sv. Leopold Mandić

BolivijaSanta Cruz, (IKA) - Hrvatska zajednica u Santa Cruzu proslavila je 7. svibnja blagdan sv. Leopolda u zajedništvu s Ivicom Glasnovićem, pomoćnikom ministra vanjskih i europskih poslova RH, veleposlanicom Republike Hrvatske u Čileu Nives Malenicom, hrvatskim počasnim konzulom u Santa Cruzu Robertom Jakubekom, te Hrvatima i potomcima hrvatskih doseljenika u Boliviji.
Misno slavlje koje je predvodio naš hrvatski misionar u Boliviji fra Ivica Vrbić, OFMCap, služeno je na španjolskome jeziku, dok su drugo čitanje, molitva Očenaša i dvije pjesme bile na hrvatskom jeziku.

U propovijedi fra Ivica je tumačio evanđeoski odlomak i potaknuo vjernike na osluškivanje glasa Kristova u današnjem svijetu, što je koji puta teško čuti pred zamamnim glasovima današnjega svijeta koji želi skrenuti vjernika s Kristova puta. No, i kada se čovjek izgubi u glasovima svijeta Bog mu šalje poziv na povratak i daje mu svoje milosrđe u sakramentu pokore čiji je vjerni djelitelj bio naš sveti sunarodnjak Leopold Bogdan Mandić. Propovjednik je naglasio da u Leopoldovu životu ne gledamo samo izvrsnost osobe, nego i primjer za nasljedovanje u iskazivanju milosrđa i molitvi za bližnje.
Nakon mise upriličen je svečani ručak u čast visokog izaslanstva RH koje je pohodilo hrvatsku zajednicu u Boliviji a na ručku se okupilo više od 300 Hrvata, te potomaka hrvatskih doseljenika svih generacija.

ljudima prijatelj 1 2017Izašao je novi broj glasnika Sv. Leopolda Mandića "Ljudima prijatelj" broj 1-2017. U njemu možete pronaći pregršt zanimljivih članaka i tema, a on-line ga možete prelistati klikom na sliku ili na link link - ovdjeLeopoldovoOsijek1Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića tradicionalno svečano je proslavljen u Osijeku u Svetištu sv. Leopolda B. Mandića i ujedno u istoimenoj župnoj crkvi. Priprava je počela trodnevnicom, od 9. do 12. svibnja, tijekom koje je večernju misu u 19 sati predvodio i propovijedao mr. Tadija Crnjak, profesor KBF-a u Đakovu, a vjernici su prethodno molili krunicu i sudjelovali u pobožnosti sv. Leopoldu. Crkveni je god proslavljen trima misama, jutarnju je predslavio župnik vlč. Ivica Rebić, središnju u 11 sati vlč. Ivan Tunjić, župnik u Babinoj Gredi, u zajedništvu sa brojnim svećenicima i redovnicima, a večernje misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Ivica Tušek, župnik u Lipovcu, uz suslavljenje Tadije Crnjaka i vlč. Dejana Čaplara, župnika u Vukovaru i bivšeg župnog vikara župe svečarice.

BonoOsijekU knjižari Kršćanske sadašnjosti "Dr. Josip Tručinović" u Osijeku don Anton Šuljić priredio je 24. travnja drugi ovogodišnji „Susret s autorom“ dovevši 24. travnja jednog od najpoznatijih crkvenih osoba na prijelazu s 20. u 21. stoljeće o. Bonu Zvonimira Šagija, franjevca kapucina. Susret započet upoznavanjem gostove lirske strane slušanjem njegove pjesme „Bršljan“, iz knjige koju su mu u predvečerje susreta uručili kapucini iz KS-ovog susjedstva u Osijeku, uveo je posjetitelje u neposredno, intimnije ozračje razgovora sa autorom i govorom o autoru čiji je stvarateljski opus i angažman u poznim godinama života, doista, impresivan. „Skraćujući“ Šagijev životopisni portret, moderator Šuljić je u desetak minuta dotaknuo dio rada 85-godišnjeg o. Bone Z. Šagija, koji stvara i sada u 62. godini redovništva i 59. godini svećeništva, a naglašeno je kako je Šagijeva pastoralna zauzetost vidljiva u tome što je „svaki dan u svojoj župničkoj službi, od 1961. do 2008., makar i najkraće, propovijedao“!

