sv. Leopold Mandić

Svećenik Hrvatske kapucinske Provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Ivan Markanović proslavio je srebrni svećenički jubilej 13. Srpnja ove godine u župnoj crkvi Sv. Josipa u Josipovcu kraj Osijeka. Prigodnu homiliju izrekao je fra Jure Šarčević kapucinski provincijal iz Zagreba.

Na misnom slavlju, koje je započelo svečanom procesijom iz župne kuće, sudjelovalo je nekoliko svećenika. Uvodni pozdrav, osim samog slavljenika, okupljenim koncelebrantima i puku, uputio je i župnik iz župe sv. Luke koji je zamjenjivao bolesnog domaćeg župnika Josip Blumenschein i koji je sa župljanima pripremao ovo slavlje. U koncelebraciji su uz slavljenika bili su spomenuti župnik Josip Blumenschein, kapucinski provicijal fra Jure Šarčević koji je i propovijedao za vrijeme mise, fra Krsto Hrženjak kapucin iz Zagreba koji je doveo autobus suradnika iz Zagreba Dubrave iz župe sv. Mihaela gdje sada fra Ivan djeluje, fra Željko Cestar odgojitelj sjemeništaraca iz Varaždina koji je imao sa grupom kapucinskih sjemeništaraca duhovnu pripravu za slavlje i fra Stjepan Novoselec kapucin iz Zagreba. Osim majke brata i sestre, uže obitelji, rodbine, prijatelja i župljana, na misi je bilo i mnogo vjernika iz domaće župe i okolnih župa. 

U ime župne zajednice svečaru je prigodne riječi čestitanja uputio župljanin i uručio prigodni dar kao i mladi koji su mu uručili simbolički 25 bijelih ruža. Riječi zahvale na kraju je izrekao i sam slavljenik. A misa je završila svečanom zahvalom „Tebe Boga hvalimo“. 

Fra Ivan rođen je 10. veljače 1962. godine u Josipovcu. Red prezbiterata primio je 25. lipnja 1989. u Zagrebu po rukama tadašnjeg nucija mons. Gabriela Montalva u tadašnjoj državi, a mladu misu proslavio je u Josipovcu kraj Osijeka. Diplomirao je teologiju na Teološkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. 

Misno slavlje veličanstvenim je pjevanjem animirao domaći župni zbor sv. Josipa. Poslije mise našli smo se svi zajedno oko obiteljskog stola na okrijepi u obližnjem Domu.

fra Stjepan Novoselec