sv. Leopold Mandić

Santa Cruz, (IKA) - Na četvrtu korizmenu nedjelju u župi Nuestra Senora de Guadalupe u Santa Cruzu de la Sierra slavljena je misa za hrvatsku zajednicu koja živi u tome bolivijskom gradu. Misno slavlje okupilo je pedesetak Hrvata i njihovih potomaka na čelu s počasnim konzulom Republike Hrvatske u Boliviji Robertom Jokubekom, a predvodio ga je fra Ivica Vrbić, OFMCap, hrvatski misionar koji se trenutačno priprema za misijski rad u nadbiskupiji Santa Cruz.

Govoreći o prispodobi o Milosrdnom Ocu, fra Ivica poticajnim riječima okupljenim vjernicima posvijestio Božju blizinu koja se na poseban način doživljava u sakramentu pomirenja. Na kraju misnoga slavlja, kao uvod u predstojeće osobne susrete, fra Ivica je okupljenima na simboličan način podijelio Ispit savjesti kao znak osobne želje svakog vjernika za povratkom u zagrljaj Očeva milosrđa.
Samo misno slavlje slavljeno je na španjolskome i hrvatskom jeziku budući da većina potomaka hrvatskih doseljenika ne govori hrvatski jezik. Propovijed je na španjolski jezik prevodio Nicolas Pinčetić, a njegova supruga Višnja svesrdno je pomogla u organizaciji samoga slavlja.
Svi su okupljeni, koji to još ne znaju, do sljedećega susreta dobili zadaću naučiti molitvu Oče naš na hrvatskom jeziku.
Nakon misnoga slavlja druženje se nastavilo u prostorijama kapucinskog samostana uz hrvatske delicije vrijednih domaćica.  

https://dobardansantacruz.wordpress.com/2016/03/07/misa-en-croata-celebrada-en-santa-cruz-bolivia/