sv. Leopold Mandić

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici“ obitelji Botteri - Peruzović u samostanu sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi

U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, Hrvatske kapucinske provincije i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić“ u nedjelju će 10. travnja 2016. u kapucinskom samostanu i župi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi biti otvorena izložba akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Svečanost otvorenja bit će u 20.00 sati, a povod izložbi je čašćenje tijela drugoga proglašenog hrvatskoga sveca Leopolda Mandića u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do blagdana sv. Leopolda Mandića 12. svibnja 2016.

Moguće čudo Svetog Leopolda: objavio je to nadbiskup Giovanni Tonucci, papinski delegat za baziliku sv. Antuna u Padovi i prelat sv. Nazaretske kućice u Loretu, na misi u bazilici sv. Antuna.

Čudo se navodno dogodilo u ponedjeljak ujutro u Loretu, gdje je svečeva relikvija bila izložena na štovanje hodočasnicima: govori se o djevojci s teškom infekcijom čeljusti, koja je misteriozno ozdravila prije kirurškog zahvata.

Sve prenosi Il Mattino di Padova

IZAĐIMO NA PERIFERIJE

VARAŽDIN - U sklopu tradicionalnih teoloških tribina što ih kapucinski samostan u Varaždinu organizira više desetljeća, ove godine započele su i korizmene tribine srijedom. Okvirna tema ovogodišnjih predavanja je Božje milosrđe – nada je naša.

Prvo ovogodišnje predavanje održala je u dvorani "Božjeg naroda" u kapucinskom samostanu ove srijede, 17. veljače dr. s. Valentina Mandarić, profesorica katehetike i religijske pedagogije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. 

PORUKA I SVJEDOČANSTVO FRANJEVAČKOG ŽIVOTA

Piše: Anto Pranjkić

Sveti Franjo Asiški iskusio je, kao ni jedan drugi utemeljitelj redovničkih redova, prodornu prisutnost Duha Gospodinova, ne samo u svom osobnom životu već i u svojem poslanju začetnika novog oblika života. To mu je iskustvo davalo sigurnost u započetom hodu u njegovu tumačenju nasljedovanja Krista, potvrđenoga velikom snagom dok je diktirao svoju Oporuku: Gospodin ovako dade meni bratu Franji da počnem činiti pokoru.

Kapucinski samostan sv. Leopolda u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi ovih dana aktivirao je svoju web stranicu s ciljem što boljeg informiranja i upoznavanja vjernika i javnosti s pastoralnim djelovanjem samostana na Istoku grada Zagreba, a u kojem žive i djeluju franjevci kapucini Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Na domeni www.kapucinileopoldzagreb.com posjetitelji mogu pronaći sve temeljne informacije vezane uz samostan, župu i život sv. Leopolda, kao i druge različite informacije i obavijesti vezane uz predstojeći dolazak tijela sv. Leopolda upravo u ovaj samostan i Crkvu. Web stranica je pokrenuta brigom gvardijana fra Jure Šimića ​ uz stručnu pomoć i podršku gosp. Marka Puškarića.

U današnjoj Službi riječi susrećemo dva stava. Stav veličine pred Bogom, koji se izražava u poniznosti kralja Salomona, te stav bijede koji je opisao sâm Isus: kao što su postupali pismoznanci, gdje je sve bilo precizno, ostavljali su po strani zakon da opslužuju svoje male tradicije.

Tradicija vas, kapucina, je tradicija oprosta, davanja oprosta. Među vama ima mnogo sjajnih ispovjednika: to je zato što se osjećaju grešnicima, poput našeg fra Kristofora. Znaju da su veliki grešnici i pred Božjom veličinom neprestano mole: "Usliši, Gospodine, i oprosti" (usp. 1 Kr 8, 30). I zato što znaju tako moliti, znaju opraštati. Naprotiv, kada netko zaboravi da treba oproštenje, polako zaboravlja Boga, zaboravlja tražiti oproštenje i ne zna oprostiti. Ponizni, onaj koji se osjeća grješnikom, je velikodušan u opraštanju u ispovjedaonici. Drugi, poput ovih pismoznanaca osjećaju se "čistima", "učiteljima", znaju samo osuđivati.

