sv. Leopold Mandić

pio leopold25Raduje nas što ćemo ovdje u Zagrebu od 13. do 17. travnja moći počastiti i okupiti se oko tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Cvjetnu nedjelju, 20. ožujka, pobožnost križnoga puta na ksaverskoj kalvariji, priopćio je vjernicima da će tijelo nama dragoga hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića uskoro doći u Zagreb.

Njega kao i njegova kapucinskog subrata svetog oca Pija iz Pietrelcine papa Franjo postavio je za svjedoke Izvanrednog jubileja milosrđa. Njihov život i svjedočanstvo njihove službe, posebno u sakramentu ispovijedi, važni su za življenje otajstva milosrđa za svakoga vjernika. Stoga nas posebno veseli što je jedan ponizni redovnik, kapucin, sin hrvatskoga naroda, znak za čitavu Crkvu koja u Svetoj godini živi milost Jubileja, rekao je kardinal.

"Raduje nas što ćemo ovdje u Zagrebu moći počastiti i okupiti se oko tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića i to od 13. do 17. travnja ove godine. Svečani doček njegova tijela bit će u srijedu 13. travnja na trgu ispred zagrebačke prvostolnice u 17 sati. Zatim će se tijelo unijeti u katedralu gdje će se slaviti bogoslužje Večernjih pohvala. U četvrtak 14. travnja, tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića cijeli će dan biti izloženo u prvostolnici, sa stalnom mogućnošću ispovijedi. Tijekom dana slavit će se mise po rasporedu, a središnja će biti navečer u 19 sati. Nakon te mise bit će ispraćaj Svečeva tijela prema crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. U toj crkvi, kojoj je On naslovnik, njegovo će tijelo ostati izloženo tri puna dana. Euharistije će se slaviti po rasporedu, a bit će i trajna mogućnost za ispovijed. Neka to budu milosni dani za naš susret s Božjim milosrđem po zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića", najavio je raspored kardinal Bozanić. Pozvao je sve vjernike, a posebno vjernike grada Zagreba "da sudjeluju u tim radosnim susretima sa svetošću koja i danas snažno zrači Božjim milosrđem". Istaknuo je i da je pohod crkvama u kojima će biti izloženo tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića povezan s posebnim jubilejskim oprostom uz uobičajene uvjete.