sv. Leopold Mandić

LeopoldovoOsijek1Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića tradicionalno svečano je proslavljen u Osijeku u Svetištu sv. Leopolda B. Mandića i ujedno u istoimenoj župnoj crkvi. Priprava je počela trodnevnicom, od 9. do 12. svibnja, tijekom koje je večernju misu u 19 sati predvodio i propovijedao mr. Tadija Crnjak, profesor KBF-a u Đakovu, a vjernici su prethodno molili krunicu i sudjelovali u pobožnosti sv. Leopoldu. Crkveni je god proslavljen trima misama, jutarnju je predslavio župnik vlč. Ivica Rebić, središnju u 11 sati vlč. Ivan Tunjić, župnik u Babinoj Gredi, u zajedništvu sa brojnim svećenicima i redovnicima, a večernje misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Ivica Tušek, župnik u Lipovcu, uz suslavljenje Tadije Crnjaka i vlč. Dejana Čaplara, župnika u Vukovaru i bivšeg župnog vikara župe svečarice.


LeopoldovoOsijek3„Danas slaveći patrona Svetišta i župnoga zaštitnika sv. Leopolda podsjećamo se kako je on bio Božji čovjek, redovnik, i u svom je životu otkrivao djela Božja koja spašavaju. Svetkujući i vi želite na poseban način u sakramentu svete ispovijedi pristupiti slavlju sa ljubavlju kakvom je Leopold svjedočio ispovijedajući u ispovjedaonici, svjedočeći Božje milosrđe“, kazao je propovjednik naglašavajući važnost ispovijedi u kojoj se „osjeća ljubav koju Bog iznova daje“. „Svatko od nas svjedoči Krista Gospodina svojim životom i ljubavlju koju širimo jedni drugima, a ta ljubav utemeljena je u svetopisamskoj riječi, u riječi evanđelja i valja nam dati da nas Riječ mijenja i obnavlja. I zapravo svaka sveta euharistija je duhovna obnova... Bog je uvijek tu, u radostima, žalostima, kušnjama ili slabostima... Po zagovoru sv. Leopolda želimo i molimo Gospodina da nas sveta euharistija učini boljima i da svatko od nas doživi istinsku duhovnu radost“, kazao je Tušek.

Naposljetku misnoga slavlja, koje je uveličano pjevanjem Zbora mladih uz gitarsku pratnju Stjepana Ćurčića, župnik Rebić zahvalio je svim sudjelovateljima u proslavi Lepoldova, gostima koji su došli u Svetište i župljanima, poručujući: „Iz njegove krhkosti izviru rijeke Božje ljubavi i milosrđa koje neka se izlije i na sve vas.“ Proslava je završena pobožnošću uz relikvijar sa moćima sv. Leopolda tijekom koje su svećenici predmolili devetnicu i litanije sv. Lepolda B. Mandića, a naposljetku je župnik blagoslovio puk i nabožne predmete. Proslavi spomendana u župi i Svetištu sv. Leopolda B. Mandića (Osijek 7) prethodio je organizirani hodočasnički dan sv. Leopoldu održan 7. svibnja za vjernike i svečeve štovatelje koji nisu mogli pribivati slavlju na crkveni god. Tijekom hodočasničkoga dana slavljene su dvije hodočasničke mise i održana je procesija s moćima sv. Leopolda.

Nevenka Špoljarić