sv. Leopold Mandić

Tijelo hrvatskoga sveca Bogdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja u Hrvatsku, a zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. travnja od 17 sati i 14. Travnja do 22 sata, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

Tijekom ovih pet dana preko 200 tisuća vjernika odalo počast tijelu svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

Sv. Leopold Bogdan Mandić je većinu svog redovničkog života proveo u Italiji, u Padovi. Žarko se želio vratiti u svoju Domovinu te ovdje vršiti službu no to mu se nije ostvarilo, pa je zaželio da bar njegovi posmrtni ostaci budu pokopani u rodnoj grudi. Ni ta mu želja nije ispunjena jer je pokopan u Italiji, ali ove jubilejske godine, čak 74 godina nakon svečeve smrti.

Tijelo sv. Leopolda tri dana je bilo izloženo u crkvi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Tijekom cijelog dana, pa tako i za vrijeme euharistijskog slavlja, uz sarkofag s tijelom sv. Leopolda izmjenjivali su se mladi u hrvatskim narodnim nošnjama, a red su uz domaće volontere-redare pomogli održavati i volonteri humanitarne organizacije Zeleni križ iz Padove. Nepregledno mnoštvo svakoga dana strpljivo je čekalo da dotakne sarkofag sv. Leopolda, uz molitve i zahvale, tom tako malom rastom, a tako velikom duhom svecu.

Oproštajnu misu u ponedjeljak 18. travnja s hrvatskim kapucinima i ostalim svećenicima predvodio je provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević, a molitvu nad tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je kardinal Josip Bozanić, nakon čega je sarkofag s tijelom sveca prenesen u kombi koji je krenuo putem Ljubljane i konačnog odredišta Padove.