sv. Leopold Mandić

Sastanak Upravnog vijeća biskupijske „Zaklade za gradnju župne crkve Našašća Sv. Križa u Zrinu“ održan je 26. siječnja 2017. godine u Kapucinskom samostanu sv. Leopolda u Zagrebu.

Sastanak je molitvom otvorio i pozdravio sve nazočne biskup dr. Vlado Košić kao osnivač Zaklade. Sastanku su nazočili: nekadašnji predsjednik Upravnog vijeća krčki biskup dr. Ivica Petanjak, potomak Zrinjana, članovi Upravnog vijeća Matija Petanjak, predsjednik, Damir Borovčak, Ante Milinović, Ivica Petanjak, Pavle Petanjak, te mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Zaklade i Vjekoslav Budanec, tajnik.

Na drugu Nedjelju kroz godinu, 17. siječnja 2016. na Svetoj misi u podnevnim satima u misiji, župi i vikariji svetoga Leopolda Mandića u Limi, Perú na poseban način je bilo svečano kao i na ostalih pet Svetih misa toga dana. Svetu misu je predslavio župnik i vikar za Hrvate Južne Amerike, mons. Drago Balvanović a u koncelebraciji su bili vlč. Marko Jukić, župni vikar i svećenik Vrhbosanske nadbiskupije koji je nedavno stigao u misiju u Limu i fra Ivica Vrbić, kapucin i također novi misionar koji prije nekoliko dana stigao iz Zagreba i koji će nakon mjesec dana boravka u Limi krenuti i preuzeti svoju službu u Boliviji. Sveto Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor Hrvata vikarije sv. Leopolda iz Lime.
Više na www.ktabkbih
 

Zagreb - U utorak, 12.01. u župi svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, za vrijeme večernje svete mise u 19 sati fra Ivica Vrbić primio je misijski križ kao znak misijskog poslanja i službe u Boliviji.
Molimo da ga prati Božji blagoslov na njegovom putu navjestitelja Radosne vijesti u Boliviji!
 

 

 

Spomendan 12. siječnja

Filip Latino (Bernard) rodio se u Corleoneu (na Siciliji) 6. veljače 1605. Vrlo zarana počeo je njegovati pobožnost prema raspetom Kristu i Djevici Mariji te bio privržen molitvi i sakramentima u crkvama rodnoga kraja. Nedostatak mu je bio što se znao brzo razjariti i isukati mač kada bi bio izazvan, osobito kada je trebalo braniti bližnjega.
Ta »usplamtjelost« zabrinjavala je njegove roditelje, posebno kada je Filip ranio u ruku nekog oholog izazivača. No dvoboj s Vidom Caninom, potkupljenim plaćenikom ubojicom, koji se 1624. odigrao naočigled mnogih, kada je Filip imao 19 godina, snažno je odjeknuo. Plaćeni je ubojica ondje ostao bez ruke, a Filipa, kojega su smatrali »prvim mačevaocem Sicilije«, to je potreslo do dna duše te je zatražio oproštenje od ranjenika s kojim se poslije sprijateljio. 

Moje imenovanje priznanje je kapucinima, ali i svim redovnicama i redovnicima u Hrvatskoj

Fra Ivica Petanjak novi je krčki biskup. Od kada je ta vijest objavljena u subotu, čestitke i poruke potpore ne prestaju dolaziti na njegov mobitel, kao i pozivi njegovih prijatelja i članova obitelji. Franjevac kapucin s bogatim pastoralnim iskustvom i dokotratom iz povijesti na rimskoj Gregoriani (gdje je doktorirao tezom o dubrovačkom kapucinu iz 17. stoljeća Michelangelu Božidareviću koji je bio general reda) ovih dana boravi u Zagrebu, gdje po prvi put nazoči zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. 

