sv. Leopold Mandić

Na drugu Nedjelju kroz godinu, 17. siječnja 2016. na Svetoj misi u podnevnim satima u misiji, župi i vikariji svetoga Leopolda Mandića u Limi, Perú na poseban način je bilo svečano kao i na ostalih pet Svetih misa toga dana. Svetu misu je predslavio župnik i vikar za Hrvate Južne Amerike, mons. Drago Balvanović a u koncelebraciji su bili vlč. Marko Jukić, župni vikar i svećenik Vrhbosanske nadbiskupije koji je nedavno stigao u misiju u Limu i fra Ivica Vrbić, kapucin i također novi misionar koji prije nekoliko dana stigao iz Zagreba i koji će nakon mjesec dana boravka u Limi krenuti i preuzeti svoju službu u Boliviji. Sveto Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor Hrvata vikarije sv. Leopolda iz Lime.
Više na www.ktabkbih
 

Zagreb - U utorak, 12.01. u župi svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, za vrijeme večernje svete mise u 19 sati fra Ivica Vrbić primio je misijski križ kao znak misijskog poslanja i službe u Boliviji.
Molimo da ga prati Božji blagoslov na njegovom putu navjestitelja Radosne vijesti u Boliviji!
 

 

 

Spomendan 12. siječnja

Filip Latino (Bernard) rodio se u Corleoneu (na Siciliji) 6. veljače 1605. Vrlo zarana počeo je njegovati pobožnost prema raspetom Kristu i Djevici Mariji te bio privržen molitvi i sakramentima u crkvama rodnoga kraja. Nedostatak mu je bio što se znao brzo razjariti i isukati mač kada bi bio izazvan, osobito kada je trebalo braniti bližnjega.
Ta »usplamtjelost« zabrinjavala je njegove roditelje, posebno kada je Filip ranio u ruku nekog oholog izazivača. No dvoboj s Vidom Caninom, potkupljenim plaćenikom ubojicom, koji se 1624. odigrao naočigled mnogih, kada je Filip imao 19 godina, snažno je odjeknuo. Plaćeni je ubojica ondje ostao bez ruke, a Filipa, kojega su smatrali »prvim mačevaocem Sicilije«, to je potreslo do dna duše te je zatražio oproštenje od ranjenika s kojim se poslije sprijateljio. 

Moje imenovanje priznanje je kapucinima, ali i svim redovnicama i redovnicima u Hrvatskoj

Fra Ivica Petanjak novi je krčki biskup. Od kada je ta vijest objavljena u subotu, čestitke i poruke potpore ne prestaju dolaziti na njegov mobitel, kao i pozivi njegovih prijatelja i članova obitelji. Franjevac kapucin s bogatim pastoralnim iskustvom i dokotratom iz povijesti na rimskoj Gregoriani (gdje je doktorirao tezom o dubrovačkom kapucinu iz 17. stoljeća Michelangelu Božidareviću koji je bio general reda) ovih dana boravi u Zagrebu, gdje po prvi put nazoči zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. 

Cijeli tekst možete pročitati na bitno.hr

Svoje sjećanje na suradnju s pokojnim prof. dr. Tomislavom Šagi-Bunićem u prvoj međunarodnoj teološkoj komisiji od 1969. do 1974. godine, iznio je papa emeritus Benedikt XVI. u pismu kapucinu dr. fra Anti Barišiću,.
U tom pismu ističe kako je osobito ostavio na mene dojam svojim poznavanjem povijesti kristologije kao i svojim teološkim obrazovanjem.
Ovdje možete vidjeti original upućenog pisma, odgovor i prijevod pisma.
 

 

"Budući da se bez Božje volje ništa ne događa, bez obzira što mi mislili i kako mi to tumačili, danas kad stojim pred jednim potpuno novim početkom, najprije se želim zahvaliti Trojedinom Bogu za protekle godine svog redovničkog i svećeničkog života u kojima nije nedostajalo izazova i svako malo novih početaka, i ponizno molim svjetlost, mudrost i vodstvo Duha Svetoga u novoj službi koja mi se povjerava". Novoimenovani krčki biskup zatim je zahvalio Svetom Ocu i svima koji su imali udjela u tom biskupskom imenovanju i povjerenju koje mu se iskazuje, roditeljima, braći i sestrama te njihovim obiteljima, đakovačko-osječkim nadbiskupima koji su željeli da objava imenovanja bude u Osijeku te župniku i svećenicima iz rodne župe Drenje.

Papa Franjo imenovao je za novoga krčkoga biskupa fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjega gvardijana u Osijeku, objavio je u subotu 24. siječnja u podne apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.
Imenovanje za novog krčkoga biskupa fra Ivici Petanjak, je 24. siječnja u Osječkom vikarijatu, objavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz prisustvo umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića i provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Jure Šarčevića, okružen svećenicima, redovnicima i redovnicama osječkog područja i okolice.

Zbor mladih Via izveo je u subotu, 3. prosinca 2015. u 20 sati, u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu božićni koncert. U pratnji orkestra i pod ravnateljskom palicom mladog umjetnika Luke Šopara izveli su repertoar tradicionalnih hrvatskih i engleskih božićnih pjesama.
Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prikupljala su se sredstva za sigurnu kuću udruge Betlehem u Zagrebu.

 
 

Jučer, 23. siječnja 2014., poslije podne, u 82. godini života preminuo je naš brat fra Andrija Melnjak.
Oproštaj od fra Andrije bit će danas, 24. siječnja. Njegovo tijelo bit će izloženo u Kapucinskoj crkvi od 17 sati, a u 19 sati slavit će se sveta misa i odrješenje.
Sprovod pokojnog fra Andrije bit će u ponedjeljak, 27. siječnja, u 12,30 na varaždinskom gradskom groblju, a poslije sprovodnih obreda u Kapucinskoj crkvi slavit će se sveta misa zadušnica.

OSIJEK (TU) – Đakovačko-osječka nadbiskupija s nadbiskupom mons. Đurom Hranićem i Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića u zajednici svećenika, redovnika, redovnica i mnoštva vjernika u Osijeku 18. siječnja oprostili su se od fra Jerka (Đure) Jereca, franjevca kapucina Kapucinskoga samostana sv. Jakova i župnoga vikara župe Svetog Leopolda Bogdana Mandića, koji je okrijepljen sv. otajstvima preminuo 16. siječnja u Osijeku u 67. godini života, 49. godini redovništva i 40 godini svećeništva.

U četvrtak, 16. siječnja 2014., poslije podne u 67. godini života preminuo je fra Jerko Jerec. 

Fra Jerko rođen je o9. travnja 1947. u Sračincu, od oca Josipa i majke Katarine. Kapucinski habit obukao je 14. kolovoza 1964. u Vipavskom Križu. Prve zavijete polaže 15. kolovoza 1965. u Vipavskom Križu, a doživotne zavjete 4. listopada 1973. u Varaždinu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu.

Nakon 49. godina redovničkog života i 40. godina svećeništva preminuo je u Osjeku 16. siječnja 2014.