sv. Leopold Mandić


Blagdan 21. srpnja

Rodio se u Brindisiju 22. srpnja 1559. Ostavši siroče bez oca, primili su ga brindiški franjevci konventualci, kod kojih je s uspjehom pohađao školu. Kad mu je nešto kasnije umrla i majka, preselio se, sada već kao mladić, k svome stricu svećeniku u Veneciju, gdje je produbio svoju kulturnu i duhovnu naobrazbu. U Veneciji mu je bilo omogućeno upoznati i posjećivati kapucine, koji su boravili u skromnom samostanu kod crkvice Svete Marije Anđeoske, na otoku Giudecca. Odmah ga je privukao njihov siromašan i strog život te je ubrzo zatražio i dobio pristanak da stupi u Red. Obukao je kapucinsko redovničko odijelo u Veroni 19. veljače 1575.

U četvrtak, 21. srpnja 2016., navršava se 17 godina od smrti prof. Tomislava J. Šagi-Bunića (*1923. - +1999.). Toga dana s početkom u 19:00 služit ćemo euharistijsko slavlje u crkvi sv. Mihaela u zagrebačkoj Donjoj Dubravi (Kapucinska 47) i zahvaliti Bogu za dar njegova života, za plodove njegova neumornog rada i bogate baštine koju je ostavio mjesnoj i univerzalnoj Crkvi. Euharistijsko slavlje će predvoditi dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. Tonči Matulić.
Pozivamo sve koji mogu da dođu i sudjeluju na ovom presvetom euharistijskom slavlju da i preko njega osvježimo uspomene na osobu i djelo prezbitera i profesora Šagi-Bunića.

 
 
 

U utorak, 21. srpnja 2015., na spomendan sv. Lovre Brindiškog, crkvenog naučitelja, svečanim euharistijskim slavljem obilježena je 16. obljetnica smrti fratra kapucina, prezbitera, profesora i uglednog hrvatskog teologa Tomislava J. Šagi-Bunića. Euharistijsko slavlje u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi s početkom u 19:00 predvodio je mons. Lovro Cindori. U koncelebraciji su sudjelovali provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda fra Jure Šarčević, gvardijan samostana sv. Mihaela fra Stjepan Bergovec, fra Bono Zvonimir Šagi, fra Mirko Kemiveš, fra Anto Barišić, fra Krsto M. Hrženjak, prof. Alojz Ćubelić, dominikanac, trajni đakon Miljenko Bošnjak.


Blagdan 10. srpnja

Uršula Giuliani (Veronika) rodila se u mjestu Mercatello sul Metauro 27. prosinca 1660. Već s devet godina odlučila je da stupi u samostan. Želja joj se u potpunosti ostvarila nakon devet godina, i tako je 28. listopada 1677., s nepunih osamnaest godina, Uršula obukla redovničko odijelo kod kapucinki u Citta di Castellu, i dobila simboličko ime Veronika.

Ujutro, 30. srpnja 1942., pripremajući se za misu sveti Leopold je klonuo. Odnijeli su ga u krevet. Primio je sakrament bolesničkog pomazanja i ponavljajući posljednje riječi molitve Zdravo Kraljice, držeći uzdignute ruke prema gore, kao da ide u susret nečemu, kao preobražen, izdahnuo. Još je 29. srpnja 1942. ispovijedao bez predaha, a zatim je cijelu noć probdio u molitvi. Čitava se Padova slila oko njegova mrtvog tijela, a njegov pogreb bio je trijumfalna povorka. 

Mieczystawa Kowalska rođena je u Varšavi 1902. godine. Nisu nam poznata imena niti zanimanja roditelja, a sačuvani biografski podatci veoma su malobrojni. Ušla je u samostan klarisa kapucinki u Przansnyszu, 3. veljače 1923. g., kako bi pružila zadovoljštinu za grijehe njezine obitelji koja je bila zahvaćena ateizmom. Uzela je ime s. Terezija od Djeteta Isusa. Bila je krhka zdravlja, ali uvijek dobrog raspoloženja prema svima i u svakoj prigodi.

Uz svoj 90. rođendan svirao Osječanima na korskim orguljama

U kapucinskoj crkvi u Osijeku, 20. srpnja 2014., orguljaški je koncert "Posebne zahvale" održao fra Zvonko Marija Mirko Pšag, najstariji hrvatski kapucin i skladatelj.

Svećenik Hrvatske kapucinske Provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Ivan Markanović proslavio je srebrni svećenički jubilej 13. Srpnja ove godine u župnoj crkvi Sv. Josipa u Josipovcu kraj Osijeka. Prigodnu homiliju izrekao je fra Jure Šarčević kapucinski provincijal iz Zagreba.

Na XVII. redovitom provincijalnom kapitulu hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića u četvrtak, 3. srpnja 2014., izabrana je nova provincijalna uprava.

Za provincijalnog ministra izabran je fra Jure Šarčević. Provincijalni vikar je fra Goran Rukavina, savjetnici su fra Ivica Petanjak, fra Ivica Vrbić i fra Željko Cestar.

 

Zazivom Duha Svetoga započeo je u utorak, 1. srpnja, u zagrebačkom samostanu svetog Leopolda Mandića XVII. redovni i izborni provincijalni kapitul hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića.

 

Rad kapitula svečano je proglasio predsjednik kapitula fra Štefan Kožuh, generalni vikar Reda i delegat generalnog ministra. Prije samog proglašenja fra Štefan je uputio okupljenoj braći riječi pozdrava i poziv pape Franje "vi redovnici pozvani ste da zapalite svijet."