sv. Leopold Mandić

kapucini rijekaU Rijeci predstavljen program Svjetskog dana bolesnika

U ponedjeljak 6. veljače u kapucinskom samostanu Gospe Lurdske na Žabici na tiskovnoj konferenciji predstavljen je program obilježavanja 25. svjetskog dana bolesnika i proslava blagdana Gospe Lurdske. Program su predstavili: predsjednica Organizacijskog odbora dr. Asja Valković - Mika, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić i župnik kapucinske župe Gospe Lurdske fra Eugen Pavlek.


Ovogodišnju poruku pape Franje: "Zadivljenost Božjim djelima: 'Velika mi djela učini Svesilni…' (Lk 1, 49)", ukratko je predstavio mons. Uravić. Istaknuo je da svaki bolesnik pridonosi spasenju svijeta jer je u svojoj bolesti suobličen s Kristovim križem.
Opširnije o poruci ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije govorit će na tribini u četvrtak 9. veljače u 18.30 sati, kojom će početi program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika. Uz mons. Uravića, na tribini će gostovati prof. dr. Davor Štimac, Snježana Juričić, dipl. med. techn. i vlč. Ivica Klanac, najavila je dr. Asja Valković - Mika. Isti dan riječki nadbiskup Ivan Devčić slavit će misu u Domu za starije i nemoćne „Kantrida".
Središnje euharistijsko slavlje u povodu Svjetskog dana bolesnika bit će u subotu 11. veljače u 12 sati u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Predvodit će ga umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Pod misom će svi bolesnici moći primiti sakrament bolesničkog pomazanja, najavila je Valković - Mika. Isti dan slavi se i blagdan Gospe Lurdske te će blagdansku misu u 19 sati predslaviti gvardijan franjevaca trećoredaca s Pehlina mr. fra Milan Šokčević, najavio je župnik kapucinske župe fra Eugen Pavlek. Vjernike je pozvao na oprez tijekom misa, jer su neki, nažalost, prošle godine gužve u crkvi iskoristili za krađu.

Tradicionalno, u povodu Svjetskog dana bolesnika u ponedjeljak 13. veljače bit će slavljena misa u Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Predvodit će je vlč. Marko Šarić. Događaji u povodu proslave Svjetskog dana bolesnika i svetkovine Gospe Lurdske održavaju se u organizaciji Riječke nadbiskupije, Kliničkoga bolničkog centra Rijeka, Medicinskog fakulteta Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Medicinske škole u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.