Franjo SolanoFranjo solano1

Papa Franjo primio je 4. svibnja u audijenciju pročelnika Kongregacije za kauze svetaca kardinala Angela Amata. Tijekom audijencije Papa je dao odobrenje Kongregaciji da proglasi nove dekrete o čudima i herojskim krepostima za dvanaest slugu i službenica Božjih. Jednim od odobrenih dekreta priznato je čudo koje se dogodilo po zagovoru sluge Božjega Franje Solana Caseya, svećenika Reda manje braće kapucina.

Franjo Solano Casey (svjetovnog imena Bernard) rođen je 25. studenog 1870. a umro 31. srpnja 1957.


Spomendan 19. svibnja

Krišpin se rodio u Viterbu, u uličici Bottarone, 13. studenoga 1668. Kršten je 15. studenoga u crkvi sv. Ivana Krstitelja i dobio ime Petar.

Petar je obukao kapucinsko redovničko odijelo 22. srpnja 1693. na spomendan svete Magdalene, dobivši ime pod kojim je postao poznat u povijesti svetosti: Krišpin iz Viterba. Pošto je završio godinu kušnje, 22. srpnja 1694. premješten je u Tolfu, gdje je ostao gotovo tri godine, sve do travnja 1697. Potom odlazi u Rim, gdje se zadržao svega nekoliko mjeseci.


Blagdan 18. svibnja

Rodio se u malenome zemljoradničkom središtu Cantaliceu (blizu Rietija) oko 1515. Feliks Porro stupio je u kapucinski red potkraj 1543. ili početkom 1544. i završio novicijat u samostanu Anticoli di Campagna (današnji Fiuggi). Redovničke zavjete položio je 18. svibnja 1545. u samostanu u Monte San Giovanniju.

Nakon što je prve četiri godina svoga redovničkog života proveo u samostanima u Anticoliju, Monte San Giovanniju, Tivoliju i u Palanzani (kod Viterba), Feliks je ostatak svoga života proveo u Rimu (1547.-1587.), gdje je svakodnevno skupljao najprije kruh (sve do 1572.), a zatim, sve do svoje smrti, vino i ulje za svoju braću.

Mali sv. Leopolde, ti si bio gorostas ljubavi: tvoje srce, zajedno s Isusovim, žarko je željelo jedinstvo svih kršćana u samo jednom ovčinjaku, pod jednim pastirom. Moli za nas, da budemo strpljivi i ustrajni graditelji jedinstva.
Mali sv. Leopolde Ti si bio svjetionik milosrđa: grešnicima koji su ti prilazili dao si osjetiti Božji zagrljaj i radost praštanja koje ozdravlja svaku ranu. Moli za nas, da budemo lice i ruke Božjeg milosrđa.
Mali sv. Leopolde, ti si bio velik u poniznosti! Zgazio si oholost i kročio Marijinim stopama, učeći se od nje vjeri jednostavnih i poslušnosti heroja.
Moli za nas, da budemo svijetli i ponizni Isusovi služitelji! Mali i Veliki sv. Leopolde, priteci nam u pomoć! Amen.

Autor: Angelo kard. Comastri
 

 

Blagdan 12. svibnja

Rodio se 12. svibnja 1866. u Herceg Novom, na ulazu u Boku kotorsku, na jadranskoj obali, kao jedanaesto, pretposljednje, od dvanaestero djece. Njegov otac, Petar Mandić, i majka, Dragica Carević bili su nepokolebljivi vjernici. Sjećanje na majku često je odjekivalo iz njegova srca: »Bila je izvanredno pobožna. Njoj dugujem na poseban način sve što jesam.«  Sa šesnaest godina, 16. studenoga 1882., odlazi u kapucinsko sjemenište u Udinama.