U utorak, 9. veljače, u bazilici sv. Petra papa Franjo slavio je svetu misu zajedno sa kapucinima iz čitavog svijeta. Braća kapucini, njih 1100, okupili su se u Rimu na poziv pape Franje da zajedno s njim slave svetu misu prigodom prijenosa tijela sv. Pija iz Pietrelcine i sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rim od 3. do 11. veljače.

Tijelo sv. Leopolda Mandića, zaštitnika godine milosrđa, koje je boravilo u Rimu od 3. do 11. veljače, dolazi 13. travnja u Zagreb, a od 15. do 18. travnja biti će izloženo na štovanje vjernicima u kapucinskoj crkvi svetoga Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Kroz te dane bit će organiziran cjelodnevni molitveni program, a vjernici će se moći osobno pomoliti pred tim velikim hrvatskim svecem.

 
 

Papa Franjo uputio se 6. veljače popodne u Baziliku sv. Petra kako bi u osobnoj molitvi častio relikvije sv. Leopolda Mandića i Pija iz Pietrelcine.
Relikvije svetih Leopolda Mandića i o. Pija koje su stigle u Rim 3. veljače i bile izložene u crkvi sv. Lovre izvan zidina, 5. veljače su u procesiji odnesene u Baziliku svetoga Petra, gdje će biti izložene na čašćenje do 11. veljače.

Spomendan 4. veljače

Rodio se u Leonessi u Alta Sabini (Rieti) 8. siječnja 1556. od Ivana Desiderija i Serafine Paolini. Eufranije (tako se zvao) ostao je siroče s 12 godina. Stric ga je poslao na humanističko školovanje u Viterbo, a zatim u Spoleto, gdje je sazrio njegov redovnički poziv i, izbjegavši ponudu da sklopi brak s nekom plemkinjom, potajno se povukao u mali samostan »Tamničice« u Asizu, kod kapucina. Ondje je, po završetku godine novicijata, 8. siječnja 1573. položio redovničke zavjete. Protiv njegova čvrsta i odlučna značaja ništa nisu vrijedili pokušaji rodbine da ga vrati kući. Za svećenika je bio zaređen u Ameliji 24. rujna 1580.

Tijela zaštitnika Godine milosrđa, sv. Leopolda Mandića i sv. Pija iz Pietrelčine dopremljena su danas, 3 veljače, u Rim, i izložena u bazilici sv. Lovre.

 

 

 
 

Za svoje biskupsko geslo novoimenovani krčki biskup dr. fra Ivica Petanjak uzeo je „Prepusti Gospodinu putove svoje (i one će sve voditi)" Ps 37 (36).
Biskupski grb podijeljen je u tri polja.
Prvo je polje u četiri simbola u crvenoj i bijeloj boji hrvatskoga grba. U crvenom polju (boji mučeništva) mlinski je kamen, simbol mučeništva svetog Kvirina Sisačkog, biskupa i zaštitnika Krčke biskupije. To polje naznačuje i vezu Krka i Siska, jer roditelji i rodbina fra Ivice Petanjka potječu iz Zrinja - Sisačka biskupija. Na bijelome polju je pšenica s tri klasa, što simbolizira Presveto Trojstvo, euharistiju te naznačuje Slavoniju u kojoj je novi biskup rođen. Sljedeći je simbol vinove loze što je simbol euharistije, te Slavonije. Posljednji simbol u crvenom polju prvoga polja je stari grad Zrin. 

Gospodin ti dao mir, prijatelju koji ovo čitaš!!

