sv. Leopold Mandić

U ponedjeljak, 19. rujna 2016., na spomendan sv. Franje Marije iz Camporossa, kapucina, započela je u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu prva godina postulature. Obred primanja postulanata vodio je fra Jure Šarčević, provincijalni ministar hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića, u prisutnosti braće iz zajednice i fra Josipa Stankovića.
Prvu godinu postulature započela su četvorica kandidata: Valentino Radaš, Ivan Horvat, Danijel Pavlić i Vladimir Sabo. Preporučujemo ih u Vaše molitve.

 
 
 

Svečanom misom u 19 sati u petak, 23. rujna, u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu proslavit će se blagdan sv. Pia iz Pietrelcine.
U ovoj Godini Milosrđa, u kojoj je uz sv. Leopolda Bogdana Mandića zaštitnik i sv. Pio iz Pietrelcine, uz već postojeće relikvije sv. Leopolda Mandića, bit će u kapucinskoj crkvi na trajno štovanje postavljene i relikvije sv. Pia iz Pietrelcine.

Nakon mise u 19 sati vjernici će moći osobno štovati relikvije sv. Pia iz Pietrelcine koje će nakon toga biti postavljene na stalno mjesto u crkvi.

Varaždin, (IKA) - Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i Kapucinski samostan u Varaždinu priredili su obilježavanje stote obljetnice smrti kapucina i pjesnika Augustina Dragana Dujmušića koji je pokopan u kapucinskoj grobnici u Varaždinu gdje je i preminuo u 32. godini života. U četvrtak 15. rujna misu u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu predvodio je kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, a propovijedao je kapucinski provincijal fra Jure Šarčević.

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna, u gradu Tortoni (Italija), sjedištu međuprovincijskog novicijata, obredom primanja i oblačenja redovničkog habita kanonsku godinu svoga novicijata u Kapucinskom redu započela su osmorica mladića među kojima i dva za Hrvatsku kapucinsku Provinciju sv. Leopolda B. Mandića. Fra Mario Berišić i fra Marin Berišić, obojica rodom iz Zagreba i porijeklom iz Janjeva, iz ruku magistra novaka fra Lorenza Mottia primila su i po prvi puta obukla habit franjevaca kapucina. U ime provincijala hrvatskih kapucina ovom svečanom događaju prisustvovao je vikar Provincije fra Goran Rukavina. Naše novake preporučujemo u molitve svoj braći u Provinciji!

Fr. Juro Šimić  

100. obljetnica smrti svećenika i kulturnog djelatnika o. Augustina Dragana Dujmušića bit će upriličena 15. rujna 2016. godine u Kapucinskom samostanu u Varaždinu gdje je Dujmušić i umro 14. rujna 1916. Večernje misno slavlje predvodi mons. Marko Cvitkušić, kancelar sisačke biskupije, a propovijeda provincijal hrvatskih kapuicina fra Jure Šarčević. Nakon mise bit će predstavljanje zbirke pjesama o. Augustina Dujmušića u izdanju Glasa koncila i Hrvatske kapucinske provincije. O knjizi će govoriti: fra Jure Šarčević, fra Juro Šimić, fra Bono Z. Šagi, mons. Marko Cvitkušić.

Dana 10. rujna 2016. u mjestu Tortona (Italija), u međuprovincijskom novicijatu, osmorica mladića iz raznih krajeva Italije i Europe položila su svoje prve redovničke zavjete u Redu Manje braće kapucina. Za Hrvatsku kapucinsku provinciju sv. Leopolda B. Mandića prve zavjete položio je fra Josip Stanković iz župe Aladinići u Bosni i Hercegovini. Zavjete fra Josipa primio je provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević. Na svečanom misnom slavlju okupio se velik broj vjernika, braće kapucina kao i brojni članovi obitelji naših zavjetovanika.

Kapucini zagrebačkog samostana sv. Leopolda B. Mandića – čuvari relikvija sv. Padra Pija – 23. rujna organiziraju svečanu proslavu blagdana sv. Pija. Večernje misno slavlje u 19,00 sati na svečev blagdan predvodit će mr. vlč. Anđelko Košćak, rektor bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Samoj proslavi prethodit će duhovna priprava kroz tri dana (20., 21., 22. rujna) koju će voditi vlč. Dražen Radigović, župnik župe sv. Petra i Pavla u Kašini.

 
 

Na dan svetkovine svetog Pija 23. rujna 2015. službeno je započela nova akademska godina na Filozofsko-teološkom fakultetu Laurentianum u Milanu sa glavnom skupštinom koja se održala u velikoj dvorani kapucinskog samostana sv. Franje.
Ove godine je porastao broj studenata, a broji 31 iz provincije Emilia Romagne, Alessandrie, Piemonte, Genove, Lombardie, Venezie, Mađarske i Hrvatske.

Na liturgijski spomendan sv. Mateja, apostola i evanđeliste (21. rujna) u Tortoni upriličeno je oblačenje novaka za više talijanskih provincija te za kandidate iz Hrvatske i Mađarske: Marco Rossi (Provincija Emilia Romagna, Italija); Herve Viode Kouassi, Antoni Romeo (Provincija Genova, Italija); Luca Savoldelli, Antonio Ratti, Franco Fiolini (Provincija Lombardija-Milano, Italija), Raffaele Corvaglia (Provincija Piemonte, Italija); Fabio Burla (Provincija Venezia, Italija), Josip Stanković (Hrvatska); Anton Varaniuk (Mađarska).

