sv. Leopold Mandić

Započelo je s radom VIII. Plenarno vijeće reda na temu „Milost rada“. U ponedjeljak, 26. listopada, u jutarnjim satima svečanu službu riječi predvodio je naš general fra Mauro Johri. Mjesto susreta je, kako je već rećeno, naš međunarodni Kolegij sv. Lovre Brindiškog.
Sudjeluju 44. naše braće, od kojih su 34. delegati iz cijeloga svijeta, te savjetnici Generalne uprave našeg Reda. Kroz četiri tjedna promišljat će se o različitim aspektima rada kao posebnoj milosti. Osim 44. braće, tridesetero fratara sudjeluje u različitim službama koje pomažu radi zasjedanja.

Generalni vikar reda i predsjednik pripravne komisije, fra Štefan Kožuh, naglasio je kako je rad, na svojim različitim razinama, bitan dio naše franjevačko - kapucinske karizme. Svjesni te činjenice, imajući u obzir razne promjene koje se događaju - kako u svijetu tako i unutar našeg Reda – osjeća se odgovornost kako je itekako potrebno svratiti pozornost i u našem Redu kako bi se počela ozbiljna refleksija nad ovom važnom dimenzijom našega života.
VIII. Plenarno vijeće odvijat će se kroz dva dijela:
Na prvom mjestu će se, kroz prvi tjedan rada i u dijelu drugog tjedna, nastojati saslušati mišljenje stručnjaka koji će pretstaviti neke aspekte rada. Dana 4. studenog završit će se s ovim dijelom rada kada će braća zamoliti pomoć Duha Svetoga i preporučiti se Božjoj pomoći.
U drugom dijelu rada, od 5. do 19. studenog, nastavit će se s kreativnim radom Vijeća.
Na početku rada, fra Mauro je istaknuo kako Evanđelje, život sv. Franje i naših svetaca, Pravilo, naše Konstitucije kao i naša povijest su temelji na kojima se moraju nadahnuti naša razmišljanja i djelovanja.
Prvi dan rada predstavljeni su svi sudionici rada. Braća su se podijelila po radnim skupinama koje su počele sa svojim radom u utorak, 27. listopada.