sv. Leopold Mandić

U subotu, 16. travnja sv. Leopoldu hodočastili su zajedno sa svojim biskupom Ivicom Petanjak vjernici Krčke biskupije i tako se priključili desecima tisuća poklonika tog hrvatskog sveca koji su iz svih krajeva Domovine i iz inozemstva doputovali do zagrebačke Dubrave i satima strpljivo čekali ne bi li na trenutak dotaknuli sarkofag u kojem je izloženo malo tijelo velikog sveca.

Na euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio krčki biskup Ivica Petanjak sudjelovalo je oko deset tisuća vjernika. Osim Krčke, hodočašće je organizirala i Gospićko-senjska biskupija, ali je pristiglo i više autobusa iz Istre, Slavonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, kao i s rodne grude sv. Leopolda, Boke Kotorske, te nekih katoličkih misija iz Zapadne Europe. Sve ih je u na početku svete mise pozdravio predvoditelj slavlja, krčki biskup mons. Petanjak, a uz njega su koncelebrirali apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije biskup Mile Bogović, provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević i provincijal Venetske kapucinske provincije fra Roberto Genuin, uz još 120 svećenika.

U homiliji je biskup Petanjak naglasio kako je sveti Leopod sav svoj život utrošio opraštajući grijehe u ime Božje i izmirujući ljude s Bogom i s drugima i sa samim sobom, prošao je zemljom sijući i sadeći Božje milosrđe.

"Sveta je godina milosrđa i mnogi su ovu godinu doživjeli kao milosnu godinu oslobođenja, jer su došli do spoznaje da ima za njih nade, šanse i mogućnosti, da se i oni spase, da i njima bude oprošteno, da se i njima milosrđe iskaže. I to je točno. Božje je milosrđe neizmjerno i uvijek je na djelu. Ali milosrđe je nastupilo ili nastupa nakon nečega što je bilo grešno, krivo, naopako življeno. Što je moglo trajati godinama ili cijeli život. Možda je netko živio u stanju grijeha ili je cijeli život drugome činio nepravdu i drugome od života stvorio pakao, a sad očekuje da mu Bog iskaže milosrđe. Milosrđe je čisti dar, bez truna naših zasluga. Što mislite koliko je neku drugu osobu moj ili tvoj život i ponašanje stajao muka, živaca i zdravlja psihičkog i fizičkog, a ja ili ti očekujemo da nam Bog bude milosrdan, kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je biskup Petanjak i zapitao se: "Kolika je cijena milosrđa?!"

Kolika je cijena milosrđa?

"Znate li vi koliko je svetog Leopolda koštalo milosrđe koje je on pola stoljeća svoga svećeništva svakodnevno dijelio?“, nastavio je propovjednik. „Toliko je stotina tisuća svećenika u svijetu i svatko od nas svaki dan ispovijeda jer nam je to služba, pa ljudi ne kažu da smo milosrdni. Ne nosimo tu titulu iako vršimo istu službu kao sveti Leopold."

Podsjetio je kako je sveti Leopold imao sve preduvjete da bude nemilosrdan jer je njemu ispovjedaonica i služba ispovijedanja bila nametnuta pod poslušnost. "On je htio biti propovjednik, a bio je ispovjednik. Htio je biti viđen i u javnosti, a sav je život proveo zatvoren u tajnosti. Htio je živjeti u svojoj domovini, a proveo sav život u tuđini. Htio je raditi na jedinstvu kršćana i pomirivanju naroda, a sav je život proveo u tome da čovjek koji je grijehom u sebi rastrgan pronađe jedinstvo sa samim sobom. I da idemo nabrajati dalje: ni jedna mu se želja nije ispunila. Zar nije imao sve preduvjete da bude nemilosrdan i da mrzi sve oko sebe?", upitao je biskup Petanjak.

"Usprkos svemu tome taj je čovjek uzor svetosti milosrđa", rekao je biskup i objasnio zbog čega je tako: "On je cijeli život činio pokoru i za one koje je ispovijedao i u sebi pomirivao nepomirljivo, a svima drugima iskazivao neizmjerno milosrđe. Milosrđe drugima može iskazivati samo onaj, tko sebe može držati u pokornosti i pod kontrolom. Osim toga sveti Leopold je shvatio bit iz kojeg je izvirao sav Isusov život i ponašanje na zemlji, a to je volja Božja. Isus ništa nije učinio, a da se nije pitao je li to što čini, živi i govori, je li to volja Božja. Sav je Isusov život savršena poslušnost volji Božjoj".

Sveti je Leopold vjerovao da poslušnost koju je on kao redovnik i svećenik dao Bogu i ljudima, vrijede više od sve njegove volje, želja, nadanja. On je želio jedan oblik života, poglavari su mu namijenili potpuno drugačiji, i on je sve prihvaćao poput Isusa u Getsemanskom vrtu: "Oče neka me mimoiđe ova čaša križa, ali ne moja nego tvoja volja neka bude."

Isusovo načelo poslušnosti volji Očevoj temelj svakog oblika svetosti

Propovjednik je naglasio da se danas u hrvatskom jeziku rijetko nailazi na riječ "poslušnost". Tko još danas uvažava dobronamjerno mišljenje drugoga? Tko je spreman poslušati kad mu sto osoba kaže ovo je za tvoje dobro, a on hoće i živi potpuno drukčije?"

"Okrenimo se oko sebe i pogledajmo ovu masu svijeta iz svih krajeva Hrvatske koju je okupio jedan mali rastom redovnik i svećenik, ponizan i malen, koji je cijeli život radio na sebi i sebe dovodio u red, kako bi drugima mogao posredovati neizmjerno Božje milosrđe, svjestan da je Isusovo načelo poslušnosti volji Očevoj temelj svakog oblika svetosti. Ne možemo slaviti sv. Leopolda, ne možemo ubirati plodove Svete godine milosrđa a da pritom ne slijedimo vječna načela evanđelja i primjer Isusove poslušnosti. Isus Krist jedini je Put, Istina i Život kojeg je Otac nebeski poslao ovom svijetu. Sveti Leopold je tim Putem išao, tu Istinu svjedočio i taj Život živio. Drugoga puta nema", zaključio je biskup Petanjak svoju propovijed.