sv. Leopold Mandić

Župne misije je, na poziv župnika vlć. Norberta Kopriveca, održao fra Miljenko Vrabec i kapucinski bogoslovi.

Fra MiljenkoŽupna crkva Navještenja BDM 

U župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici održane su od 19. do 25. ožujka 2017. župne misije. Misije su započele na blagdan Sv. Josipa, 19. ožujka, a završile svečanim euharistijskim koncelebriranim slavljem na župni blagdan Navještenja BDM 25. ožujka, kojeg je predvodio msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Budući da su misije bile organizirane kao duhovna priprava za župni blagdan Navještenja - središnja nit vodilja misija je bilo upravo  navještanje Božje Riječi i njezino utjelovljenje u svakodnevnoj življenoj vjeri župljana. Župljani su se aktivno pripremali za misije - tjedan dana ranije u župnoj crkvi je kroz cijeli dan i noć, svaki dan, kroz sedam dana bilo organizirano čitanje Božje Riječi - Biblijsko bdijenje. Voditelj misija bio je fra Miljenko Vrabec kapucin, koji se u navještaju Božje Riječi potrudio biti što jednostavniji i razumljiviji - jer i sama Božje Riječ je tako jednostavna, a opet u svojoj jednostavnosti tako savršena - kako bi Božju riječ mogli jasno i lako razumijeti svi slojevi župljana - od malene djece do starih i nemočnih - koji su bili obuhvačeni misijama. Geslo župnih misija bile su riječi sv. Majke Terezije koja je izrekla ono što je živjela: „Plod šutnje je molitva, plod molitve je vjera, plod vjere je ljubav, plod ljubavi je služenje, plod služenja je mir“. Fra Miljenko se tijekom Misija susreo s prvopričesnicima i njihovim roditeljima, mladima, bračnim parovima, starima, bolesnima i nemoćnima, pjevačima, čitačima i svim zajednicama koje djeluju na župi, vjeroučiteljima, školskom djecom u osnovnim i srednjim školama koje djeluju na području župe, krizmanicima i njihovim roditeljima, članovima župnih vijeća i ministrantima, a bogoslovi fra Tomislav Trandler, fra Josip Ćibarić i fra Dejan Lecić su vodili susrete sa krizmanicima i srednjoškolcima u župi.

Vrhunac dnevnih susreta bila su Euharistijska slavlja svakog dana ujutro i navečer tijekom kojih je fra Miljenko tumačeći Božju riječ upućivao vjernike kako živjeti vjeru. 'Bog s čovjekom računa tisućama godina unaprijed. Tko zna kakve planove, od danas pa tisuću sljedećih godina, s nama ima Bog. Jer jedan je dan u očima Gospodnjim kao tisuću godina i tisuću godina kao jedan dan.' Na blagdan svetog Josipa poručio je očevima:...

...

Tijelo hrvatskoga sveca Bogdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja u Hrvatsku, a zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. travnja od 17 sati i 14. Travnja do 22 sata, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

U subotu, 16. travnja sv. Leopoldu hodočastili su zajedno sa svojim biskupom Ivicom Petanjak vjernici Krčke biskupije i tako se priključili desecima tisuća poklonika tog hrvatskog sveca koji su iz svih krajeva Domovine i iz inozemstva doputovali do zagrebačke Dubrave i satima strpljivo čekali ne bi li na trenutak dotaknuli sarkofag u kojem je izloženo malo tijelo velikog sveca.

Danas u 17 sati u zagrebačku katedralu došlo je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Svečanu liturgiju dočeka tijela sv. Leopolda u zagrebačkoj katedrali u 17 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz mnoštvo prisutnog vjernog puka. Misnim slavljem u 19 sati predsjedao je sisački biskup Vlado Košić, a molitveno bdijenje i mogućnost za sakrament ispovijedi su do ponoći.

 
 
 
 
 
 

leopold tijelo

Program boravka i tijek liturgijskih slavalja možete pogledati ovdje.

