sv. Leopold Mandić

pio leopold25Raduje nas što ćemo ovdje u Zagrebu od 13. do 17. travnja moći počastiti i okupiti se oko tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Cvjetnu nedjelju, 20. ožujka, pobožnost križnoga puta na ksaverskoj kalvariji, priopćio je vjernicima da će tijelo nama dragoga hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića uskoro doći u Zagreb.

cpoviii logoSmjernice VIII. Plenarnog vijeća Reda možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

Vjernici tijekom priprave za proslavu župnog blagdana molili pred relikvijom hrvatskog sveca koju je sveti papa Ivan Pavao II. tijekom svoga prvog apostolskog pohoda Zagrebu i Hrvatskoj darovao zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću

Zagreb, (IKA) - Relikvijar sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Riznice zagrebačke katedrale brojni su vjernici i hodočasnici s velikom pobožnošću častili u župnoj crkvi Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci u ponedjeljak 14. ožujka na završetku misnoga slavlja koje je u sklopu devetodnevne priprave za svetkovinu sv. Josipa predvodio župnik župe sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi i dekan Remetskoga dekanata fra Branko Lipša OFMCap, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Santa Cruz, (IKA) - Na četvrtu korizmenu nedjelju u župi Nuestra Senora de Guadalupe u Santa Cruzu de la Sierra slavljena je misa za hrvatsku zajednicu koja živi u tome bolivijskom gradu. Misno slavlje okupilo je pedesetak Hrvata i njihovih potomaka na čelu s počasnim konzulom Republike Hrvatske u Boliviji Robertom Jokubekom, a predvodio ga je fra Ivica Vrbić, OFMCap, hrvatski misionar koji se trenutačno priprema za misijski rad u nadbiskupiji Santa Cruz.

Sva događanja vezana uz boravak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu do 13. do 18. travnja 2016. godine možete vidjeti ovdje: letak - plakat.

 

 

 

 

 
 

U sklopu emisije "Vjera i nada" Varaždinske televizije koja se emitira svake subote u suradnji s Varaždinskom biskupijom, na treću korizmenu nedjelju o sakramentu pomirenja progovorio je fra Jure Šarčević, provincijal hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Fra Ivica PETANJAK koji je u nedjelju, 22. ožujka zaređen za krčkog biskupa, treći je hrvatski kapucin koji postaje biskupom. Prije njega bili su to fra Robert Antun Menini i fra Angelik Juraj Bedenik.

„Došao sam u svome redovničkom habitu, uz nešto osobnih stvari i nešto više knjiga. Ne mogu vam ponuditi ono što nisam i ono što nemam. Ova biskupija nije moje vlasništvo. Nisam ja njezin gospodar. Ovo je biskupija Isusa Krista, a ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj. Mogu dati samo ono što jesam i što imam“, poručio je u svom nastupnom govoru novi krčki biskup Ivica Petanjak.
Više na http://laudato.hr

U ono vrijeme i za sva vremena, jer je Isusova riječ vječna, Isus Krist je rekao: „Ne dajte se zvati 'Rabbi', jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji, jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa – Krist“ (Mt 23, 8-10).

U krčkoj katedrali Uznesenja Marijina, u nedjelju 22. ožujka 2015. godine, zaređen je novi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak.
Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, glavni zareditelj.

Prema crkvenom zakoniku za crkvene službenike izabrane za biskupsku službu, imenovani krčki biskup fra Ivica Petanjak OFMCap, 20. ožujka u kapeli Apostolske nuncijature u Zagrebu učinio je ispovijest vjere i dao prisegu vjernosti. Ceremoniji je predsjedao apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Ne mogu ništa bolje ponuditi biskupiji nego zajedništvo

Dana 24. Siječnja ove godine apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico objavio je da će redovnik, kapucin fra Ivica Petanjak biti novi krčki biskup. Za dan biskupskoga ređenja u Krku određena je nedjelja 22. Ožujka. Uoči toga događaja novi se biskup rado odazvao pozivu da svoja promišljanja prije preuzimanja pastirske službe podijeli sa širom javnosti.

Kako vam je zazvučala zgoda prije dodjele Nobelove nagrade za mir, kad norveški kralj ljubazno poručuje Majci Tereziji da bi tako rado došao na svečanost, ali da ne želi biti u središtu pažnje on, nego želi da u središtu pažnje bude Majka Terezija, pa će se stoga uzdržati od dolaska, - a ona ljubazno i svetačkom duhovitošću uzvraća kralju neka samo dođe i bude bez brige, jer niti će u središtu pažnje biti on niti ona nego Isus Krist? - Da, Isus je u središtu pažnje znali mi to ili ne. On je onaj potomak obećani u prvom čitanju današnje svetkovine, on je izdanak Abrahamov, koji će biti osnivač velike Božje obitelji, sazdane na vjeri Abrahamovoj i svih vjernika poslije njega. On je u središtu života i Josipova i Marijina i cijelog čovječanstva, priznavali mi to ili ne. Kako ono pjeva Pasternak »Svi će vjekovi pred Njega na sud«.

Tradicionalne Korizmene tribine srijedom, u Kapucinskom samostanu u Varaždinu, započele su u srijedu 12. ožujka predstavljanjem knjige "Svaki dan u zrcalu Božje riječi" autora fra Bone Zvonimira Šagi.

Riječ je o pozamašnoj knjizi od gotovo 800 stranica u kojoj je sabran izbor svagdanjih homilija koje je autor, fra Bono Zvonimir Šagi kao župnik župe sv. Vida, kroz više od 50 godina propovijedao u kapucinskoj crkvi u Varaždinu. Knjigu su predstavili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, dr. Anton Šuljić, pomoćnik direktora izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i sam autor knjige.