Spomendan 11. svibnja

Vinko Cadello Peis (Ignacije) rodio se 10. prosinca 1701. u Laconiju, na južnom rubu sardinske planinske pokrajine. Podrazumijevalo se da će biti seljak kao njegovi roditelji. Njegovi su ukućani u njega ucijepili evanđeoski virus, tako da su mu, već kao djetetu, mještani dali nadimak lu santuxeddu - svetonja. Nije pohađao školu nijedan dan i nikada nije naučio pisati, ali je svakog dana sudjelovao na misi, koja se u to doba služila prije zore, i na njoj je posluživao kao ministrant. Još nije imao ni sedam godina kada je, prema tadašnjem običaju, primio sakrament potvrde (17. svibnja 1707.). Svetonja je ostao takav, prema svjedočanstvima, i u nježnoj i teškoj dobi djetinjstva i rane mladosti, a takvim su ga smatrali i kada ga je, s osamnaest godina, bolest prikovala uz krevet kroz duže vrijeme i dovela ga do ruba života. Tada je obećao Bogu da će, ako preživi, postati franjevac.

U sklopu programa „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ u utorak 26. svibnja s početkom u 20 sati predstavit će se franjevci kapucini u dvorani Kulturnoga centra Dubrava, Dubrava 51a, uz Dom zdravlja u Dubravi.

Predavanje će održati fra Ivica Vrbić, župnik župe sv. Leopolda Mandića i savjetnik u upravi hrvatske kapucinske provincije. Moderatorica tribine je dr. sc. Tanja Baran.

 

 

Fra Ante Josip Tomičić

Film o svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću

Od 14. do 21. travnja u Asizu se pod geslom „Probudite svijet“ održao godišnji kongres kapucinskih novaka Italije. Time je poticaj kojega je papa Franjo uputio osobama posvećenog života uoči početka godine posvećenog života postao moto i zvijezda vodilja za 27 mladića koji se na intenzivan način pripremaju za polaganje prvih redovničkih zavjeta kojim će prigrliti život u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.
Prolazeći formaciju u Italiji na tom kongresu sudjelovali smo i mi, novaci Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji se trenutno nalazimo u novicijatu u Tortoni, gradiću na sjevero-zapadu Italije zajedno s još 12 novaka sjevernotalijanskih provincija. Druga dva novicijata Italije nalaze se u Moranu Calabru i Camerinu, jednom od najznačajnijih mjesta kapucinske reforme. Sve nas mogli ste u spomenutih sedam dana susresti u Asizu, rodnome gradu sv. Franje Asiškog.

Svečana proslava sv. Leopolda Mandića u župi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi započet će u subotu 9. svibnja trodnevnicom koju predvodi fra Bojan Rizvan. Na sam dan svetkovine misu u 11 sati prevodi fra Jure Šarčević, a u 19 sati mons. dr. Ivica Petanjak, biskup krčki. Ostala događanja i raspored slavlja možete pogledati ovdje.

 

 

Dj 1,12-14; 1 Pt 4, 13-16; Iv 17,1-11)

Nedjelja nakon Uzašašća uvodi nas u iščekivanje Duhova. Isus je dovršio svoje ovozemno poslanje. Apostoli i drugi učenici zajedno s Marijom, nakon Uzašašće,ostadoše u svijetu kao nosioci primljene Objave, svjedoci Njegova života, smrti i uskrsnuća, ali nedorasli primljenom zadatku. Trebalo je stoga ostati zajedno u molitvi, u „gornjoj sobi“, u dvorani Posljednje večere, zapravo oko euharistijskog stola, kako im je Isus i naložio „da ne napuštaju Jeruzalema, nego neka čekaju Obećanje Očevo“ – Duha Svetoga. On će ih prožeti Božjom snagom, promijenit će ih, da bi mogli svojim svjedočanstvom svijet mijenjati.

Dan sluge Božjeg Ante Tomičića (2. dan)

Prigodnom prezentacijom i molitvenim sadržajima posvećenima sluzi Božjem Anti Tomičiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Branko Lipša, župnik župe sv. Mihaela i dekan remetskoga dekanata u Zagrebu, a propovijedao zamjenik provincijala Hrvatske kapucinske provincije dr. fra Anto Barišić, te okruglim stolom „Budući hrvatski blaženici“, u Križevcima su u petak 23. svibnja 2014. nastavljeni 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.Svečanost je započela predstavljanjem života i ključnih poruka fra Ante Tomičića te molitvom za Tomičićevo proglašenje blaženim u izvedbi Molitvene skupine „Sluga Božji fra Ante Tomičić“ župe sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave.

