sv. Leopold Mandić

 U Svetištu Gospe od Pojišana – zavjetnom svetištu grada Splita i zavjetnom svetištu pomoraca i ljudi od mora - tradicionalno se svečano 6. prosinca slavi blagdan Sv. Nikole biskupa kao Dan pomoraca. Pred zavjetnom slikom Gospe od Pojišana i Sv. Nikole biskupa tradiocionalno se okupe pomorci splitskoga područja. Tako je bilo i ove godine, a ove godine je proslava blagdana bila nešto proširenija nego prijašnjih godina.
Sama proslava započela je već dan ranije svečanim domjenkom u luci „Lora“ koju je organizirala udruga pomorskih kapetana i pomorskih strojara Split. 

Na sam blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u 10,00 sati je u našem svetištu služena sv. misa za učenike, studente i profesore visokih i viših pomorskih učilišta koju je predvodio prof. dr. fra Domagoj Runje sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Nakon mise nastavilo se tradicionalno druženje za studente i profesore u prostorijama samostana. Od ove godine je odlučeno da ova sv. misa na dan pomoraca za studente pomorskih veleučilišta bude na razini splitskog Sveučilišta pod pokroviteljstvom Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

U 12,00 sati - fra Miljenko Vrabec, povjerenik Apostolata mora pri uredu HBK za pastoral pomoraca blagoslovio je nove radne prostorije Pomorskog Fakulteta Split u sklopu sveučilišnog Kampusa.

U 13,00 sati – kraj svjetionika „Pomorac“ na Katalinića brigu održana je molitva i polaganje vijenca za sve preminule i stradale pomorce. Polaganje vijenca je organizirao Hrvatski sindikat pomoraca, a molitvu je predvodio fra Miljenko Vrabec

U 14,00 sati – u multiplexu „Cineplexx“ (City Centar One, Split) održana je projekcija iznimno vrijednog dokumentarnog filma „Modri kavez“ o životu i radu pomoraca.

U 19,00 sati – je u našem svetištu održano središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje za sve pomorce i obitelji pomoraca, koju je predvodio i propovijedao generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, msgr. Miroslav Vidović. 

Nakon sv. mise, u 20,00 sati održano je tradicionalno druženje i domjenak za sve pomorce u prostorijama kapucinskog samostana.

Uz sam blagdan organizirali smo i određenu „medijsku promociju blagdana“ , tako je fra Miljenko Vrabec kao povjerenik za pastoral pomoraca sudjelovao u emisiji uživo u petak, 2. prosinca na Hrvatskom radiju Split,  u nedjelju 4. prosinca na Hrvatskoj televiziji u emisiji „Biblija“ u kojoj je bilo govora o Sv. Nikoli i u ponedjeljak 5. prosinca u emisiji „Pomorska večer“ Hrvatskoga radija.

Novi predsjednik HBK za pastoral pomoraca od ove godine je krčki biskup, fra Ivica Petanjak, koji je pomorcima uputio čestitku i pismo za Dan pomoraca kojeg ovdje donosimo u cijelosti.                                                                                  

PORUKA POMORCIMA I RIBARIMA BISKUPA FRA IVICE PETANJKA

O BLAGDANU SV. NIKOLE BISKUPA ZA GODINU 2016.

Draga braćo i sestre!

Obraćam vam se ovim sveobuhvatnim kršćanskim pozdravom, jer sveti Nikola biskup nije

samo zaštitnik pomoraca i ribara, nego i vaših obitelji i svih onih koji žive na moru i od mora, a rekao bih i cijele naše domovine koja već dulje vrijeme dobrim dijelom ide naprijed zahvaljući našem moru i svim onim što je s njim povezano.

Život pomoraca u svakom je pogledu specifičan, jer je vama neizmjerno morsko plavetnilo

svakidašnji dom i kuća, a obiteljski dom na kopnu možda može više sličiti godišnjem odmoru ili prolaznom međuvremenu. Znademo da bi trebalo biti drugačije, ali nije lako boriti se sa sobom i vlastitim navikama koje iz godine u godinu prerastaju u jedan posebni oblik i način života.

Fizička odvojenost mnogo puta otvara napetosti među ženidbenim drugovima, te između roditelja i djece. Potrebno je ulagati silan trud i napor da ono vrijeme u kojem je cijela obitelj na okupu, bude vrijeme zajedništva i međusobne izgradnje. Muž i otac kad se vraća svojoj obitelji, dolazi kući više kao gost koji će sa svojim ukućanima provesti određeno vrijeme, a onda opet otići i ponovno se vraćati, i tako u nedogled.

