sv. Leopold Mandić

gospa lurdskaBlagdan Gospe Lurdske tradicionalno svečano slave svi kapucini u Hrvatskoj, budući da su kapucini upravo nosioci promicanja pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Lurdskoj u našoj domovini, još od prvog Provincijala fra Bernardina Škrivanića, koji je okupivši sve tadašnje hrvatske biskupe, vodio prvo nacionalno hodočašće u Lurd 1902. godine i sagradio prvo hrvatsko svetište Gospe Lurdske u Rijeci. Kapucini u Hrvatskoj do današnjih dana svečano slave blagdan Gospe Lurdske u svojim samostanima i župnim crkvama u Rijeci, Varaždinu, Osijeku i Splitu, gdje se nalaze kipovi i oltari Gospe Lurdske, a odnedavno i u Zagrebu, gdje je sagrađena lurdska spilja.

Središte širenja štovanja Majke Božje Lurdske postao je od početka 20.-tog stoljeća samostan kapucina na Rijeci. Pod vodstvom neumornoga, a i svetog redovnika Bernardina Škrivanića, tadašnjega provincijala, sav rad kapucina bio je usmjeren širenju pobožnosti prema Mariji - Djevici iz Lurda.


Bernardin ŠkrivanićFra Bernardin je bio sav prožet Ljubavlju prema Majci Božjoj, pun energije za sve što je Božje, neumoran u radu i molitvi. Svoj i inače jaki duh osnažio je g. 1902. kad je hodočastio u Lurd. Tu se uvjerio kako bi Lurdska Gospa i u Hrvatskoj mogla još jače pokrenuti vjernike u nastojanju oko što uspješnijeg učvršćivanja Kristova kraljevstva na zemlji. Želio je staviti pod zaštitu Djevice iz Lurda cijeli tzv. katolički pokret, a to su prihvaćali i drugi katolički javni radnici.
Kapucini su na Rijeci počeli izdavati glasnik "Naša Gospa Lurdska". U njemu su izišli brojni članci o Lurdu, pozivi na štovanje, objave milosti i čudesa Marijinih u Lurdu, ali i kod nas. Preko glasnika oni su promicali gradnju velebnog svetišta na obali našega najvećeg lučkog grada.
Naime, g. 1904. požrtvovni su redovnici počeli iskapanjima temelja budućeg Svetišta. Sam je Škrivanić kao provincijal , vlastitim rukama kopao temelje. Iste godine, 14. veljače, senjski biskup Antun Maurović blagoslovio je temeljni kamen. Donja crkva, kripta posvećena Dušama od čistilišta, bila je gotova g. 1908. i na dan Lurdskih ukazanja ( 11. 11.) posvetio ju je krčki biskup Antun Mahnič.
Uz taj rad, koji će ih zaokupljati vrlo dugo, kapucini su izdali jedno od najvrednijih djela o Lurdu iz pera francuskoga sveučilišnog profesora Georgesa Betrina. Ta je knjiga, jedno od osnovnih djela o Lurdu, naišla na znatno zanimanje katolika, te je tijekom tri i godine prodano oko 9.000 primjeraka. Ona je, donekle, tiskana i kao odgovor na napadaje naših liberala na Lurd i čudesa što su se u njemu događala.

Ovogodišnje proslave

Blagdan Gospe Lurdske i svjetski Dan Bolesnika svečano će se proslaviti u samom izvorištu – kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci. Program proslave već smo objavili OVDJE

Svečano se slavi I kod varaždinskih kapucina - u župi sv. Vida. Ovogodišnje središnje euharistijsko slavlje u subotu 11. veljače u 12,00 sati predvodi krčki biskup Ivica Petanjak. Tom misom u 12 sati obilježava se trenutak ukazanja Blažene Djevice Marije u Lurdu (11. veljače 1858.), a uoči te mise, od 11 sati, biti će svečana molitva krunice. Toga dana mise u župi sv. Vida u Varaždinu bit će još u 7, 8.30, 10 i u 19 sati.

Blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, bit će svečano proslavljen i u kapucinskoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu-Dubravi. Svečano misno slavlje u 19,00 sati predvodit će mons. Zlatko Koren. župnik župe sv. Blaža u Zagrebu. Misnom slavlju prethodit će molitva krunice i marijanske pobožnosti.

Blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, svečano će biti proslavljen u Splitu, u kapucinskoj crkvi Gospe od Pojišana. Središnja sv. Misa za sve bolesnike, liječničko i medicinsko osoblje biti će u 12,00 sati koju će predvoditi župnik fra Miljenko Vrabec u koncelebraciji sa braćom kapucinima, fra Žarkom Lučićem i fra Dragom Vrhovcem, dušobrižnicima u domovima za starije i umirovljene osobe, a pod sv. Misom podijelit će se sakrament bolesničkog pomazanja svim teže bolesnim osobama. Navečer će u svetištu, u sklopu Tjedna braka i obitelji, u 19,45 sati dr. sc. Meri Matijaca, neurolog, održati susret i predavanje „Pristup bolesnim članovima obitelji i palijativna skrb o neizlječivim bolesnicima“

Blagdan Gospe Lurdske slavi se i u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku. Tamo već traje devetnica koju predvodi svakog dana u 19,00 sati i propovijeda vlć. Ivan Petričević iz Bilja, a sam blagdan Gospe Lurdske 11. veljače obilježit će se tradicionalnim koncelebriranim euharistijskim slavljem u 12,00 sati kojeg će predvoditi i propovijedati msgr. Marin Srakić, đakovačko-osiječki nadbiskup u miru.