sv. Leopold Mandić

Gospodin ti dao mir, prijatelju koji ovo čitaš!!

Da si me prije koji tjedan pitao gdje bi želio otputovat i što bih želio vidjet, ne bih ti znao odgovorit, mislio bi se, dugo. No ako me danas pitaš, odmah ću ti odgovorit, ASIZ!! Moram priznat da sam se obradovao kad nam je magistar fra Giovanni najavio da ćemo krajem siječnja posjetiti Asiz, no i nisam znao što očekivati, znao sam da se tamo rodio i živio sv. Franjo kao i sv. Klara, no bio sam uzbuđen zbog toga putovanja. Odmah da kažem, Bogu hvala na tome, što mi je podario da zajedno sa ostalom braćom kapucinskim postulantima(iz čitave Italije, ukupno 29) posjetim ta sveta mjesta, gdje je taj tako jednostavni i maleni(fizički) ali tako veliki čovjek Franjo Asiški, rodio se, proslavio Gospodina svojim životom te na kraju i završio svoje ovozemaljsko putovanje.

Ma što je to tako posebno tamo, pitaš me? Je li to prekrasan krajolik Umbrije? Jest i to ali to je samo jedan dijelić svega(Umbrija je prekrasna to se mora priznat). Jesu li to prekrasne i velebne građevine, crkve i samostani? Jest i to, no ne bih ti ni zbog toga preporučio da se opet vratiš i posjetiš to tako bogom dano mjesto.
Naš brat Franjo Asiški ljubio je Boga iznad svega, ljubio ga je nezamislivo mnogo, da ti srce pukne od tolike ljubavi. Vidio je odsjaj ljepote Njegove u svemu, u zlima i dobrima, za nas danas(posebno za mene), teško zar ne? Naš posjet Asizu trajao je sve u svemu 5 dana, s tim da smo prvog dana posjetili La Vernu, planinsko mjesto prilično izolirano i udaljeno kojih 100km od Asiza, gdje je sv. Franjo u zadnjim godinama svoga života primio stigme. Volio je La Vernu, ja mislim najviše zbog njene izoliranosti, gdje je bez ikakve smetnje mogao osluškivati glas Boga Živoga. Ostale dane proveli smo u Asizu, posebno razgledavajući svako od mjesta gdje živio i djelovao sv. Franjo kao i sv. Klara, naravno uz stručnu i duhovnu pomoć jednog brata trećoredca i brata kapucina. Još se uvijek pitaš ma što je to tako posebno tamo? Ako ideš samo radi razgledavanja te da bi posjetio kulturne znamenitosti, malo mi te žao, propustio si bit. Često smo u napasti da promatramo Franju na pogrešan(površan) način, ja prvi. Najviše zbog raznih filmova koje smo pogledali o njemu ili nekih nadobudnih knjižica, kao da bi on bio neki revolucionar, duhovnjak koji je daleko od naše stvarnosti, možda hippie(make love not war) itd. Franjo je bio čovjek kao svaki od nas, koji je doživio iskustvo Božje ljubavi, ostao je zapanjen njome, Bog za kojeg se misli ponekad da je tamo negdje, tko zna gdje, sjedi na svome prijestolju daleko od doticaja s našom stvarnosti, da je taj isti Bog poslao Sina svoga među nas, da bude jedan od nas, ne kao kralj(Herod) nego kao najmanji od najmanjih, da bi vidio i doživio svu surovost ovog zemaljskog života. Taj isti Sin, Isus Krist, dopustio je da ga pribiju na križ, mada je mogao slobodno otići daleko od svega, ali njegova ljubav koja je za nas misterij, je bila tolika da je dopustio i to zadnje poniženje, najveće od svih. Franjo kad je to spoznao, više nije bio isti, od toga trenutka obraćenja odlučio se potpuno predati Gospodinu ma koliko god to koštalo, i nije bilo lako, naprotiv, no znao je da ovo nije sve, da ovdje ne završava, da je ovo samo početak, vrlo kratak(u koji mi ponekad ulažemo sve naše snage i svu našu ljubav, prvi ja, ne misleći na život vječni).
Od svih mjesta koja smo posjetili ja bih izdvojio tri, koja sam ja posebno doživio. Prvo je Sveta Marija Anđeoska ili bolje poznata pod imenom Porcijunkula, drugo Eremo dei Carceri(Molitveno samotište pod imenom Carceri) te na kraju mala kapelica pod bazilikom sv. Franje gdje se nalazi njegovo tijelo u sredini, te oko njega njegova četira najbliža druga, fra Leone, fra Rufino, fra Masseo e fra Angelo. Ovo posljednje za mene je bilo veoma posebno, tako posebno da sam u trenucima osjećao Franjinu nevjerojatnu blizinu, kao da je tu samnom, kleči i moli, ne bih se čudio!!
Gospodine, molim te za sve one koji žele nasljedovati Krista po primjeru sv. Franje i sv. Klare, posebno za one koji u ovim trenucima trpe razna iskušenja, budi im blizu kao što si bio blizu sv. Franji i sv. Klari!!
Mir i dobro!!
Josip Stanković, kapucinski postulant