Zato je pomorcu ili ribaru vrijeme provedeno u krugu obitelji dragocjeno vrijeme u kojem se treba odmoriti, i u kojem treba nadoknaditi fizičku prisutnost koja je nedostajala članovima obitelji, a uz to svaki put iz početka treba pronalaziti zajednički jezik sa svojom ženom i zajedno s njom podizati, odgajati i na pravi put izvesti svoju djecu.

Bit će ne nadoknadiv gubitak i veliki promašaj za cijelu obitelj ako se nastali problemi i međusobna odijeljenost budu nadoknađivali materijalnim poklonima koji bi trebali služiti kao lijepa fasada na dotrajaloj građevini. Važno je prije svega da muž i žena komuniciraju, razgovaraju o svojim poteškoćama, zajednički riješavaju vlastite i obiteljske probleme, te nastoje uvijek obnavljati svoju ljubav u međusobnom darivanju i požrtvovnosti.

Kao djeca slušali smo o različitim zgodama iz života svetog Nikole. Tako jedna od njih kaže

kako je sveti Nikola potajice ubacivao potrebni novac u kuću nekog oca koji je imao tri kćeri, a budući da ih nije mogao udati jer nije imao za miraz, htio ih je izložiti nemoralnom životu. Sveti Nikola se poslužio novcem da spriječi nemoral i sačuva ljudsko dostojanstvo.

Razmislimo dobro da li mi svojim novcem i darovima potičemo mnogovrsne oblike ne morala i ne poštenja i time ušutkavamo svoju savjest i odgovornost u kojoj smo ne zamjenjivi.

Upravo je završio sveti Jubilej Milosrđa, ali Sveti Otac Franjo, apostolskim pismom Misericordia et  misera želi da sada ubiremo plodove milosrđa, jer milosrđe ne može biti jedan umetak ili prolazna etapa u životu Crkve, nego je temelj cjelokupne njezine opstojnosti.

Sveti Nikola, vaš nebeski zaštitnik, zorni je primjer i uzor sveta čovjeka, a koji je tjelesnim djelima milosrđa duhovno izgrađivao i na pravi put spasenja upravljao ljude svog vremena.

Neka vam on bude uzor da kao dobri kršćani znadete mudro upravljati teško stečenim dobrima, a svojom nesebičnom ljubavlju i razboritošću izgrađivati sebe i svoju obitelj.

Koristim ovu prigodu da svima vama, vašim obiteljima, pomorskim dušobrižnicima i svim ljudima dobre volje, zaželim plodonosno vrijeme Došašća i obilje blagoslova za božićne i novogodišnje blagdane.

 + Ivica Petanjak, biskup krčki

Predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca

Osijek - Knjiga sa pedesetak skladbi "S pjesmom kroz život/Pjevam tebi, Gospodine", kapucina glazbenika i orguljaša o. Zvonka Marije (Mirka) Pšaga, predstavljena je 16. prosinca u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku u povodu obilježavanja godišnjice njegove smrti. Predstavljanju pjesmarice prethodila je večernja misa, zadušnica za pok. Pšaga preminulog 10. prosinca 2014. u Osijeku, koju je predvodio o. Jure Šarčević, provincijal Kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića uz koncelebraciju svećenika i redovnika iz Osijeka, Splita i Zagreba.

Varaždin - U sklopu redovitog ciklusa teoloških tribina što ih fra Bono Zvonimir Šagi-Bunić svake srijede u Adventu organizira u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu, ove srijede održana je tribina na temu: “Otvorena vrata milosrđa”.

Varaždin - Adventsku duhovnu obnovu za članove udruge Betlehem u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu održao je 07. i 08. prosinca utemeljitelj i voditelj ove udruge pater Marko Glogović, provincijal pavlinskog apostolata u Hrvatskoj. U propovijedi se pater Marko posebno osvrnuo na hladnoću ljudskoga srca, te sve nazočne pozvao na borbu za Nerođene, kao one najmanje i nezaštićene.

Varaždin, 02.12. – Uvodnim predavanjem na temu “Otvorenost svijeta nakon 50 godina od II. Vatikanskog sabora”, započele su tradicionalne Adventske tribune, koje svake godine u vremenu Došašća organizira poznati hrvatski teolog i franjevac kapucin, član naše zajednice, fra Bono Zvonimir Šagi-Bunić. 

