sv. Leopold Mandić

Središnje slavlje Gospe Lurdske u Osijeku kod kapucina predvodio mons. Marin Srakić

Središnje misno slavlje Gospe Lurdske u Osijeku 2017. kod kapucina"Prava veličina ne protivi se poniznosti, poslušnosti, pozivu na služenje. Naprotiv, u svemu tome nalazi svoje prijestolje i pravi oslonac pravog kršćanstva. Nije li upravo Marija uznesena na nebo veličanstven primjer prave veličine? Zar je Marija, okrunjena kraljica svemira, odbila biti službenica Gospodnja? Marija je žena snažne, ali ponizne vjere. Na to nas poziva papa Franjo, čovjek veličine, ali ponizne jednostavne veličine. Marija je najsavršeniji sažetak veličine u neznatnosti i neznatnosti u veličini. I mi kršćani možemo mnogo toga naučiti od nje", rekao je mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, predvodeći u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku središnje podnevno euharistijsko slavlje blagdana Gospe Lurdske i Svjetskoga dana bolesnika (11. veljače) u koncelebraciji sa trinaest svećenika i redovnika. Fra Anto Pervan, OFMCap, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova, zahvalno je pozdravio predvoditelja, suslavitelje, redovnice, vjernike i crkveni zbor koji je, uz orguljsku pratnju s. Justine Lacković, pjevanjem uveličao slavlje. Proslavi je prethodila devetnica prije večernjih misa uz propovijedi Ivana Petričevića, župnika župe Bezgrešnog začeća BDM u Bilju.

Uvodeći u slavlje, mons. Srakić je pozdravio mnogobrojne kazavši kako puna crkva vjernih svjedoči o našoj ljubavi prema Gospodinu i njegovoj Majci, o onomu što Bog čini u životima velikih ljudi koji su u poniznosti služili drugima. U homiliji je, podsjetivši na poziv pape Franje u povodu Svjetskoga dana bolesnika, koji se na blagdan Gospe Lurdske obilježava 25 puta, predsjedatelj preporučio da se u molitvi sjetimo onih koji pate i osoba koje pomažu patnicima. „Sveti Otac Franjo je i ove godine uputio svoju poruku za Dan bolesnika pod naslovom 'Velika mi djela učini Svevišnji'… Papa potiče sve one koji njeguju patnike, tj. liječnike, medicinske sestre i tehničare, članove obitelji i volontere, da u Mariji, Zdravlju bolesnih, vide siguran znak Božje nježnosti prema svakom ljudskom biću i uzor prepuštanja njegovoj volji, i da u vjeri, hranjenoj Božjom riječju i sakramentima, nalazite snagu potrebnu da ljubite Boga, također, u iskustvu bolesti“, kazao je mons. Srakić.

Pojisan 0178Petnaest bračnih parova proslavilo je svoje bračne jubileje i obnovilo bračne saveze na euharistijskom slavlju koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju, 12. veljače na Svjetski dan braka u kapucinskom samostanu i crkvi Gospe od Pojišana u Splitu.

Time je završen Tjedan braka, koji se u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije, Ureda za pastoral obitelji i splitske župe Gospe od Pojišana odvijao od 5. do 12. veljače u Pojišanskom kapucinskom samostanu pod geslom „Muževi, ljubite svoje žene kao i Krist Crkvu… (Ef, 5,25).“ Osmi je to put da se Tjedan braka obilježava u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Na početku misnoga slavlja riječ pozdrava uputio je župnik fra Miljenko Vrabec pročitavši imena bračnih parova koji su većinom iz te kapucinske župe a koji slave od 5.-e do 60.-e obljetnice svoga braka: Lucija i Tomislav Roić – 60, Branko i Ljubica Topić – 50, Frano i Ankica Gugić – 40, Ivica i Snježana Bota – 40, Miro i Mila Šakić – 30, Nenad i Lea Ančić – 30, Denis i Maja Vuković – 30, Vjekoslav i Ivanka Šitum – 25, Denis i Dijana Bajić – 25, Ante i Ana Rajčić – 10, Mate i Marina Luetić – 15, Ante i Meri Ribičić – 15, Ivica i Snježana Duplančić – 20, Hrvoje i Sonja Mrđen – 5, Ante i Ivana Jerončić – 5.

varadzinBlagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen 11. veljače u Kapucinskom samostanu u Varaždinu gdje već više desetljeća vjernici Varaždina i okolice odaju počast Gospi. U prepunoj crkvi svečanu sv. misu u 12,00 sati predvodio je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak OFMCap. U koncelebraciji, uz dvadesetak svećenika područnog dekanata, suslavio je i fra Jure Šarčević, provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije.

