sv. Leopold Mandić

VIII. Plenarno vijeće reda nastavlja sa svojim radom i u ovome tjednu. Nakon što je započelo 26. listopada sa svojim radom u dva dijela, 4. studenog završio je prvi dio rada. Kroz te dane razni izlagači govorili su o temi „Milosti rada“ iz raznih aspekata potkrepljenima Svetim pismom, raznim crkvenim dokumentima te osobito iskustvom na raznim područjima djelovanja nas kapucina.

U Godini posvećenog života, na poticaj župnika Norberta Ivana Koprivca, vjernici župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici nastavljaju upoznavati muške i ženske redovničke zajednice. Nakon braće Karmelićana, sestara Klanjateljica Krvi Kristove, Isusovaca, sestara Dominikanki i Uršulinki u subotu 07. studenog predstavili su im se braća Kapucini.

U petak navečer, 6. studenoga 2015., na svetoj misi u 19 sati, u župskoj crkvi Sv. Mihaela u Zagrebačkoj Dubravi službe lektorata i akolitata primili su naši bogoslovi fra Ivan Perić, fra Dejan Lecić i fra Tomislav Trandler.
Svetu misu i obred primanja u službu predvodio je provincijalni ministar fra Jure Šarčević koji je i propovijedao. 

Dana 4. studenog završio je prvi dio rada Plenarnog vijeća Reda, te 5. studenog započinje drugi dio rada koji će trajati do 19 studenog.
Tema rada 4. studenog bila je „Rad između poslanja i dentiteta“ u našem Redu. O temi je progovorio fra Giuseppe Buffon, OFM. koji se osvrnuo na povijest rada u našem Redu od trenutka kada je Red nastao do danas. Završio je s pitanjem: što činiti danas kada je rad izgubio svoju dušu?
U popodnevnim satima bila je rekapitualicija svega učinjenog od početka rada VIII. Plenarnog vijeća Reda.

Započeo je drugi tjedan rada VIII. Plenarnog vijeća Reda na temu „Milost rada“. Dana 3. studenog izlaganje je imao don Felice Accrocca. Govorio je o ulozi koju u našem životu imaju Franjevački izvori.
Fra Joaquim Hangalo predstavio je ulogu digitalnih medija koji imaju revolucionarnu ulogu u današnjoj komunikaciji. Na kraju jučerašnjeg dana skupu se obratio Pio Murat koji se u kratkim crtama osvrnuo na rad proteklih PVR, na obnovljene Konstitucije te na pojedina pisma Generalnih ministara. Istaknuo je kako je pred nama veliki izazov i odgovornost reći braći nešto novo i nadahnjujuće o važnosti „Milosti rada“.
 

U petak, 29. studenog 2013. godine, u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, od fra Ive Brkovića oprostila su se braća hrvatske kapucinske provincije, njegovi roditelji, braća i sestre, rodbina, redovnice i mnogobrojni vjernici zagrebačke Dubrave i župa gdje je fra Ivo djelovao.

Svetu misu zadušnicu u 13.00 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. U koncelebraciji su bili provincijal hrvatske kapucinske provincije fra Ante Logara, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Petar Palić i pedesetak svećenika.

 Fra Ivo Brković, čuvar svetišta Gospe od Milosrđa i gvardijan samostanskog bratstva u Dubrovniku, preminuo je 26. studenog u 53. godini života, 29. godini redovništva i 24. godini svećeništva.

Sveta misa zadušnica slavit će se u župnoj crkvi sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj gornjoj Dubravi u petak, 29. studenoga 2013. u 13 sati. Nakon mise obavit će se pokop na groblju Miroševac u 15 sati.

Večernji orguljski koncert o. Zvonka Marije Pšaga održan u nedjelju Krista Kralja, 24. studenoga 2013. godine u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku trajno će ostati upamćen po besprijekornoj izvedbi posljedneg živućeg učenika o. Anzelma Canjuge koji je jednosatnim repertoarom deset skladba oduševio brojnu publiku.

Kapucin Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, skladatelj i orguljaš Zvonko M. Pšag u devedesetoj je godini života, unatoč bolesti i teškoj pokretnosti, ipak je održao „Koncert zahvale na orguljama“ za glazbene poklonike i vjernike s kojima je proveo duže od 45 godina života služeći u Osijeku, od sveukupno 63 godine svećeništva.

U župi sv. Vida u Varaždinu svečano je u nedjelju 17. studenoga proslavljena 40. obljetnica djelovanja pastoralnog centra IV, misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. S biskupom su koncelebrirali kapucini fra Zvonimir Bono Šagi, bivši dugogodišnji župnik i idejni začetnik Centra, te fra Željko Cestar i sadašnji župnik fra Mirko Kemiveš.

Na Interliberu - 36. Međunarodnom sajmu knjiga i učila u utorak, 12. studenoga predstavljena je knjiga Lazara Iriartea "Povijest franjevaštva" koju je izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost objavila u suizdanju s Hrvatskom kapucinskom provincijom Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Knjigu je na glavnoj pozornici za priredbe u Paviljonu VI. Zagrebačkog velesajma u 18 sati predstavio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Anto Barišić, OFMCap. Predstavljanje je priredila Kršćanska sadašnjost.