sv. Leopold Mandić

U organizaciji dviju Provincija franjevaca kapucina – Venecijanske i Hrvatske, te svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, oko stotinjak štovatelja sv. Leopolda dana 15. Lipnja 2016. g. posjetilo je njegov rodni grad Herceg Novi. Posebnost ovog hodočašća kojeg možemo smatrati povijesnim događajem za Herceg Novi i Kotorsku biskupiju, ogleda se u činjenici da je među hodočasnicima bilo trideset pet kapucina, subraće sv. Leopolda, što je zacijelo najveći broj franjevaca kapucina u posljednjih nekoliko u decenija koji je posjetio župu u kojoj su kapucini Venecijanske provincije djelovali do prvih godina dvadesetog stoljeća. Više...

...

Spomendan 2.lipnja

Jakov Amoroso (Feliks) rodio se u Nikoziji 5. studenoga 1715. Mladost je proveo izvanredno kreposno. Tomu treba tražiti razlog u činjenici što su njegovi roditelji, Filip Amoroso i Karmela Pirro, kojima je Bog dao Feliksa 5. studenoga 1715., podižući brojnu obitelj u siromaštvu, bili bogati strahom Božjim i čvrstim kršćanskim svjedočanstvom. Otac Filip popravljao je obuću u polumračnoj sobici i od njegova rada obitelj je jedva uspijevala spajati kraj s krajem. No htio je da i njegov sin izuči taj zanat te ga je, čim je malo odrastao, povjerio najpoznatijoj postolarskoj radionici u gradu s mnogo radnika, koju je vodio Giovanni Ciavarelli. 

U župnoj i samostanskoj crkvi sv. Mihaela, Kapucinska 47, u zagrebačkoj Donjoj Dubravi 21. srpnja 2015. s početkom u 19:00, slavit ćemo euharistiju povodom 16. obljetnice smrti prof. fra Tomislava Janka Šagi-Bunića. Euharistijsko slavlje predvodi mons. Lovro Cindori.
 Pozivamo sve župljane i sve one koji su bilo osobno, bilo preko brojnih spisa upoznali i poznavali Šagi-Bunića, kao i one koji ga žele upoznati, da se u euharistijskom slavlju i zajedništvu sa zahvalnošću spomenemo njegova plemenita i plodonosna života, njegova nesebičnog i neumornog služenja na razini mjesne i univerzalne Crkve, moleći Gospodina, gospodara života i smrti, za vječni pokoj njegove duše u zajedništvu svetih.
 

Član Hrvatske kapucinske provincije fra Krsto Hrženjak proslavio je u četvrtak 25. lipnja ove godine svečanim misnim slavljem 50. obljetnicu misništva u župi sv. Mihaela u Zagrebu – Dubravi gdje se nalazi kapucinski samostan Sv.Mihaela. Okružen subraćom iz gotovo svih samostana te provincije i iz Slovenske kapucinske provincije i drugih svećenika, fra Krsto slavio je u samostanskoj crkvi zahvalnu euharistiju u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčević, zatim fra Stjepanom Bergovcem, gvardijanom ovdašnjeg samostana, župnikom ove župe i dekanom Remetskog dekanata fra Brankom Lipšom i tridesetak okupljenih dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Susret mladića koji osjećaju duhovni poziv

GDJE? Kapucinski samostan Varaždin, Centar za duhovna zvanja i odgoj pripravnika, Kapucinski trg 7, Varaždin.

KADA? 23. do 26. lipnja 2014. Početak u ponedjeljak, 23. lipnja ujutro oko 9,00 sati. Završetak u četvrtak, 26. lipnja, u popodnevnim satima.

(Dj 2,1-11; 1 Kor 12,3b–7.12–13; Iv 20,19–23)

Svetkovina Duha Svetoga, oživljava u nama spomen na događaje i iskustva koja su proživljavali Isusovi učenici pedeset dana nakon njegove muke, smrti i uskrsnuća, na blagdan Pedesetnice. Uskrsli je Krist u punini poslao apostolima obećanog Duha Svetoga i time dovršio svoje spasiteljsko djelo u svijetu. Od tada će na svom povijesnom putu, učenici Kristovi, tj. Crkva, koja ostaje u svijetu, snagom Duha Svetoga nastavljati njegovo djelo spasenja sve do svršetka svijeta, do njegovog ponovnog dolaska. Duh Sveti nadahnjuje i vodi Crkvu da vjerodostojno izvršava tu zadaću i poslanje koje je od Krista primila, „da u svijetu djelo njegovo dovrši i izvrši svako posvećenje“. Zato je svetkovina Duhova ujedno i Svetkovina rođenja ili početka djelovanja Crkve.