sv. Leopold Mandić

U četvrtak, 6. listopada, u malom gradiću Lendinara na sjeverozapadu Italije i službeno je započela godina postulature za 18 kapucinskih postulanata. Postulatura dolazi od latinskog postulare što znači ispitivati, postavljati pitanja i zaista postulanti obično tjekom ove godine imaju veliki broj pitanja za svoje odgojitelje, ponekad možda i previše. Pitanja što se tiču vlastitog nutarnjeg stanja tj. vlastitog puta u vjeri, pitanja o Bogu, o Crkvi, o smislu našega života.

 Među 18 postulanata, sedmorica su za našu Hrvatsku provinciju sv. Leopolda Mandića, to su: Anto Pranjkić, Marko Nedić, Mirko Šafarić, Mislav Šebečić, Matija Ivoš, Dario Tolić i Marijan Katičić, dok ostali dolaze iz raznih provincija sjeverne Italije, Švicarske, Slovenije te Grčke delegacije koja službeno potpada pod Venetsku provinciju.Primanje je, prvi put u svojoj službi kako je sam naglasio, vodio Generalni ministar Manje braće kapucina fra Mauro Jöhri, inače član Švicarske provincije. Uz njega tu su još bili i braća ministri provincijali provincija sjeverne Italije, fra Robero (Veneto), fra Matteo(Emilia-Romangna), fra Michele(Pijemont), fra Sergio(Lombardija), fra Giampiero(Genova), te u ime našeg provincijalnog ministra, gvardijan zagrebačkog samostana sv. Leopolda Mandića u Gornjoj Dubravi fra Juro Šimić. 

Ceremonija primanja bila je prilično jednostavna i vrlo lijepa, jednostavnost i jest uvijek bila odlika braće kapucina. Sve je započelo zazivom Duha Svetoga, za kojega je inače sami sv. Franjo rekao kako je On zapravo pravi i prvi Generalni ministar Manje braće, bez Njega ustvari je sve zaludno. Prvi dio je bio molitveni dio, koji se sastojao od molitve psalama te dva čitanja, prvo iz Poslanice Rimljanima(Rim 12, 7-18,21.) a drugo iz jednog od životopisa sv. Franje Asiškog Legenda trojice drugova, gdje se opisuje život prvih drugova sv. Franje, život u jednostavnosti, siromaštvu, radu i molitvi.

Drugi dio bio je službeni dio, primanje samih postualanata od strane Generalnog ministra. Postulanti su sa svoje strane izrekli želju ulaska u franjevačko-kapucinsku obitelj, a obitelj to se zna ima svoje obveze, odgovornosti i pravila, no prije svega ljubav, jer ako ljubav ne pokreće obitelj, pokreće je sebični osobni interes. Generalni ministar sa svoje strane sa radošću je prihvatio 18 novih postulanata u našu obitelj. U homiliji je naglasio da bit našega života nije postati kapucin nego pronaći i živjeti volju Božju za nas te da naš život prate razna odricanja, ne samo od stvari nego i ona afektivne prirode, možda još teža od ovih fizičke pririode. No istaknuo je međutim da ta razna odricanja koja će doći kroz vrijeme formacije ne gledaju kao nešto negativno, nego više kao priliku za rast u slobodi.

Zadnji dio sastojao se od uručivanja lančića sa znakom tau, znaka osobito dragog sv. Franji jer je u njemu vidio oblik i znak križa Gospodina Isusa Krista, te Franjevačkih izvora novim postulantima. Kao zadnji znak, možda i najbratskiji da tako kažem, ostavljeno je uručivanje ključeva samostana kao znak povjerenja i obiteljkog ozračja.
Nakon završetka ceremonije primanja, svi su se skupili za zajedničku fotografiju. Po završetku i tog dijela svi smo se zajedno premijestili u prostoriju blagovaonice samostana na kratku okrijepu i pojedinačna čestitanja. Za kraj bih želio preporučiti svu braću postulante i njihove odgojitelje u vaše molitve, kako bi zajedno osluškivali što to Duh Sveti govori i želi od svakoga od njih. Mir i dobro!!
Fra Josip Stanković