sv. Leopold Mandić

Noćas u 00,30 sati u KBC Osijek u 91. godini života preminuo je naš najstariji kapucin, glazbenik i skladatelj, te prvi župnik župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku - fra Zvonko Marija Pšag. 

Sprovod pokojnog fra Zvonka Pšaga bit će u četvrtak 11. prosinca u 13,30 sati na groblju Svete Ane u Osijeku. Prije toga služit će se misa zadušnica u kapucinskoj crkvi u 12,00 sati.

Fra Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u brojnoj obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.

Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt sv. Josipa odakle pohađa poznatu franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u crkvi sv. Mihaela, 1950. god. Nakon odsluženja vojnog roka imenovan je župnikom u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i dr.

Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom fra Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske Kapucinske provincije. U gimnaziji mu je profesor glazbe bio glasoviti fra Kamilo Kolb, franjevac.

Fra Zvonko započinje skladati već kao klerik u Varaždinu, tj. u 4., odnosno 8. razredu gimnazije, pod vodstvom fra Anzelma Canjuge, davne 1944. godine. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja, a ima nešto i svjetovnih. Od 1958. god. surađuje s prof. Vinkom Glasnovićem.

Fra Zvonko je 1983. Godine – iste kada je bio premješten na godinu dana u Varaždin - sabrao svoje skladbe pod nazivom: "S pjesmom kroz život - pjevam Tebi Gospodine". Zbirku je izdao kao rukopis 1994. godine u Osijeku u 500 primjeraka.

U Osijeku je od 1967. godine bio profesor, gvardijan i provincijalni definitor, a zatim od osnutka župe sv. Leopolda, od 1969. do 1982. župnik i graditelj svetišta sv. Leopolda Mandića.

Do svoje smrti živio je i djelovao u kapucinskom samostanu u Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj.Počivao u miru!