sv. Leopold Mandić

U utorak, 9. veljače, u bazilici sv. Petra papa Franjo slavio je svetu misu zajedno sa kapucinima iz čitavog svijeta. Braća kapucini, njih 1100, okupili su se u Rimu na poziv pape Franje da zajedno s njim slave svetu misu prigodom prijenosa tijela sv. Pija iz Pietrelcine i sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rim od 3. do 11. veljače.

U svojoj homiliji papa Franjo je osobito istaknuo "Vaša tradicija kapucina je tradicija oprosta, davanja oprosta. Među vama ima mnogo dobrih ispovjednika: to je zato što se osjećaju grešnicima. Znaju da su veliki grešnici, a pred Božjom veličinom neprestano mole: "Čuj, Gospodine, i oprosti" (usp. 1 Kr 8, 30). I zato što oni znaju tako moliti, znaju opraštati. Naprotiv, kada netko zaboravi da treba oproštenje, polako zaboravlja Boga, zaboravlja tražiti oproštenje i ne zna oprostiti. Ponizan, onaj koji se osjeća grješnikom, je velikodušan u praštanju u ispovjedaonici."
Govoreći o sakramentu pomirenja pozvao je prisutne "Vi, kapucini, imate taj posebni Gospodinov dar: opraštati. Molim vas: ne umarajte se opraštati! Budite ljudi opraštanja, pomirenja, mira. Budite velikodušni. Opraštanje je sjeme, Božje milovanje. Uzdajte se u Božje opraštanje. Ne upadajte u pelagijanizam. Vi imate tu karizmu ispovjednika. Neprestano je obnavljajte".