sv. Leopold Mandić

Drugi dan rada Plenarnog vijeća reda započeo je sa “slušanjem” izlaganja stručnjaka koji su progovorili o temi rada. Braća su prvo poslušala izlaganje prof. Maura Magattia, sociologa i ekonoma. Prof. Magatti doktorirao je društvene znanosti na Canterbery (Velika Britanija) Od 1994. godine predaje političke znanosti na milanskom Katoličkom sveučilištu. Predmet istraživanja mu je sociologija globalizacije i analiza isntitucija suvremenog kapitalizma.

Tema njegovog jučerašnjeg izlaganja temeljila se na tri dimenzije rada koje u svakodnevnom životu mogu biti odgovor na moguća pitanja koja se postavljaju o radu u današnjem društvu. Postoji hitna potreba ponovno otkriti vrijednost rada koji će biti u službu drugima, potom nastojati živjeti kako bi naš rad bio plodonosniji u službi našega poslanja te se truditi biti aktivno uključeni u sve procese današnjeg društva u kojem živimo. Prof. Magatti naglasio je da “franjevački red koji nije proročanski je kao sol koja nema ukusa”.
Drugi izlagatelj bio je Pedro Opeka, lazarista i misionar na Madagaskaru. Pedro Opeka rođen je 1948. godine u Argentini. Roditelji su mu Slovenci koji su radi političkih razloga (komunizma) emigrirali u Argentinu. Studirao je u Ljubljani i Parizu. Za svećenika je zaređen 1975. godine.
Drugi dio rada posvećen je radu u grupama kako bi se sažela i što bolje usvojila svjedočanstva dvaju prijepodnevnih izlagača.