 

konferencijaTijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dolazi u zagrebačku katedralu i u njemu posvećenu kapucinsku crkvu u Zagrebu - Crkva sv. Leopolda u Dubravi je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa: sv. p. Pija i sv. Leopolda.

Zagreb, (IKA) – U kapucinskome samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi u petak, 8. travnja održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni programi pojedinosti vezane uz dolazak svečeva tijela u Zagreb od 13. do 18. travnja.

 VIše na www.ika.hr

leopold apostolPrigodom dolaska tijela sv. Leopolda u Hrvatsku, izdavačka kuća Verbum iz Splita u suradnji s Hrvatskom kapucinskom provincijom sv. Leopolda B. Mandića iz Zagreba, izdala je novi životopis sv. Leopolda pod naslovom: Apostol Božjeg milosrđa. Autor knjige je talijanski kapucin o. Giovanni Lazzara. Knjigu izlazi u Biblioteci: Fides, 74.

Životopis izlazi u godini izvanrednog Jubileja Božanskog milosrđa, čijim je zaštitnikom zajedno sa sv. Pijom iz Pietrelcine, proglašen upravo naš sv. Leopold.  Osim prikaza života ovoga našeg zemljaka, autor donosi i njegov duhovni profil poticajan za svakoga čitatelja.


Blagdan 24. travnja

Prvomučenik Kongregacije za širenje vjere (Propaganda fide), Fidel Sigmaringenski, kojega je Benedikt XIII. proglasio blaženim 12. ožujka 1729., a Benedikt XIV. svetim 29. lipnja 1746., sveti je kapucin najmlađi po dobi - umro je u 44. godini života - i ujedno najmlađi kao redovnik. Svega deset godina živio je medu kapucinima, od 1612. do 1622. Rodio se 1578. u tada vrlo malom gradiću Sigmaringenu na Dunavu u kneževini Hohenzollernu, od oca Ivana Roya, bogatog hotelijera iz Adlera i nešto kasnije člana gradske uprave i gradskog načelnika, i majke Genoveve Rosenberger, iz protestantskoga grada Tubingena, koja se obratila na katolištvo nakon udaje. Budući svetac Marko, peti od šestero djece u braku, završio je prvo školovanje u rodnom gradu.


Spomendan 21. travnja

Rodio se u Venushofu u Parzhamu 22. prosinca 1818. od oca Bartolomeja Birndorfera i majke Gertrude Nieder-Mayerinn iz Kindlbacha, bogatih i pobožnih seljaka iz doline Rott. Ivan Evanđelist bio je pretposljednji od dvanaestero djece. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Wengu, ostavši siroče u 16. godini života, uz rad u poljima nastojao je ojačati svoj duhovni život pomoću pučkih katoličkih pobožnosti raširenih u tadašnjoj Bavarskoj. Volio je, naime, sudjelovati u misijama, procesijama, hodočašćima i upisao se u mnoge skupine, bratovštine i nabožne udruge. Misu nije nikada propuštao. Poznavao je sve crkve i svetišta u okruženju. Prevaljivao je dugačak put da dođe na misu.

(Dj 2,42-47; 1 Pt 1,3-9; Iv 20,19-31)

Cjelokupno kršćansko vjerovanje, kršćanski život i iskustvo, utemeljeni su na trima neodvojivim činjenicama: na životu, djelu i riječima Isusa; na susretima s Uskrslim Kristom, o kojima čitamo ovih Vazmenih nedjelja; i na Daru Duha Svetoga kojega Uskrsli daruje svojim učenicima kao snagu koja ih oslobađa od razočaranja zbog njegove smrti i od straha pred Židovima, te ih potiče da naviještaju Uskrsloga, svjedoče i nastavljaju njegovo djelo spasenja u svijetu. To su temeljne činjenice koje su ugrađene u prvu Crkvu i po kojima je Crkva i nastala. Uvijek će se Crkva sjećati tih trenutaka, jer su to bili izuzetni događaji, koji su se zbili u neposrednoj blizini Gospodinovoj.