sv. Leopold Mandić

Danas u 17 sati u zagrebačku katedralu došlo je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Svečanu liturgiju dočeka tijela sv. Leopolda u zagrebačkoj katedrali u 17 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz mnoštvo prisutnog vjernog puka. Misnim slavljem u 19 sati predsjedao je sisački biskup Vlado Košić, a molitveno bdijenje i mogućnost za sakrament ispovijedi su do ponoći.

U četvrtak, 14. travnja, tijekom cijeloga dana tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će izloženo na štovanje u zagrebačkoj katedrali. Svečanu misu u 19 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH te provincijalima redovničkih zajednica.

Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Svečani doček tijela sv. Leopolda u Dubravi vodit će provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, a poslije će biti organizirano bdijenje i mogućnost ispovijedi do ponoći. Bdijenje će predvoditi isusovac o. Ike Mandurić.

Tijelo sv. Leopolda bit će izloženo na štovanje u petak 15., subotu 16. i nedjelju 17. travnja u crkvi sv. Leopolda Mandića tijekom cijeloga dana. U sve će dane svećenici biti na raspolaganju za ispovijed.

U petak, 15. travnja, misu u 7.30 sati predvodi gvardijan samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu fra Tomislav Glavnik. Misno slavlje u 9 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a u 11 sati hercegovački franjevac fra Jozo Zovko. Svečanu euharistiju u 19 sati predvodi dubrovački biskup Mate Uzinić. Nakon toga će uslijediti molitveno bdijenje uz vodstvo kapucina fra Mije Šarčević.

U subotu, 16. travnja, misu u 7.30 sati predvodi župnik župe sv. Mihaela u Dubravi fra Branko Lipša, misu u 9 sati gvardijan hercegovačkoga franjevačkog samostana u Zagrebu fra Draženko Tomić. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavi krčki biskup Ivica Petanjak. Misu u 13 sati predvodi fra Krunoslav Kocijan, u 15 sati fra Goran Rukvina, u 17 sati fra Martin Jaković. Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodi župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića Ljubljanica – Voltino u Zagrebu vlč. Željko Lovrić. Slijedi molitveno bdijenje uz predvoditelja salezijanca don Damira Stojića.

U nedjelju, 17. travnja, misu u 7.30 predvodi gvardijan samostana sv. Mihaela u zagrebačkoj Donjoj Dubravi fra Stjepan Bergovec, euharistijom u 9 sati predsjeda provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić. Svečanu euharistiju u 11 sati predvodi kotorski biskup Ilija Janjić, uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, a svečanu večernju misu u 19 sati predvodi nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Nakon mise će karmelićanin o. Antonio Čirko animirati molitveno bdijenje.

U ponedjeljak, 18. travnja, nakon mise u 7.30 sati, koju će voditi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, slijedi oproštaj vjernika i odlazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Na snazi je i posebna prometna regulacija:

Od 15. do 17. travnja, od 6 do 24 sata zatvoren će biti desni prometni trak u Aveniji Gojka Šuška od okretišta tramvaja do Ul. R. Kolaka u oba smjera (prema procjeni policije).

Zatvorena će biti i Ul. sv. Leopolda Bogdana Mandića od Ljubijske do Širinečke, kao i sve bočne ulice s južne strane: Zavidovićka, Trepčanska, Idrijska, Gojlanska, Širinečka prema Ul. sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Autobusi će se moći parkirati na Aveniji Gojka Šuška, od okretišta do KB Dubrava, s obje strane avenije, a osobni automobili u garaži Garden Mall od 0 do 24 sata.