Dr. sc. fra Hadrijan BorakPovodom stote godišnjice rođenja prof. dr. fra Hadrijana Franje Boraka (Radovec 14. 11. 1915. - Zagreb. 4. 3. 1993.) održan je u subotu 21. studenoga u rodnoj župi Križovljan Međunarodni znanstveni simpozij koji su, pod pokroviteljstvom Općine Cestica, organizirali Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i župa Uzvišenja Svetog Križa Križovljan. Tim povodom Općinu Cestica i župu Križovljan posjetilo je dvadesetak znanstvenika i profesora koji djeluju od Maribora do Zagreba i Rima, kao i dvojica biskupa, varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak i biskup krčki, mons. dr. Ivica Petanjak. Sam simpozij održan je u Osnovnoj školi Cestica, a završni u župnoj crkvi gdje je vlč. Ivan Košić održao predavanje o povijesti župe Križovljan.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!

 
 
 
 

U izdanju izdavačke kuće „Kršćanska sadašnjost“ iz tiska je upravo izišla nova knjiga: Franjevci kapucini u Karlobagu 1713.-2013. U knjizi su sabrani članci s međunarodnog znanstvenog simpozija koji se održao 12. listopada 2013. godine u Karlobagu povodom obilježavanja 300. godišnjice dolaska i prisutnosti Manje braće kapucina na ratom opustošene i raseljene prostore Like i Krbave u cilju evangelizacije istih. Na svoje misionarske pohode po Lici i Krbavi Manja braća kapucini su odlazili iz svoga sjedišta u Karlobagu gdje su 1710. godine počeli graditi samostan. 

U prepunoj zagrebačkoj katedrali 14. prosinca svečanim euharistijskim slavljem, otvorena je Godina posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Slavlje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pedesetak svećenika.
Na početku mise riječ pozdrava uputio je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. Izražavajući radost što ovo slavlje predvodi kardinal Bozanić kao pastir mjesne Crkve, te ujedno otvara Godinu posvećenog života fra Šarčević je naglasio kako redovništvo želi da upravo ta godina postane godinom milosti za cijelu Crkvu i za naš hrvatski narod. 

Joey Zasa iz Kuma III snima film o sv. Piju iz Pietrelcine
Poznati američki glumac i producent snima film o svetom ocu Piju iz Pietrelcine, a dio prihoda od zarade filma bit će usmjeren osnivanju zdravstvenih ustanova za siromašne i potrebne.

Govor fra Ivice Petanjak na groblju sv. Ane u Osijeku

Draga braćo i sestre!
Sprovodni oproštajni govori nisu duboka analiza proživljenog života osobe koja odlazi s ovog svijeta, nego su prvenstveno skup osjećaja i misli i uspomena koje nam u tim trenucima naviru, a bile su prepoznajni znak te osobe, po čemu je ona bila drugačija od ostalih.

Noćas u 00,30 sati u KBC Osijek u 91. godini života preminuo je naš najstariji kapucin, glazbenik i skladatelj, te prvi župnik župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku - fra Zvonko Marija Pšag. 

Sprovod pokojnog fra Zvonka Pšaga bit će u četvrtak 11. prosinca u 13,30 sati na groblju Svete Ane u Osijeku. Prije toga služit će se misa zadušnica u kapucinskoj crkvi u 12,00 sati.

Fra Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u brojnoj obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.

Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt sv. Josipa odakle pohađa poznatu franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u crkvi sv. Mihaela, 1950. god. Nakon odsluženja vojnog roka imenovan je župnikom u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i dr.

Prvom nedjeljom došašća započinje nova liturgijska godina. Papa Franjo 2015. godinu proglasio je Godinom posvećenog života želeći na simboličan način obilježiti 50. obljetnicu Drugog vatikanskog sabora i objave koncilskog dekreta Perfectae caritatis. U ekskluzivnom razgovoru, fra Jure Šarčević, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te kapucinski provincijal otkrio nam je što Godina posvećenog života znači hrvatskim redovnicima, kako će obilježiti "svoju" godinu, zašto je odlučio biti fratar i još mnogo toga.

Osijek, (IKA) - Unatoč teškoj pokretljivosti u 91. godini života fra Zvonko Marija (Mirko) Pšag održao je orguljski koncert "Posebne zahvale", uoči Godine posvećenoga života, na nedjelju Krista kralja 23. studenoga u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku. Nakon večernjeg euharistijskog slavlja fra Krešimir Borković pozvao je vjernike na iznimni koncertni ugođaj kojeg je, bolesti usprkos, priredio najstariji glazbenik, hrvatski skladatelj i kapucin u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, želeći na taj način zahvaliti Trojedinom Bogu i BDM za služenje u svojoj šezdeset petoj obljetnici svećeništva (zaredio ga u samostanskoj crkvi Dubrava zagrebačka 16. travnja 1950. biskup Josip Lach).