sv. Leopold Mandić

Osijek - Knjiga sa pedesetak skladbi "S pjesmom kroz život/Pjevam tebi, Gospodine", kapucina glazbenika i orguljaša o. Zvonka Marije (Mirka) Pšaga, predstavljena je 16. prosinca u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku u povodu obilježavanja godišnjice njegove smrti. Predstavljanju pjesmarice prethodila je večernja misa, zadušnica za pok. Pšaga preminulog 10. prosinca 2014. u Osijeku, koju je predvodio o. Jure Šarčević, provincijal Kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića uz koncelebraciju svećenika i redovnika iz Osijeka, Splita i Zagreba.

Varaždin - U sklopu redovitog ciklusa teoloških tribina što ih fra Bono Zvonimir Šagi-Bunić svake srijede u Adventu organizira u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu, ove srijede održana je tribina na temu: “Otvorena vrata milosrđa”.

Varaždin - Adventsku duhovnu obnovu za članove udruge Betlehem u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu održao je 07. i 08. prosinca utemeljitelj i voditelj ove udruge pater Marko Glogović, provincijal pavlinskog apostolata u Hrvatskoj. U propovijedi se pater Marko posebno osvrnuo na hladnoću ljudskoga srca, te sve nazočne pozvao na borbu za Nerođene, kao one najmanje i nezaštićene.

Varaždin, 02.12. – Uvodnim predavanjem na temu “Otvorenost svijeta nakon 50 godina od II. Vatikanskog sabora”, započele su tradicionalne Adventske tribune, koje svake godine u vremenu Došašća organizira poznati hrvatski teolog i franjevac kapucin, član naše zajednice, fra Bono Zvonimir Šagi-Bunić. 

Dr. sc. fra Hadrijan BorakPovodom stote godišnjice rođenja prof. dr. fra Hadrijana Franje Boraka (Radovec 14. 11. 1915. - Zagreb. 4. 3. 1993.) održan je u subotu 21. studenoga u rodnoj župi Križovljan Međunarodni znanstveni simpozij koji su, pod pokroviteljstvom Općine Cestica, organizirali Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i župa Uzvišenja Svetog Križa Križovljan. Tim povodom Općinu Cestica i župu Križovljan posjetilo je dvadesetak znanstvenika i profesora koji djeluju od Maribora do Zagreba i Rima, kao i dvojica biskupa, varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak i biskup krčki, mons. dr. Ivica Petanjak. Sam simpozij održan je u Osnovnoj školi Cestica, a završni u župnoj crkvi gdje je vlč. Ivan Košić održao predavanje o povijesti župe Križovljan.

U izdanju izdavačke kuće „Kršćanska sadašnjost“ iz tiska je upravo izišla nova knjiga: Franjevci kapucini u Karlobagu 1713.-2013. U knjizi su sabrani članci s međunarodnog znanstvenog simpozija koji se održao 12. listopada 2013. godine u Karlobagu povodom obilježavanja 300. godišnjice dolaska i prisutnosti Manje braće kapucina na ratom opustošene i raseljene prostore Like i Krbave u cilju evangelizacije istih. Na svoje misionarske pohode po Lici i Krbavi Manja braća kapucini su odlazili iz svoga sjedišta u Karlobagu gdje su 1710. godine počeli graditi samostan. 

U prepunoj zagrebačkoj katedrali 14. prosinca svečanim euharistijskim slavljem, otvorena je Godina posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Slavlje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pedesetak svećenika.
Na početku mise riječ pozdrava uputio je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. Izražavajući radost što ovo slavlje predvodi kardinal Bozanić kao pastir mjesne Crkve, te ujedno otvara Godinu posvećenog života fra Šarčević je naglasio kako redovništvo želi da upravo ta godina postane godinom milosti za cijelu Crkvu i za naš hrvatski narod. 

Joey Zasa iz Kuma III snima film o sv. Piju iz Pietrelcine
Poznati američki glumac i producent snima film o svetom ocu Piju iz Pietrelcine, a dio prihoda od zarade filma bit će usmjeren osnivanju zdravstvenih ustanova za siromašne i potrebne.

Govor fra Ivice Petanjak na groblju sv. Ane u Osijeku

Draga braćo i sestre!
Sprovodni oproštajni govori nisu duboka analiza proživljenog života osobe koja odlazi s ovog svijeta, nego su prvenstveno skup osjećaja i misli i uspomena koje nam u tim trenucima naviru, a bile su prepoznajni znak te osobe, po čemu je ona bila drugačija od ostalih.

Noćas u 00,30 sati u KBC Osijek u 91. godini života preminuo je naš najstariji kapucin, glazbenik i skladatelj, te prvi župnik župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku - fra Zvonko Marija Pšag. 

Sprovod pokojnog fra Zvonka Pšaga bit će u četvrtak 11. prosinca u 13,30 sati na groblju Svete Ane u Osijeku. Prije toga služit će se misa zadušnica u kapucinskoj crkvi u 12,00 sati.

Fra Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u brojnoj obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.

Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt sv. Josipa odakle pohađa poznatu franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u crkvi sv. Mihaela, 1950. god. Nakon odsluženja vojnog roka imenovan je župnikom u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i dr.

Prvom nedjeljom došašća započinje nova liturgijska godina. Papa Franjo 2015. godinu proglasio je Godinom posvećenog života želeći na simboličan način obilježiti 50. obljetnicu Drugog vatikanskog sabora i objave koncilskog dekreta Perfectae caritatis. U ekskluzivnom razgovoru, fra Jure Šarčević, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te kapucinski provincijal otkrio nam je što Godina posvećenog života znači hrvatskim redovnicima, kako će obilježiti "svoju" godinu, zašto je odlučio biti fratar i još mnogo toga.

Osijek, (IKA) - Unatoč teškoj pokretljivosti u 91. godini života fra Zvonko Marija (Mirko) Pšag održao je orguljski koncert "Posebne zahvale", uoči Godine posvećenoga života, na nedjelju Krista kralja 23. studenoga u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku. Nakon večernjeg euharistijskog slavlja fra Krešimir Borković pozvao je vjernike na iznimni koncertni ugođaj kojeg je, bolesti usprkos, priredio najstariji glazbenik, hrvatski skladatelj i kapucin u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, želeći na taj način zahvaliti Trojedinom Bogu i BDM za služenje u svojoj šezdeset petoj obljetnici svećeništva (zaredio ga u samostanskoj crkvi Dubrava zagrebačka 16. travnja 1950. biskup Josip Lach).