Pozdravljajući sve okupljene častitelje Gospe Lurdske, biskup Petanjak spomenuo se prvog kapucinskog provincijala fra Bernardina Škrivanića, koji je 1902. godine, okupivši sve hrvatske biskupe, vodio prvo nacionalno hodočašće u Lurd, te čijom je zaslugom promocija štovanja Gospe Lurdske u kapucinskom redu zaživjela te živi i danas.

gospa lurdskaBlagdan Gospe Lurdske tradicionalno svečano slave svi kapucini u Hrvatskoj, budući da su kapucini upravo nosioci promicanja pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Lurdskoj u našoj domovini, još od prvog Provincijala fra Bernardina Škrivanića, koji je okupivši sve tadašnje hrvatske biskupe, vodio prvo nacionalno hodočašće u Lurd 1902. godine i sagradio prvo hrvatsko svetište Gospe Lurdske u Rijeci. Kapucini u Hrvatskoj do današnjih dana svečano slave blagdan Gospe Lurdske u svojim samostanima i župnim crkvama u Rijeci, Varaždinu, Osijeku i Splitu, gdje se nalaze kipovi i oltari Gospe Lurdske, a odnedavno i u Zagrebu, gdje je sagrađena lurdska spilja.

Središte širenja štovanja Majke Božje Lurdske postao je od početka 20.-tog stoljeća samostan kapucina na Rijeci. Pod vodstvom neumornoga, a i svetog redovnika Bernardina Škrivanića, tadašnjega provincijala, sav rad kapucina bio je usmjeren širenju pobožnosti prema Mariji - Djevici iz Lurda.

suzanaU sklopu Tjedna braka koji se u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, župe Gospe od Pojišana i Bračnoga i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije održava od 5. do 12. veljače, u svetištu i kapucinskom samostanu Gospe od Pojišana u Splitu pod geslom „Muževi, ljubite svoje žene kao Krist Crkvu…" u nedjelju 5. veljače predstavljena je knjiga „Odgoj za budućnost" autora psihologinje Vesne Gračner, komunikologinje i teologinje dr. Suzane Peran i teologa dr. o. Darija Tokića.  O knjizi i problemima odgoja govorile su autorice Gračner i dr. Peran.

kapucini rijekaU Rijeci predstavljen program Svjetskog dana bolesnika

U ponedjeljak 6. veljače u kapucinskom samostanu Gospe Lurdske na Žabici na tiskovnoj konferenciji predstavljen je program obilježavanja 25. svjetskog dana bolesnika i proslava blagdana Gospe Lurdske. Program su predstavili: predsjednica Organizacijskog odbora dr. Asja Valković - Mika, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić i župnik kapucinske župe Gospe Lurdske fra Eugen Pavlek.

ofs osijekMjesno bratstvo OFS-a Kapucini – Osijek na svom je izbornom kapitulu održanom 5. veljače u pastoralnoj dvorani Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku izabralo novo vijeće mjesnoga bratstva u sastavu: Zdenko Teklić (ministar), Miljenko Anić (doministar), Goran Milašinović (tajnik), Siniša Nikolovski (učitelj novaka) i Ivanka Bosanac (blagajnica). Svečanost zajedništva „trećoredaca" otvorila je Magdalena Janc, ministra osječkoga Područnog bratstva OFS-a Svetoga Antuna Padovanskoga, a duhovni asistent mjesnoga bratstva „Kapucini" fra Dragutin Brezovec, OFMcap, izrazio je uvjerenje kako će novoizabrano vijeće i nadalje biti vođeno Božjom riječju te „služiti za duhovno dobro bratstva kako bi mogli ispuniti Božje poslanje u franjevačkom svjetovnom redu".

