sv. Leopold Mandić

Uz svoj 90. rođendan svirao Osječanima na korskim orguljama

U kapucinskoj crkvi u Osijeku, 20. srpnja 2014., orguljaški je koncert "Posebne zahvale" održao fra Zvonko Marija Mirko Pšag, najstariji hrvatski kapucin i skladatelj.

Unatoč krhkom zdravlju pater Zvonko se pomoću štapa i prijatelja Darka Barešića popeo na kor, sjeo uz orgulje i prekrižio se započinjući koncert skladbom "Poema domovini" o. Anzelma Canjuge. Osam skladbi na repertoaru te još tri izvedene na bis bez praćenja notnih zapisa praćeno je pljeskom mnoštva. Posebnost koncerta, pojasnio je skladatelj i posljednji živući učenik Azelma Canjuge fra Zvonko, je rođendanska proslava, ali i obilježavanje 200. obljetnice rođenja G. Verdija i R. Wagnera čije je skladbe, "Zbor Hebreja" i "Svadbenu pjesmu" iz opera Nabucco i Lohenrin, orguljaš besprijekorno izveo. Svojevrsnu marijansku himnu - skladbu o. Anzelma Canjuge "Ljiljane bijeli" na riječi pjesnika Dragutina Domjanića, otpjevala je radosna publika.

"Hvala Bogu. Hvala svima. Molite za mene, no molite i za fra Bonaventuru Dudu (teolog bibličar, glasoviti propovjednik franjevac koji je 90. rođendan proslavio u siječnju 2014.) mojega prijatelja iz gimnazijskih dana", kazao je na kraju Pšag, naglasivši kako i papa Franjo poručuje: "Molite jedni za druge."

Dragocjenost koncertnog darivanja to je veća jer Zvonko Pšag živi svoju šezdeset petu obljetnicu svećeništva (zaredio ga je u samostanskoj crkvi Sv.Mihaela Arkanđela u Zagrebačkoj Dubravi 16. travnja 1950. biskup Josip Lach, a mladu misu slavio je u Križovljanu 18. svibnja) i u Osijek je u kapucinski samostan Sv. Jakova stigao u ljeto 1967. godine te je od 1. siječnja 1969. godine u novoosnovanoj župi (uz tadašnju Čepinsku cestu) bio prvi župnik koji gradnju današnje crkve i Svetišta sv. Leopolda Bogdana Madića počinje 3. svibnja 1971. godine. Župljanima župe Sv. Leopolda B. Mandića orguljaški je koncert fra Zvonko posvetio u sklopu obilježavanja obljetnice posvete crkve koja će biti održana 30. srpnja i 45. godišnjice župe koju ove godine obilježavamo.