Da si me prije koji tjedan pitao gdje bi želio otputovat i što bih želio vidjet, ne bih ti znao odgovorit, mislio bi se, dugo. No ako me danas pitaš, odmah ću ti odgovorit, ASIZ!! Moram priznat da sam se obradovao kad nam je magistar fra Giovanni najavio da ćemo krajem siječnja posjetiti Asiz, no i nisam znao što očekivati, znao sam da se tamo rodio i živio sv. Franjo kao i sv. Klara, no bio sam uzbuđen zbog toga putovanja. Odmah da kažem, Bogu hvala na tome, što mi je podario da zajedno sa ostalom braćom kapucinskim postulantima(iz čitave Italije, ukupno 29) posjetim ta sveta mjesta, gdje je taj tako jednostavni i maleni(fizički) ali tako veliki čovjek Franjo Asiški, rodio se, proslavio Gospodina svojim životom te na kraju i završio svoje ovozemaljsko putovanje.

U pratnji mons. Milana Simčića dvojica hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević te fra Stanko Dodig, vicepostulator u kauzi za proglašenje blaženim i svetim fra Ante Josipa Tomičića, 25. veljače posjetili su u Vatikanu Kongregraciju za proglašenje blaženim i svetim, te su - nakon završetka biskupskog procesa u Rijeci 9. veljače ove godine - svečano uručili potrebitu dokumentaciju u procesu za fra Antino proglašenje blaženim i svetim. Tim činom kauza službeno prelazi u nadležnost spomenute kongregacije kao i Generalne postulature Kapucinskog reda na čelu s fra Carlom Callonijem koji je, također, bio nazočan pri predaji dokumentacije vezane uz našeg novog kandidata za oltar.

Franjevci kapucini na Rijeci, predvođeni fra Bernardinom Škrivanićem, sagradili su prvo svetište Gospe Lurdske (1904.-1923.). Fra Bernardin Škrivanić čitav svoj svećenički i redovnički život posvećuje širenju lurdske misli i pobožnosti u našim krajevima. U tu svrhu pokreće i izdaje mjesečnik Naša Gospa Lurdska, godišnjak Almanah Gospe Lurdske, Vjenčić Gospe Lurdske. Bio je čovjek žive vjere, nepokolebive ljubavi i vjernosti Crkvi i Redu.

Godine 1908. fra Bernardin Škrivanić organizira "Prvo narodno hodočašće u Lurd" s 410 hodočasnika. Tada su Svetištu u Lurdu darovali srebreno i pozlaćeno srce s natpisom: "XV. augusti 1858. Antemurale christianitatis Virgini Immaculatae, filiae primogenitae Ecclesiae, certae spei et saluti cor ad cor" - 15. VIII. 1858. Predziđe kršćanstva Bezgrješnoj Djevici, prvorođenoj kćeri Crkve, sigurnoj nadi i spasu (posvećuje) srce srcu 15. VIII. 1908.

Rijeka, (IKA) - Svečanim euharistijskim slavljem i sjednicom u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci je u nedjelju, 9. veljače, svečano završen dijecezanski proces za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića, kapucinskog časnog brata. Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, a u koncelebraciju su bili gospićko-senjski biskup Mile Bogović i krčki biskup Valter Župan te tridesetak svećenika.

Dana 4. veljače 2014. godine u prostorijama našeg riječkog samostana Gospe Lurdske, a u povodu skorašnje proslave blagdana Gospe Lurdske, upriličena je konferencija za tisak tijekom koje je najavljen i službeni završetak informativnog biskupijskog procesa za proglašenjem blaženin i svetim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića.

Naš fra Ante prvi je kandidat za blaženika s područja Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije čiji je proces otvoren te služeno zaključen u nedjelju, 9. veljače 2014. Nakon ovog službenog čina sva dokumentacija vezana uz Kauzu fra Ante J. Tomičića biti upućena u Rim, odn. dostavljena u Kongregaciju za proglašenje blaženima i svetima.

"Svaki kršćanin treba da je živa knjiga iz koje se može čitati evanđeoska nauka."