sv. Leopold Mandić

Na poziv Venetske kapucinske provincije u subotu 8. listopada 2016. održano je zahvalno hodočašće volontera koji su sudjelovali u organizaciji dolaska neraspadnutoga tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića tijekom travnja u Zagreb. No hodočašće u svetište sv. Leopolda u Padovu u sedam je autobusa krenulo oko 400 volontera predvođenih kapucinskim provincijalom fra Jurom Šarčevićem i više drugih franjevaca kapucina. Njima se pridružilo i oko 150 vjernika iz župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskom Selima sa župnikom Antunom Senteom st.

Okupljene su hodočasnike dočekali venetski provincijal Roberto Genuin, rektor svetišta sv. Leopolda Flaviano Guzella i gvardijal Marco Putin. Provincijal Genuin srdačnim je riječima na početku mise pozdravio sve volontere dviju kapucinskih župa u zagrebačkoj Dubravi sv. Leopolda i sv. Mihaela, samostanske i župne pastoralne suradnike, ministrante, pjevače, predstavnike molitvenih skupina, caritativce, medijske djelatnike, bogoslove, novake, postulante, redovnice, zahvalivši svima na prelijepom gostoprimstvu u Zagrebu tijekom travnja. „Kad smo bili među vama, duboko smo se radovali zbog dobra, ne samo zbog nas i vas, nego i zbog svih onih koji su se uz svečevo tijelo osnažili u vjeri“ – rekao je provincijal Genuin i dodao: „U Zagrebu je to bilo pravo čudo našega malenoga velikoga sveca, bili ste zajedno sa sv. Leopoldom kao srce Božje. Ovo je mjesto na kojem je Leopold tijekom cijeloga svojeg života dijelio milosrđe Božje, zato se ovdje osjećajte kao kod svoje kuće“ – zaključio je provincijal Genuin. Fra Jure Šarčević, koji je predvodio misu, u propovijedi je govorio o snazi sv. Leopolda koji i danas privlači brojne vjernike. „Na sprovodu sv. Leopolda bilo je oko 150 tisuća ljudi. Već se tada dogodila narodna kanonizacija. Na onoj službenoj bilo je još više ljudi, a kod nas u Zagrebu u travnju više od čak 250 tisuća ljudi. Privukao ih je Bog, naš sveti čovjek, orijaš duhom – kako je sv. Leopolda nazvao bl. Stepinac“ – istaknuo je o. Šarčević naglasivši da sv. Leopold ne privlači samo Hrvate, već i ostale vjernike. „Odgovor na pitanje zašto je tome tako vezan je uz to kako je sv. Leopold živio, molio, slavio misu, ispovijedao. Bio je svjestan onoga što se događa na oltaru do te mjere da je zato tijekom mise nerijetko plakao“ – posvijestio je propovjednik. Na kraju je mise provincijalu Genuinu darovana slika s likom sv. Leopolda autora Petra Vidaka. Svečano je misno slavlje glazbeno obogatio mješoviti zbor župe sv. Leopolda „Anselmo Canjuga“ pod ravnanjem mo. Frane Kusa.

Hodočašće, koje je proteklo u znaku Godine milosrđa, završeno je zajedničkim ručkom za sve hodočasnike koje je, kao i troškove putovanja, snosila Venetska kapucinska provincija, a u popodnevnom dijelu programa hodočasnici su pohodili baziliku i grob sv. Antuna Padovanskog.

Tanja Baran