sv. Leopold Mandić

ofs osijekMjesno bratstvo OFS-a Kapucini – Osijek na svom je izbornom kapitulu održanom 5. veljače u pastoralnoj dvorani Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku izabralo novo vijeće mjesnoga bratstva u sastavu: Zdenko Teklić (ministar), Miljenko Anić (doministar), Goran Milašinović (tajnik), Siniša Nikolovski (učitelj novaka) i Ivanka Bosanac (blagajnica). Svečanost zajedništva „trećoredaca" otvorila je Magdalena Janc, ministra osječkoga Područnog bratstva OFS-a Svetoga Antuna Padovanskoga, a duhovni asistent mjesnoga bratstva „Kapucini" fra Dragutin Brezovec, OFMcap, izrazio je uvjerenje kako će novoizabrano vijeće i nadalje biti vođeno Božjom riječju te „služiti za duhovno dobro bratstva kako bi mogli ispuniti Božje poslanje u franjevačkom svjetovnom redu".


Dosadašnji ministar mjesnoga bratstva „Kapucini" Milan Nikić zahvalio je svima, osobito vijećnicima u proteklom trogodišnjem služenju (od posljednjih izbora 16. veljače 2014. godine) naglasivši kvalitetan odziv novaka i početnu formaciju koju je vodio brat Đuro Žiroš (bivši učitelj novaka) te veliku potporu duhovnoga asistenta Brezovca koji je jednomjesečne susrete (prve nedjelje u mjesecu u dvorani kapucinskoga samostana) obogatio poticajnim duhovnim nagovorima u okviru tematskih razmatranja i osnaživanja trajne formacije.
Govoreći o načinu života i apostolskoj djelatnosti u bratstvu, Nikić je istaknuo „djelatni angažman koji je vidljivo usmjeren na područje osobnoga svjedočenja učenika Uskrsloga i Radosne vijesti o kraljestvu nebeskom, a to se ogleda(lo) u životu pojedinca kako u obitelji, na radnom mjestu, tako i među ljudima", te je stanje u bratstvu „Kapucini" (broji više od trideset angažiranih) ocijenio dobrim s obzirom su brojni zavjetovani bolesni, stari, a mnogi su odselili pridružujući se drugim zajednicama.

Radni dio kapitula, nakon molitvenog dijela i duhovnog nagovora kapucina Brezovca, vodila je područna ministra te su pred njom novoizabrani vijećnici obnovili zavjete, a duhovni asistent udijelio blagoslov. Po završetku kapitula svi su pribivali večernjem euharistijskom slavlju u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova, koje je predvodio baranjski dekan i župnik u Bilju vlč. Ivan Petričević, a suslavio gvardijan fra Anto Pervan. Izbornom kapitulu nazočio je Franjo Janc, tajnik osječkog Područnog bratstva OFS-a, a slavlje „trećoredaca" nastavljeno je sa gostima uz trpezu. Inače, osječko Područno bratstvo Sv. Antuna Padovanskoga uključuje četiri mjesna bratstva („Kapucini-Osijek", „Tvrđa", „Jug 2" i „Sv. Leopold Bogdan Mandić". Svi zajedno sabrat će se na „dan zajedništva" na Stepinčevo, 10. veljače, u župnoj crkvi Svete obitelji (Jug 2) gdje u 18.15 počinje molitva časoslova i potom slijedi misno slavlje.