TJEDAN BRAKAU kapucinskom samostanu i svetištu Gospe od Pojišana u Splitu u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, župe Gospe od Pojišana i Bračnoga i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije održava se od 5. do 12. veljače, „Tjedan braka i obitelji“ pod geslom „Muževi, ljubite svoje žene kao Krist Crkvu…"
Svakog dana je u 19,45 sati određeni susret na ovu temu sa stručnim predavačima, pa vas pozivamo:

ljudima prijatelj 3 4 2017Časopis "Ljudima prijatelj" glasnik je kojeg izdaju hrvatski kapucini, a koji promiće štovanje sv. Leopolda Bogdana Mandića te donosi ostale vrijedne sadržaje iz vjerskog i kulturnog života. Izlazi četiri puta godišnje, a nastao je po primjeru originalnog glasnika Sv. Leopolda Mandića "Portavoce" kojeg izdaju talijanski kapucini svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi. Od sada ga možete uz tiskano izdanje pregledavati i u web-verziji, klikom na pojedinu sliku možete pregledati starije brojeve ovog glasnika koji su do sada postavljeni na web. Pregled brojeva možete potražiti OVDJE

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici“ obitelji Botteri - Peruzović u samostanu sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi

U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, Hrvatske kapucinske provincije i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić“ u nedjelju će 10. travnja 2016. u kapucinskom samostanu i župi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi biti otvorena izložba akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Svečanost otvorenja bit će u 20.00 sati, a povod izložbi je čašćenje tijela drugoga proglašenog hrvatskoga sveca Leopolda Mandića u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do blagdana sv. Leopolda Mandića 12. svibnja 2016.

Moguće čudo Svetog Leopolda: objavio je to nadbiskup Giovanni Tonucci, papinski delegat za baziliku sv. Antuna u Padovi i prelat sv. Nazaretske kućice u Loretu, na misi u bazilici sv. Antuna.

Čudo se navodno dogodilo u ponedjeljak ujutro u Loretu, gdje je svečeva relikvija bila izložena na štovanje hodočasnicima: govori se o djevojci s teškom infekcijom čeljusti, koja je misteriozno ozdravila prije kirurškog zahvata.

Sve prenosi Il Mattino di Padova

IZAĐIMO NA PERIFERIJE

VARAŽDIN - U sklopu tradicionalnih teoloških tribina što ih kapucinski samostan u Varaždinu organizira više desetljeća, ove godine započele su i korizmene tribine srijedom. Okvirna tema ovogodišnjih predavanja je Božje milosrđe – nada je naša.

Prvo ovogodišnje predavanje održala je u dvorani "Božjeg naroda" u kapucinskom samostanu ove srijede, 17. veljače dr. s. Valentina Mandarić, profesorica katehetike i religijske pedagogije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. 

PORUKA I SVJEDOČANSTVO FRANJEVAČKOG ŽIVOTA

Piše: Anto Pranjkić

Sveti Franjo Asiški iskusio je, kao ni jedan drugi utemeljitelj redovničkih redova, prodornu prisutnost Duha Gospodinova, ne samo u svom osobnom životu već i u svojem poslanju začetnika novog oblika života. To mu je iskustvo davalo sigurnost u započetom hodu u njegovu tumačenju nasljedovanja Krista, potvrđenoga velikom snagom dok je diktirao svoju Oporuku: Gospodin ovako dade meni bratu Franji da počnem činiti pokoru.

Kapucinski samostan sv. Leopolda u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi ovih dana aktivirao je svoju web stranicu s ciljem što boljeg informiranja i upoznavanja vjernika i javnosti s pastoralnim djelovanjem samostana na Istoku grada Zagreba, a u kojem žive i djeluju franjevci kapucini Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Na domeni www.kapucinileopoldzagreb.com posjetitelji mogu pronaći sve temeljne informacije vezane uz samostan, župu i život sv. Leopolda, kao i druge različite informacije i obavijesti vezane uz predstojeći dolazak tijela sv. Leopolda upravo u ovaj samostan i Crkvu. Web stranica je pokrenuta brigom gvardijana fra Jure Šimića ​ uz stručnu pomoć i podršku gosp. Marka Puškarića.

U današnjoj Službi riječi susrećemo dva stava. Stav veličine pred Bogom, koji se izražava u poniznosti kralja Salomona, te stav bijede koji je opisao sâm Isus: kao što su postupali pismoznanci, gdje je sve bilo precizno, ostavljali su po strani zakon da opslužuju svoje male tradicije.

Tradicija vas, kapucina, je tradicija oprosta, davanja oprosta. Među vama ima mnogo sjajnih ispovjednika: to je zato što se osjećaju grešnicima, poput našeg fra Kristofora. Znaju da su veliki grešnici i pred Božjom veličinom neprestano mole: "Usliši, Gospodine, i oprosti" (usp. 1 Kr 8, 30). I zato što znaju tako moliti, znaju opraštati. Naprotiv, kada netko zaboravi da treba oproštenje, polako zaboravlja Boga, zaboravlja tražiti oproštenje i ne zna oprostiti. Ponizni, onaj koji se osjeća grješnikom, je velikodušan u opraštanju u ispovjedaonici. Drugi, poput ovih pismoznanaca osjećaju se "čistima", "učiteljima", znaju samo osuđivati.

U utorak, 9. veljače, u bazilici sv. Petra papa Franjo slavio je svetu misu zajedno sa kapucinima iz čitavog svijeta. Braća kapucini, njih 1100, okupili su se u Rimu na poziv pape Franje da zajedno s njim slave svetu misu prigodom prijenosa tijela sv. Pija iz Pietrelcine i sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rim od 3. do 11. veljače.

Tijelo sv. Leopolda Mandića, zaštitnika godine milosrđa, koje je boravilo u Rimu od 3. do 11. veljače, dolazi 13. travnja u Zagreb, a od 15. do 18. travnja biti će izloženo na štovanje vjernicima u kapucinskoj crkvi svetoga Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Kroz te dane bit će organiziran cjelodnevni molitveni program, a vjernici će se moći osobno pomoliti pred tim velikim hrvatskim svecem.

 
 

Papa Franjo uputio se 6. veljače popodne u Baziliku sv. Petra kako bi u osobnoj molitvi častio relikvije sv. Leopolda Mandića i Pija iz Pietrelcine.
Relikvije svetih Leopolda Mandića i o. Pija koje su stigle u Rim 3. veljače i bile izložene u crkvi sv. Lovre izvan zidina, 5. veljače su u procesiji odnesene u Baziliku svetoga Petra, gdje će biti izložene na čašćenje do 11. veljače.

Spomendan 4. veljače

Rodio se u Leonessi u Alta Sabini (Rieti) 8. siječnja 1556. od Ivana Desiderija i Serafine Paolini. Eufranije (tako se zvao) ostao je siroče s 12 godina. Stric ga je poslao na humanističko školovanje u Viterbo, a zatim u Spoleto, gdje je sazrio njegov redovnički poziv i, izbjegavši ponudu da sklopi brak s nekom plemkinjom, potajno se povukao u mali samostan »Tamničice« u Asizu, kod kapucina. Ondje je, po završetku godine novicijata, 8. siječnja 1573. položio redovničke zavjete. Protiv njegova čvrsta i odlučna značaja ništa nisu vrijedili pokušaji rodbine da ga vrati kući. Za svećenika je bio zaređen u Ameliji 24. rujna 1580.

Tijela zaštitnika Godine milosrđa, sv. Leopolda Mandića i sv. Pija iz Pietrelčine dopremljena su danas, 3 veljače, u Rim, i izložena u bazilici sv. Lovre.

 

 

 
 

Za svoje biskupsko geslo novoimenovani krčki biskup dr. fra Ivica Petanjak uzeo je „Prepusti Gospodinu putove svoje (i one će sve voditi)" Ps 37 (36).
Biskupski grb podijeljen je u tri polja.
Prvo je polje u četiri simbola u crvenoj i bijeloj boji hrvatskoga grba. U crvenom polju (boji mučeništva) mlinski je kamen, simbol mučeništva svetog Kvirina Sisačkog, biskupa i zaštitnika Krčke biskupije. To polje naznačuje i vezu Krka i Siska, jer roditelji i rodbina fra Ivice Petanjka potječu iz Zrinja - Sisačka biskupija. Na bijelome polju je pšenica s tri klasa, što simbolizira Presveto Trojstvo, euharistiju te naznačuje Slavoniju u kojoj je novi biskup rođen. Sljedeći je simbol vinove loze što je simbol euharistije, te Slavonije. Posljednji simbol u crvenom polju prvoga polja je stari grad Zrin. 

