sv. Leopold Mandić

Varaždin - Adventsku duhovnu obnovu za članove udruge Betlehem u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu održao je 07. i 08. prosinca utemeljitelj i voditelj ove udruge pater Marko Glogović, provincijal pavlinskog apostolata u Hrvatskoj. U propovijedi se pater Marko posebno osvrnuo na hladnoću ljudskoga srca, te sve nazočne pozvao na borbu za Nerođene, kao one najmanje i nezaštićene.

Pritom je kazao:
¨Nešto se ozbiljno događa u čovjeku današnjice, postaje sve više hladan i otuđen. Obitelji su nam u rasulu, mladi se gube, nestaje autoriteta, pobačaj, eutanazija, pedofilija, tzv. seksualne slobode i sve ostalo slično dolazi iz jednog izvora, zatrovanog i tamnog, a protiv tog se Duha trebamo boriti “ postom i molitvom” -kaže Gospodin, Isus. Stvar je u duhovnoj stvarnosti i borbi. Kada bismo jasno spoznali da je svako Nerođeno dijete mali Isus, da je abortus svojevrsni oblik sotonizma, te da je Isus samo milosrđe koje liječi, oslobađa i oživljuje, a sve nam to piše u Svetom Pismu”, napomenuo je pater Marko, ističući da svugdje tamo gdje je čovjek u problemima tu je i njegov Bog.

“To nije floskula. To je istina. Ako ljubimo, ako praštamo, ako se trudimo za dobro, uvijek pobjeđuje svjetlo, a tama nestaje”, kaže pater Marko.”

Istoga i narednoga dana svi su nazočni imali prigodu poljubiti ili dotaknuti relikvije svete Faustine Kowalske, te obaviti razgovor s patrom Markom.
U srijedu, 08. prosinca, na sami dan početka Godine milosrđa pater Glogović u prepunoj kapucinskoj crkvi je predvodio krunicu, te predslavio svečanu Svetu misu, na kojoj se posebno osvrnuo na potrebu milosrđa u ovom hladnom i sebičnom svijetu.
Upravo su Varaždinci i ovom prigodom pokazali svoju kršćansku osviještenost, te su se odazvali akciji prikupljanja pelena za kuće Udruge “Betlehem”, u kojima su smještene samohrane majke i trudnice.
Pater Glogović je pojasnio značaj i ulogu udruge “Betlehem”, te ohrabrio članove ove udruge u Varaždinu, govoreći da je ljudsko srce pozvano na “milosrđe i ljubav.”

Anto Pranjkić
Mirko Šafarić