sv. Leopold Mandić

Osijek - Knjiga sa pedesetak skladbi "S pjesmom kroz život/Pjevam tebi, Gospodine", kapucina glazbenika i orguljaša o. Zvonka Marije (Mirka) Pšaga, predstavljena je 16. prosinca u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku u povodu obilježavanja godišnjice njegove smrti. Predstavljanju pjesmarice prethodila je večernja misa, zadušnica za pok. Pšaga preminulog 10. prosinca 2014. u Osijeku, koju je predvodio o. Jure Šarčević, provincijal Kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića uz koncelebraciju svećenika i redovnika iz Osijeka, Splita i Zagreba.

Uređenje građe u pjesmarici urednik mo. Ivan Andrić (rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu) ostavio je u izvornoj formi kakvu je predložio Z. M. Pšag i knjiga je "svojevrsni testament kojega valja poštovati", smatra mo Andrić jer je onakva kakvu je Pšag želio i naslovio ne doživjevši tiskanje zgotovljene građe. "S pjesmom kroz život/Pjevam tebi, Gospodine" objavljena je uz potporu Hrvatske kapucinske provincihje u izdanju Đakovačko-osječke nadbiskupije i Kapucinskoga samostana u Osijeku čiji je gvardijan o. Anto Pervan radosno pozdravio sabrane, među kojima je bilo poklonika crkvene glazbe i vjernika s kojima se o. Zvonko družio tijekom gotovo polstoljetnoga služenja u Osijeku, u kapucinskom samostanu, župi i Svetištu sv. Leopolda B. Mandića čiji je bio prvi župnik i upravitelj. Predstavljanje je vodila Nevenka Špoljarić, članica UKI-ja, podsjetivši na niz skladateljevih svečanih koncerata u Osijeku uz geslo "Po Mariji k Isusu" na korskim orguljama kapucinske crkve te ponos što je bio živući učenik glasovitog kapucina Anzelma Canjuge, suvremenik duhovnih i umjetničkih uzora, ali i jednostavan svjedok vjere. Citirajući ulomke uvodnog teksta biskupa krčkog Ivice Petanjka objavljenog na početku pjesmarice, voditeljica je izdvojila put do tiskanja knjige: "Fra Miljenko Vrabec, pokrenuo je inicijativu da se prikupe i objelodane fra Zvonkove skladbe što sam se radošću podržao. Ideju za tiskanje zbirke dao je gospodin Marko Lončarević, fra Zvonkov iskreni poštovatelj, a stručnu suradnju oko priprave, prepisivanja i pregleda skladbi pružili su svećenik i glazbenik Đakovačko-osječke nadbiskupije mo. Ivan Andrić i gospodin Tomislav Košćak. Fra Zvonko se tom pothvatu upravo djetinje iskreno radovao." Petanjak je u uvodu knjige zabilježio trenutak kada je u bolesničkoj sobi nasuprot glazbeniku ugledao njegove uredno složene notne zapise na kojima je napisano S pjesmom kroz život, rečenicu koju je glasno izgovorio, a potom je Pšag dodao: "To me je nosilo kroz život. Svatko ima nešto što ga pokreće i daje da ide naprijed i kad je najteže, za mene je to bila pjesma". Provincijal Šarčević je istaknuo: "Pater Zvonko bio je, onakav redovnik kakvog želi papa Franjo, jednostavan čovjek, redovnik i svećenik. Kao sin sv. Franje, bio je pravi pučki fratar. Uvijek bliz ljudima u crkvi ili izvan nje, susretljiv i gostoljubiv. Omiljeni župnik i glazbenik u zagrebačkoj Dubravi, u Osijeku, u sebi je imao dimenziju glazbe. Sveci su bili Zvonkovo nadahnuće za pisanje i svakodnevicu."

O. Miljenko Vrabec, nekadašnji gvardijan kapucinskoga samostana u Osijeku, oživio je sjećanja na pok. subrata te predočio ogled urednika knjige, stručnjaka za crkvenu glazbu mo Ivana Andrića. „Skladbe koje je fra Zvonko skladao u mladosti odaju ambicioznog kompozitora koji ima vremena i volje posvetiti se skladanju. U tom razdoblju nastaju njegova skladateljski najsloženija djela. Pšag je glazbenik koji je vlastiti glazbeni ukus i skadateljski izraz pronašao u tzv. cecilijanskom stilu, a u potrazi za melodijama oslanjao se na hrvatsku narodnu glazbu s kojom je bio očito suživljen. Glazbena zbirka S pjesmom kroz život/Pjevam tebi Gospodine, je djelo koje svjedoči o talentu redovnika "oduševljenog radosnog Božjeg pjevača" i svećenika, talentu odraženom u spontanosti njegova skladateljskog dara te je pronašao svoje obličje u notnom crtovlju, lijepoj melodiji, uređenom zvuku“, smatra Andrić. Dio iz skladateljske Pšagove ostavštine (Tebi slavu pjevamo, misa, Ljiljane bijeli) tijekom zadušnice i predstavljanja knjige izveo je župni zbor osječke župe Sv. Leopolda B. Mandića uz ravnanje Mire Leko-Ćurčić, orguljsku pratnju s. Justine Lacković i Darka Barešića, koji je sa Silvestrom Vrčekom otpjevao 115. psalam „Što ću uzvratiti Gospodinu“.

Tijekom predstavljanja zahvaljeno je: prof. Vinku Glasnoviću (prvi je priredio fotokopirane rukopisne skladbe), Dragici i Darku Barešiću, Miljenku Aniću, kapucinima, redovnicama Hrvatske provincije DMS čudotvorne medaljice uključujući kapucinovu njegovateljicu s. Margaretu Nikolić, zatim vjernike: Marka Lončarevića, Mariju Šešo, Đuru Žiroša, Ružicu Dumančić i druge brojne koji su sa kapucinima bodrili Pšaga na stvaranje i pratili ga do preminuća u 91. godini života. Radosna zahvala Bogu za, kako je istaknuo Šarčević, "glazbenika u kojemu se prepoznavala Božja nježnost i ljepota Božja kroz pjesmu koju je na sve prenosio", završila je pjesmom i druženjem. Misu su, uz spomenute, suslavili redovnici: Ivan Markanović i Slavko Milić te svećenici Ivica Rebić i Vladimir Mikrut.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić