sv. Leopold Mandić


Spomendan 19. svibnja

Krišpin se rodio u Viterbu, u uličici Bottarone, 13. studenoga 1668. Kršten je 15. studenoga u crkvi sv. Ivana Krstitelja i dobio ime Petar.

Petar je obukao kapucinsko redovničko odijelo 22. srpnja 1693. na spomendan svete Magdalene, dobivši ime pod kojim je postao poznat u povijesti svetosti: Krišpin iz Viterba. Pošto je završio godinu kušnje, 22. srpnja 1694. premješten je u Tolfu, gdje je ostao gotovo tri godine, sve do travnja 1697. Potom odlazi u Rim, gdje se zadržao svega nekoliko mjeseci.


Blagdan 18. svibnja

Rodio se u malenome zemljoradničkom središtu Cantaliceu (blizu Rietija) oko 1515. Feliks Porro stupio je u kapucinski red potkraj 1543. ili početkom 1544. i završio novicijat u samostanu Anticoli di Campagna (današnji Fiuggi). Redovničke zavjete položio je 18. svibnja 1545. u samostanu u Monte San Giovanniju.

Nakon što je prve četiri godina svoga redovničkog života proveo u samostanima u Anticoliju, Monte San Giovanniju, Tivoliju i u Palanzani (kod Viterba), Feliks je ostatak svoga života proveo u Rimu (1547.-1587.), gdje je svakodnevno skupljao najprije kruh (sve do 1572.), a zatim, sve do svoje smrti, vino i ulje za svoju braću.

Mali sv. Leopolde, ti si bio gorostas ljubavi: tvoje srce, zajedno s Isusovim, žarko je željelo jedinstvo svih kršćana u samo jednom ovčinjaku, pod jednim pastirom. Moli za nas, da budemo strpljivi i ustrajni graditelji jedinstva.
Mali sv. Leopolde Ti si bio svjetionik milosrđa: grešnicima koji su ti prilazili dao si osjetiti Božji zagrljaj i radost praštanja koje ozdravlja svaku ranu. Moli za nas, da budemo lice i ruke Božjeg milosrđa.
Mali sv. Leopolde, ti si bio velik u poniznosti! Zgazio si oholost i kročio Marijinim stopama, učeći se od nje vjeri jednostavnih i poslušnosti heroja.
Moli za nas, da budemo svijetli i ponizni Isusovi služitelji! Mali i Veliki sv. Leopolde, priteci nam u pomoć! Amen.

Autor: Angelo kard. Comastri
 

 

Blagdan 12. svibnja

Rodio se 12. svibnja 1866. u Herceg Novom, na ulazu u Boku kotorsku, na jadranskoj obali, kao jedanaesto, pretposljednje, od dvanaestero djece. Njegov otac, Petar Mandić, i majka, Dragica Carević bili su nepokolebljivi vjernici. Sjećanje na majku često je odjekivalo iz njegova srca: »Bila je izvanredno pobožna. Njoj dugujem na poseban način sve što jesam.«  Sa šesnaest godina, 16. studenoga 1882., odlazi u kapucinsko sjemenište u Udinama.


Spomendan 11. svibnja

Vinko Cadello Peis (Ignacije) rodio se 10. prosinca 1701. u Laconiju, na južnom rubu sardinske planinske pokrajine. Podrazumijevalo se da će biti seljak kao njegovi roditelji. Njegovi su ukućani u njega ucijepili evanđeoski virus, tako da su mu, već kao djetetu, mještani dali nadimak lu santuxeddu - svetonja. Nije pohađao školu nijedan dan i nikada nije naučio pisati, ali je svakog dana sudjelovao na misi, koja se u to doba služila prije zore, i na njoj je posluživao kao ministrant. Još nije imao ni sedam godina kada je, prema tadašnjem običaju, primio sakrament potvrde (17. svibnja 1707.). Svetonja je ostao takav, prema svjedočanstvima, i u nježnoj i teškoj dobi djetinjstva i rane mladosti, a takvim su ga smatrali i kada ga je, s osamnaest godina, bolest prikovala uz krevet kroz duže vrijeme i dovela ga do ruba života. Tada je obećao Bogu da će, ako preživi, postati franjevac.