Svečana proslava blagdana sv. Pija iz Pietrelcine u župi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi započet će u nedjelju 20. rujna trodnevnicom koju predvodi fra Ivan Matić. Na sam dan blagdana misu u 19 sati predvodi mons. Vlado Košić, biskup sisački. Ostala događanja i raspored slavlja možete pogledati ovdje.

 

 

 

U gradu Tortoni ((Italija) 12. rujna upriličena je svečanost završetka novicijata i polaganje prvih zavjeta petnaestorice novaka iz nekoliko talijanskih kapucinskih provincija, Hrvatske i Mađarske. Svečano misno slavlje u svetištu Madona della Guardia (Tortona) započelo je u 16 sati, a predvodio ga je provincijal iz Provincije Torino fra Antonio Gambaro. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor sastavljen od fratara kapucina i njihovih suradnika. Na Misi su sudjelovali i brojni fratri kapucini pristigli iz raznih Provincija te članovi obitelji, suradnici i prijatelji zavjetovanika.

U izdanju izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost iz Zagreba 8. rujna 2015. godine iz tiska je izišla najnovija knjiga pod naslovom Efeška kristološka kontroverzija – Prema djelima T. J. Šagi-Bunića od raskola (431.) do sjedinjenja (433.). Autorica knjige je dr. sc. Andrea Filić, asistentica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Knjiga je objavljeni doktorski rad autorice koja je nakon višegodišnjeg istraživanja u osobnom arhivu T. J. Šagi-Bunića sabrala i prikazala dosada neobjavljene i javnosti nepoznate studije istaknutog hrvatskog teologa i mislioca profesora T. J. Šagi-Bunića iz područja kristologije.

Svečano je bilo u Tortoni 25. rujna kad je za vrijeme mise kapucinski habit obuklo 16 novaka, a među njima i četvorica hrvata. Magister novaka fra Lorenzo obukao je novacima redovničko odijelo, a slavlje su uzveličali četvorica provincijala i tridesetak svećenika. Novaci hrvatske kapucinske provincije Tomislav Trandler, Dejan Lecić, Ivan Vuković i Dominik Slađi godinu novicijata provest će zajedno s novacima iz tri talijanske provincija. Raznolika je to zajednica koju čine četiri hrvata, osam talijana, dvojica kamerunaca, mađar i bjelorus. Svi će oni zajedno iz bližeg upoznati život i karizmu manje braće kapucina, zajednički rasti u vjeri, zvanju i bratskom životu. Preporucujemo ih u vaše molitve!

 

"Lijepi raj nije stvoren za lijenčine: radimo, dakle! Nimalo ne priliči ljudima koji ispovijedaju stroga pravila da pod svaku cijenu izbjegavaju trpljenje, jer je trpljenje nešto posve svojstveno onome koji ljubi Gospodina. Kad bi nam vrhovni svećenik iz Rima poslao komadić svetoga križa, primili bismo ga s velikim poštovanjem i pobožnošću, i zahvaljivali mu na tolikoj časti i pažnji. Isus Krist, vrhovni svećenik, poslao nam je s neba dio svoga križa, a to su zla od kojih patimo. Nosimo ga s ljubavlju prema njemu i podnosimo ga sa strpljivošću i zahvalimo mu na tolikoj pažnji."

 

Na blagdan Rana serafskog Oca Franje Asiškog, 17.rujna 2014. godine, u Postulaturu Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića primljena su četvorica kandidata, Mario Macukić i Mario Berišić iz Zagreba, Ivan Papić iz Viteza (Bosna i Hercegovina) i Petar Hranjec iz Goričana (Međimurje).
Obred primanja vodio je fra Željko Cestar uz sudjelovanje samostanske zajednice i sjemeništaraca, u koru crkve Presvetog Trojstva u Varaždinu.
 

U srijedu 10. rujna 2014. u samostanu u Lendinari (Kapucinska provincija Venecija), službeno je započela godina postulature za trojicu kandidata iz Hrvatske (Andrej Miškatović, Dalibor Stričević te Josip Stanković), sedmoricu iz raznih provincija sjeverne Italije te jednog postulanta iz Gruzije. Obred primanja u postulaturu vodili su novi odgojitelji fra Giovanni Cropelli (magister) i fra Fabrizio (vice-magister).

Stotu obljetnicu dolaska u Dubrovnik u ponedjeljak, 8. rujna na blagdan Male Gospe svečano su proslavili franjevci kapucini u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju. Večernje svečano euharistijsko slavlje na kojem se okupio veliki broj vjernika predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem, provincijalom kapucina fra Jurom Šarčevićem i desetak svećenika. Dio svećenika prije i za vrijeme mise bio je u Svetištu na raspolaganju vjernicima za sakramenat pomirenja.

U subotu, 6. rujna, crkva sv. Antuna opata u mjestu Corte di Costa Volpino (Lovere, Italija) bila je premala da primi sve vjernike koji su se sabrali na svečanost polaganja prvih redovničkih zavjeta u Interprovincijalnom novicijatu u Loverama. Pod svetom misom u 16,00 sati koju je predvodio provincijal hrvatskih kapucina, fra Jure Šarčević, šestorica mladića javno su izrekla svoje prve redovničke zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti u Redu manje braće kapucina.