Gospodin ti dao mir, prijatelju koji ovo čitaš!!

Da si me prije koji tjedan pitao gdje bi želio otputovat i što bih želio vidjet, ne bih ti znao odgovorit, mislio bi se, dugo. No ako me danas pitaš, odmah ću ti odgovorit, ASIZ!! Moram priznat da sam se obradovao kad nam je magistar fra Giovanni najavio da ćemo krajem siječnja posjetiti Asiz, no i nisam znao što očekivati, znao sam da se tamo rodio i živio sv. Franjo kao i sv. Klara, no bio sam uzbuđen zbog toga putovanja. Odmah da kažem, Bogu hvala na tome, što mi je podario da zajedno sa ostalom braćom kapucinskim postulantima(iz čitave Italije, ukupno 29) posjetim ta sveta mjesta, gdje je taj tako jednostavni i maleni(fizički) ali tako veliki čovjek Franjo Asiški, rodio se, proslavio Gospodina svojim životom te na kraju i završio svoje ovozemaljsko putovanje.

U pratnji mons. Milana Simčića dvojica hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević te fra Stanko Dodig, vicepostulator u kauzi za proglašenje blaženim i svetim fra Ante Josipa Tomičića, 25. veljače posjetili su u Vatikanu Kongregraciju za proglašenje blaženim i svetim, te su - nakon završetka biskupskog procesa u Rijeci 9. veljače ove godine - svečano uručili potrebitu dokumentaciju u procesu za fra Antino proglašenje blaženim i svetim. Tim činom kauza službeno prelazi u nadležnost spomenute kongregacije kao i Generalne postulature Kapucinskog reda na čelu s fra Carlom Callonijem koji je, također, bio nazočan pri predaji dokumentacije vezane uz našeg novog kandidata za oltar.

Franjevci kapucini na Rijeci, predvođeni fra Bernardinom Škrivanićem, sagradili su prvo svetište Gospe Lurdske (1904.-1923.). Fra Bernardin Škrivanić čitav svoj svećenički i redovnički život posvećuje širenju lurdske misli i pobožnosti u našim krajevima. U tu svrhu pokreće i izdaje mjesečnik Naša Gospa Lurdska, godišnjak Almanah Gospe Lurdske, Vjenčić Gospe Lurdske. Bio je čovjek žive vjere, nepokolebive ljubavi i vjernosti Crkvi i Redu.

Godine 1908. fra Bernardin Škrivanić organizira "Prvo narodno hodočašće u Lurd" s 410 hodočasnika. Tada su Svetištu u Lurdu darovali srebreno i pozlaćeno srce s natpisom: "XV. augusti 1858. Antemurale christianitatis Virgini Immaculatae, filiae primogenitae Ecclesiae, certae spei et saluti cor ad cor" - 15. VIII. 1858. Predziđe kršćanstva Bezgrješnoj Djevici, prvorođenoj kćeri Crkve, sigurnoj nadi i spasu (posvećuje) srce srcu 15. VIII. 1908.

Rijeka, (IKA) - Svečanim euharistijskim slavljem i sjednicom u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci je u nedjelju, 9. veljače, svečano završen dijecezanski proces za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića, kapucinskog časnog brata. Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, a u koncelebraciju su bili gospićko-senjski biskup Mile Bogović i krčki biskup Valter Župan te tridesetak svećenika.

Dana 4. veljače 2014. godine u prostorijama našeg riječkog samostana Gospe Lurdske, a u povodu skorašnje proslave blagdana Gospe Lurdske, upriličena je konferencija za tisak tijekom koje je najavljen i službeni završetak informativnog biskupijskog procesa za proglašenjem blaženin i svetim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića.

Naš fra Ante prvi je kandidat za blaženika s područja Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije čiji je proces otvoren te služeno zaključen u nedjelju, 9. veljače 2014. Nakon ovog službenog čina sva dokumentacija vezana uz Kauzu fra Ante J. Tomičića biti upućena u Rim, odn. dostavljena u Kongregaciju za proglašenje blaženima i svetima.

"Svaki kršćanin treba da je živa knjiga iz koje se može čitati evanđeoska nauka."