U sklopu programa „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ u utorak 26. svibnja s početkom u 20 sati predstavit će se franjevci kapucini u dvorani Kulturnoga centra Dubrava, Dubrava 51a, uz Dom zdravlja u Dubravi.

Predavanje će održati fra Ivica Vrbić, župnik župe sv. Leopolda Mandića i savjetnik u upravi hrvatske kapucinske provincije. Moderatorica tribine je dr. sc. Tanja Baran.

 

 

Fra Ante Josip Tomičić

Film o svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću

Od 14. do 21. travnja u Asizu se pod geslom „Probudite svijet“ održao godišnji kongres kapucinskih novaka Italije. Time je poticaj kojega je papa Franjo uputio osobama posvećenog života uoči početka godine posvećenog života postao moto i zvijezda vodilja za 27 mladića koji se na intenzivan način pripremaju za polaganje prvih redovničkih zavjeta kojim će prigrliti život u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.
Prolazeći formaciju u Italiji na tom kongresu sudjelovali smo i mi, novaci Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji se trenutno nalazimo u novicijatu u Tortoni, gradiću na sjevero-zapadu Italije zajedno s još 12 novaka sjevernotalijanskih provincija. Druga dva novicijata Italije nalaze se u Moranu Calabru i Camerinu, jednom od najznačajnijih mjesta kapucinske reforme. Sve nas mogli ste u spomenutih sedam dana susresti u Asizu, rodnome gradu sv. Franje Asiškog.

Svečana proslava sv. Leopolda Mandića u župi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi započet će u subotu 9. svibnja trodnevnicom koju predvodi fra Bojan Rizvan. Na sam dan svetkovine misu u 11 sati prevodi fra Jure Šarčević, a u 19 sati mons. dr. Ivica Petanjak, biskup krčki. Ostala događanja i raspored slavlja možete pogledati ovdje.

 

 

Dj 1,12-14; 1 Pt 4, 13-16; Iv 17,1-11)

Nedjelja nakon Uzašašća uvodi nas u iščekivanje Duhova. Isus je dovršio svoje ovozemno poslanje. Apostoli i drugi učenici zajedno s Marijom, nakon Uzašašće,ostadoše u svijetu kao nosioci primljene Objave, svjedoci Njegova života, smrti i uskrsnuća, ali nedorasli primljenom zadatku. Trebalo je stoga ostati zajedno u molitvi, u „gornjoj sobi“, u dvorani Posljednje večere, zapravo oko euharistijskog stola, kako im je Isus i naložio „da ne napuštaju Jeruzalema, nego neka čekaju Obećanje Očevo“ – Duha Svetoga. On će ih prožeti Božjom snagom, promijenit će ih, da bi mogli svojim svjedočanstvom svijet mijenjati.

Dan sluge Božjeg Ante Tomičića (2. dan)

Prigodnom prezentacijom i molitvenim sadržajima posvećenima sluzi Božjem Anti Tomičiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Branko Lipša, župnik župe sv. Mihaela i dekan remetskoga dekanata u Zagrebu, a propovijedao zamjenik provincijala Hrvatske kapucinske provincije dr. fra Anto Barišić, te okruglim stolom „Budući hrvatski blaženici“, u Križevcima su u petak 23. svibnja 2014. nastavljeni 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.Svečanost je započela predstavljanjem života i ključnih poruka fra Ante Tomičića te molitvom za Tomičićevo proglašenje blaženim u izvedbi Molitvene skupine „Sluga Božji fra Ante Tomičić“ župe sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave.