(Dj 8,5-8.14-17; 1 Pt 3,15-18; Iv 14,15-21)

Tema Isusovog odlaska s ovoga svijeta nastavlja se i ove nedjelje. Prošle nedjelje Isus se objavljuje kao Put, Istina i Život, a ove nedjelje obećaje svoga Duha učenicima. Kako se približava svetkovina Duhova, tako nas služba riječi sve više usredotočuje na obećanje Duha Svetoga i njegovo djelovanje u Crkvi. Isus priprema svoje učenike na svoj odlazak Ocu, ali istovremeno obećaje da ih neće ostaviti same u ovome svijetu: „Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine“.

(Dj 6,1-7; 1 Pt 2,4-9; Iv 14,1-12)

U prošloj nedjelji Isus za sebe kaže da je on Vrata, kroz koja se ulazi u novi život po krštenju; a ove nedjelje kaže da je on Put, Istina i Život.Ta je poruka upućena učenicima u kontekstu njegova govora o odlasku s ovoga svijeta. Nakon navještaja da odlazi, Isus ohrabruje svoje učenike: „neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“, i zaključuje: „Tko vjeruje u mene,činit će djela koja ja činim;da veća će od njih činitijer ja odlazim Ocu“. 

Leopoldovo proslavljeno u župi svečarici u Osijeku

OSIJEK – Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja) najsvečanije je proslavila župa Svetoga Leopolda B. Mandića u Osijeku, koja ove godine slavi 45 godina postojanja gdje je i Leopoldovo svetište. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje u zajedništvu s vjernicima, redovnicima i svećenicima predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, koji je u homiliji istaknuo, po uzoru na svečev život, važnost svete ispovijedi, ekumenizam, hrvatsko domoljublje i njegovanje prijateljstva.

U ponedjeljak, 12. svibnja, u crkvi Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, svečano je proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića zaštitnika Hrvatske kapucinske provincije i Dubrovačko neretvanske županije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Više pročitajte ovdje.

 

 

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

… Obraćam se sada onima koji su spremni čuti Kristov glas koji odzvanja u Crkvi i shvatiti koji je njihov poziv. Pozivam vas da slušate i slijedite Isusa i da dopustite da vas iznutra preobraze njegove riječi koje "duh su i život su" (Iv 6, 63). Marija, Isusova i naša majka, ponavlja također nama: "Što god vam rekne, učinite!" (Iv 2, 5). Bit će vam od velike koristi uključiti se s pouzdanjem u zajednički hod neke zajednice koji je kadar osloboditi u vama i oko vas najbolje energije. 

(Dj 2,14a.36-41; 1 Pt 2,20b-25; Iv 10,1-10)

Četvrta Vazmena nedjelja, svake je godine posvećena Isusu – Dobrom Pastiru, a u Evanđelju slušamo jedan dio iz Isusove prispodobe u kojoj Isus sebe poistovjećuje s Dobrim Pastirom. U ovoj godini slušamo prvi dio u kojemu se Isus predstavlja kao „vrata ovcama, On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas“.

(Dj 2,14.22-28; 1 Pt 1,17-21; Lk 24,13-35)

Uskrsnuće Isusovo je polazište naše vjere. Naša vjera je utemeljena na susretu s Uskrslim. Uskrsne nedjelje nas postupno i sve dublje uvode u početke naše vjere koja je nastajala i rasla u susretu učenika s Gospodinom. Današnja nedjelja nam želi na temelju iskustva dvojice učenika na putu u Emaus još više produbiti vjeru da je Isus prisutan i da ga možemo prepoznati, ne više u tijelu, u gledanju; nego u znakovima po kojima će On trajno biti prisutan u svojoj Crkvi: a to je njegova Riječ koju slušamo u bogoslužju i Euharistija, koju slavimo svake nedjelje kada se s njime sastanemo.

Župa svetog Leopolda Bogdana Mandića u Osječkom Cvjetnom naselju i ove godine svečano slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića 12. svibnja.

Ove godine će proslava župnog blagdana biti još svečanija, jer župa navršava 45.-tu godišnjicu svojeg ustanovljenja.

Detaljni raspored možete pogledati ovdje.