sv. Leopold Mandić

Tijelo hrvatskoga sveca Bogdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja u Hrvatsku, a zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. travnja od 17 sati i 14. Travnja do 22 sata, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

U subotu, 16. travnja sv. Leopoldu hodočastili su zajedno sa svojim biskupom Ivicom Petanjak vjernici Krčke biskupije i tako se priključili desecima tisuća poklonika tog hrvatskog sveca koji su iz svih krajeva Domovine i iz inozemstva doputovali do zagrebačke Dubrave i satima strpljivo čekali ne bi li na trenutak dotaknuli sarkofag u kojem je izloženo malo tijelo velikog sveca.

Danas u 17 sati u zagrebačku katedralu došlo je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Svečanu liturgiju dočeka tijela sv. Leopolda u zagrebačkoj katedrali u 17 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz mnoštvo prisutnog vjernog puka. Misnim slavljem u 19 sati predsjedao je sisački biskup Vlado Košić, a molitveno bdijenje i mogućnost za sakrament ispovijedi su do ponoći.

 
 
 
 
 
 

leopold tijelo

Program boravka i tijek liturgijskih slavalja možete pogledati ovdje.

 

konferencijaTijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dolazi u zagrebačku katedralu i u njemu posvećenu kapucinsku crkvu u Zagrebu - Crkva sv. Leopolda u Dubravi je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa: sv. p. Pija i sv. Leopolda.

Zagreb, (IKA) – U kapucinskome samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi u petak, 8. travnja održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni programi pojedinosti vezane uz dolazak svečeva tijela u Zagreb od 13. do 18. travnja.

 VIše na www.ika.hr

leopold apostolPrigodom dolaska tijela sv. Leopolda u Hrvatsku, izdavačka kuća Verbum iz Splita u suradnji s Hrvatskom kapucinskom provincijom sv. Leopolda B. Mandića iz Zagreba, izdala je novi životopis sv. Leopolda pod naslovom: Apostol Božjeg milosrđa. Autor knjige je talijanski kapucin o. Giovanni Lazzara. Knjigu izlazi u Biblioteci: Fides, 74.

Životopis izlazi u godini izvanrednog Jubileja Božanskog milosrđa, čijim je zaštitnikom zajedno sa sv. Pijom iz Pietrelcine, proglašen upravo naš sv. Leopold.  Osim prikaza života ovoga našeg zemljaka, autor donosi i njegov duhovni profil poticajan za svakoga čitatelja.


Blagdan 24. travnja

Prvomučenik Kongregacije za širenje vjere (Propaganda fide), Fidel Sigmaringenski, kojega je Benedikt XIII. proglasio blaženim 12. ožujka 1729., a Benedikt XIV. svetim 29. lipnja 1746., sveti je kapucin najmlađi po dobi - umro je u 44. godini života - i ujedno najmlađi kao redovnik. Svega deset godina živio je medu kapucinima, od 1612. do 1622. Rodio se 1578. u tada vrlo malom gradiću Sigmaringenu na Dunavu u kneževini Hohenzollernu, od oca Ivana Roya, bogatog hotelijera iz Adlera i nešto kasnije člana gradske uprave i gradskog načelnika, i majke Genoveve Rosenberger, iz protestantskoga grada Tubingena, koja se obratila na katolištvo nakon udaje. Budući svetac Marko, peti od šestero djece u braku, završio je prvo školovanje u rodnom gradu.


Spomendan 21. travnja

Rodio se u Venushofu u Parzhamu 22. prosinca 1818. od oca Bartolomeja Birndorfera i majke Gertrude Nieder-Mayerinn iz Kindlbacha, bogatih i pobožnih seljaka iz doline Rott. Ivan Evanđelist bio je pretposljednji od dvanaestero djece. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Wengu, ostavši siroče u 16. godini života, uz rad u poljima nastojao je ojačati svoj duhovni život pomoću pučkih katoličkih pobožnosti raširenih u tadašnjoj Bavarskoj. Volio je, naime, sudjelovati u misijama, procesijama, hodočašćima i upisao se u mnoge skupine, bratovštine i nabožne udruge. Misu nije nikada propuštao. Poznavao je sve crkve i svetišta u okruženju. Prevaljivao je dugačak put da dođe na misu.

(Dj 2,42-47; 1 Pt 1,3-9; Iv 20,19-31)

Cjelokupno kršćansko vjerovanje, kršćanski život i iskustvo, utemeljeni su na trima neodvojivim činjenicama: na životu, djelu i riječima Isusa; na susretima s Uskrslim Kristom, o kojima čitamo ovih Vazmenih nedjelja; i na Daru Duha Svetoga kojega Uskrsli daruje svojim učenicima kao snagu koja ih oslobađa od razočaranja zbog njegove smrti i od straha pred Židovima, te ih potiče da naviještaju Uskrsloga, svjedoče i nastavljaju njegovo djelo spasenja u svijetu. To su temeljne činjenice koje su ugrađene u prvu Crkvu i po kojima je Crkva i nastala. Uvijek će se Crkva sjećati tih trenutaka, jer su to bili izuzetni događaji, koji su se zbili u neposrednoj blizini Gospodinovoj.