Cijeli tekst možete pročitati na bitno.hr

Svoje sjećanje na suradnju s pokojnim prof. dr. Tomislavom Šagi-Bunićem u prvoj međunarodnoj teološkoj komisiji od 1969. do 1974. godine, iznio je papa emeritus Benedikt XVI. u pismu kapucinu dr. fra Anti Barišiću,.
U tom pismu ističe kako je osobito ostavio na mene dojam svojim poznavanjem povijesti kristologije kao i svojim teološkim obrazovanjem.
Ovdje možete vidjeti original upućenog pisma, odgovor i prijevod pisma.
 

 

"Budući da se bez Božje volje ništa ne događa, bez obzira što mi mislili i kako mi to tumačili, danas kad stojim pred jednim potpuno novim početkom, najprije se želim zahvaliti Trojedinom Bogu za protekle godine svog redovničkog i svećeničkog života u kojima nije nedostajalo izazova i svako malo novih početaka, i ponizno molim svjetlost, mudrost i vodstvo Duha Svetoga u novoj službi koja mi se povjerava". Novoimenovani krčki biskup zatim je zahvalio Svetom Ocu i svima koji su imali udjela u tom biskupskom imenovanju i povjerenju koje mu se iskazuje, roditeljima, braći i sestrama te njihovim obiteljima, đakovačko-osječkim nadbiskupima koji su željeli da objava imenovanja bude u Osijeku te župniku i svećenicima iz rodne župe Drenje.

Papa Franjo imenovao je za novoga krčkoga biskupa fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjega gvardijana u Osijeku, objavio je u subotu 24. siječnja u podne apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.
Imenovanje za novog krčkoga biskupa fra Ivici Petanjak, je 24. siječnja u Osječkom vikarijatu, objavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz prisustvo umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića i provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Jure Šarčevića, okružen svećenicima, redovnicima i redovnicama osječkog područja i okolice.

Zbor mladih Via izveo je u subotu, 3. prosinca 2015. u 20 sati, u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu božićni koncert. U pratnji orkestra i pod ravnateljskom palicom mladog umjetnika Luke Šopara izveli su repertoar tradicionalnih hrvatskih i engleskih božićnih pjesama.
Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prikupljala su se sredstva za sigurnu kuću udruge Betlehem u Zagrebu.

 
 

Jučer, 23. siječnja 2014., poslije podne, u 82. godini života preminuo je naš brat fra Andrija Melnjak.
Oproštaj od fra Andrije bit će danas, 24. siječnja. Njegovo tijelo bit će izloženo u Kapucinskoj crkvi od 17 sati, a u 19 sati slavit će se sveta misa i odrješenje.
Sprovod pokojnog fra Andrije bit će u ponedjeljak, 27. siječnja, u 12,30 na varaždinskom gradskom groblju, a poslije sprovodnih obreda u Kapucinskoj crkvi slavit će se sveta misa zadušnica.

OSIJEK (TU) – Đakovačko-osječka nadbiskupija s nadbiskupom mons. Đurom Hranićem i Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića u zajednici svećenika, redovnika, redovnica i mnoštva vjernika u Osijeku 18. siječnja oprostili su se od fra Jerka (Đure) Jereca, franjevca kapucina Kapucinskoga samostana sv. Jakova i župnoga vikara župe Svetog Leopolda Bogdana Mandića, koji je okrijepljen sv. otajstvima preminuo 16. siječnja u Osijeku u 67. godini života, 49. godini redovništva i 40 godini svećeništva.

U četvrtak, 16. siječnja 2014., poslije podne u 67. godini života preminuo je fra Jerko Jerec. 

Fra Jerko rođen je o9. travnja 1947. u Sračincu, od oca Josipa i majke Katarine. Kapucinski habit obukao je 14. kolovoza 1964. u Vipavskom Križu. Prve zavijete polaže 15. kolovoza 1965. u Vipavskom Križu, a doživotne zavjete 4. listopada 1973. u Varaždinu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu.

Nakon 49. godina redovničkog života i 40. godina svećeništva preminuo je u Osjeku 16. siječnja 2014.