(Dj 8,5-8.14-17; 1 Pt 3,15-18; Iv 14,15-21)

Tema Isusovog odlaska s ovoga svijeta nastavlja se i ove nedjelje. Prošle nedjelje Isus se objavljuje kao Put, Istina i Život, a ove nedjelje obećaje svoga Duha učenicima. Kako se približava svetkovina Duhova, tako nas služba riječi sve više usredotočuje na obećanje Duha Svetoga i njegovo djelovanje u Crkvi. Isus priprema svoje učenike na svoj odlazak Ocu, ali istovremeno obećaje da ih neće ostaviti same u ovome svijetu: „Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine“.

(Dj 6,1-7; 1 Pt 2,4-9; Iv 14,1-12)

U prošloj nedjelji Isus za sebe kaže da je on Vrata, kroz koja se ulazi u novi život po krštenju; a ove nedjelje kaže da je on Put, Istina i Život.Ta je poruka upućena učenicima u kontekstu njegova govora o odlasku s ovoga svijeta. Nakon navještaja da odlazi, Isus ohrabruje svoje učenike: „neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“, i zaključuje: „Tko vjeruje u mene,činit će djela koja ja činim;da veća će od njih činitijer ja odlazim Ocu“. 

Leopoldovo proslavljeno u župi svečarici u Osijeku

OSIJEK – Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja) najsvečanije je proslavila župa Svetoga Leopolda B. Mandića u Osijeku, koja ove godine slavi 45 godina postojanja gdje je i Leopoldovo svetište. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje u zajedništvu s vjernicima, redovnicima i svećenicima predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, koji je u homiliji istaknuo, po uzoru na svečev život, važnost svete ispovijedi, ekumenizam, hrvatsko domoljublje i njegovanje prijateljstva.

U ponedjeljak, 12. svibnja, u crkvi Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, svečano je proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića zaštitnika Hrvatske kapucinske provincije i Dubrovačko neretvanske županije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Više pročitajte ovdje.

 

 

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

… Obraćam se sada onima koji su spremni čuti Kristov glas koji odzvanja u Crkvi i shvatiti koji je njihov poziv. Pozivam vas da slušate i slijedite Isusa i da dopustite da vas iznutra preobraze njegove riječi koje "duh su i život su" (Iv 6, 63). Marija, Isusova i naša majka, ponavlja također nama: "Što god vam rekne, učinite!" (Iv 2, 5). Bit će vam od velike koristi uključiti se s pouzdanjem u zajednički hod neke zajednice koji je kadar osloboditi u vama i oko vas najbolje energije. 

(Dj 2,14a.36-41; 1 Pt 2,20b-25; Iv 10,1-10)

Četvrta Vazmena nedjelja, svake je godine posvećena Isusu – Dobrom Pastiru, a u Evanđelju slušamo jedan dio iz Isusove prispodobe u kojoj Isus sebe poistovjećuje s Dobrim Pastirom. U ovoj godini slušamo prvi dio u kojemu se Isus predstavlja kao „vrata ovcama, On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas“.

(Dj 2,14.22-28; 1 Pt 1,17-21; Lk 24,13-35)

Uskrsnuće Isusovo je polazište naše vjere. Naša vjera je utemeljena na susretu s Uskrslim. Uskrsne nedjelje nas postupno i sve dublje uvode u početke naše vjere koja je nastajala i rasla u susretu učenika s Gospodinom. Današnja nedjelja nam želi na temelju iskustva dvojice učenika na putu u Emaus još više produbiti vjeru da je Isus prisutan i da ga možemo prepoznati, ne više u tijelu, u gledanju; nego u znakovima po kojima će On trajno biti prisutan u svojoj Crkvi: a to je njegova Riječ koju slušamo u bogoslužju i Euharistija, koju slavimo svake nedjelje kada se s njime sastanemo.

Župa svetog Leopolda Bogdana Mandića u Osječkom Cvjetnom naselju i ove godine svečano slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića 12. svibnja.

Ove godine će proslava župnog blagdana biti još svečanija, jer župa navršava 45.-tu godišnjicu svojeg ustanovljenja.

Detaljni raspored možete pogledati ovdje.