sv. Leopold Mandić

KarlobagU sklopu ovogodišnjeg kanonskog pohoda župama i dekanatima, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić započeo je pohod Senjskog dekanata. Redoviti službeni posjet započeo je kanonskom vizitacijom župe Sv. Karla Boromejskog u Karlobagu. Biskup je u pratnji tajnika vlč. Mišela Grgurića vizitaciju započeo susretom kod otaca kapucina koji već preko 300 godina djeluju u Karlobagu i okolici. Nakon kratkog susreta i osobnog razgovora sa župnikom i gvardijanom fra Josipom Grivićem, župnim vikarom fra Antom Kukavicom, časnim bratom fra Antunom Mrzlečkim, biskup je pregledao i potpisao župne knjige. Nakon susreta u samostanu, biskup je obišao mjesnu školu i Ured načelnika Općine Karlobag. U poslijepodnevnom programu biskup Križić je obišao i ostale župe kojima upravljaju oci kapucini iz Karlobaga, a to su Prizna, Cesarica i Lukovo Šugarje gdje se je susreo s vjernicima kojima je uputio riječi ohrabrenja i nade u poboljšanju života u ovom prelijepom, ali i pustom predijelu naše domovine. Nakon obilaska župa i mjesnih groblja, u 17 sati otac biskup Križić slavio je u samostanskoj crkvi sv. Josipa koncelebrirano misno slavlje. Nakon svete mise djeca su otpjevala nekoliko prigodnih pjesama, a biskup je nastavio susret s odraslima i sa Župnim pastoralnim vijećem. Oci kapucini su na kraju susreta izrazili radost što je biskup Križić svoju prvu službenu kanonsku vizitaciju započeo u župi Karlobag, a biskup Križić zahvalio je kapucinima na požrtvovnom radu i na spremnosti navještanja Radosne vijesti u ovom pustom i „misijskom kraju“. (IKA)

Ks tribinaUpoznavanje sa autorima i njihovim knjigama koje je objavila Kršćanska sadašnjost nastavlja se 6. ožujka (ponedjeljak) kada će gost osječkog ciklusa „Susret s autorom“ biti dr. Lush Gjergji, bliski prijatelj sv. Majke Terezije iz Kalkute. Susret počinje u 17.30 sati u KS-ovoj knjižari „Dr. Josip Turčinović“ (Trg slobode bb, u zgradi osječkog kapucinskog samostana), a moderator susreta je don Anton Šuljić. Posjetitelji će tom prigodom moći kupiti neko od deset ponuđenih autorovih naslova objavljenih u KS-u po 30 posto sniženoj cijeni: Majka ljubavi, Velikani XX. stoljeća (Ljubav koja ne umire), Pobjeda križa, Ljubav nije ljubljena, Glas šutnje, Pozvani na zajedništvo, zatim tri knjige sa duhovnim biserjem Majke Terezije (Živjeti s Kristom, Ljubiti s Marijom, Svjedočiti s Crkvom) te knjiga Svećenik – Kristov učenik. Don Lush Gjergji, generalni vikar Apostolske administrature u Prizrenu, novinar i publicist, ujedno je pisac mnogih knjiga na albanskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, biograf Majke Tereze, međunarodno priznati kosovski mirotvorac i zagovornik politike nenasilja.

Kapucini tribina1Kapucinski samostan i župa sv. Vida u Varaždinu priređuju već tradicionalne korizmene tribine srijedom u dvorani Božjeg naroda u 20 sati.
Na prvoj tribini u srijedu 8. ožujka o temi "Dijaloška bit vjere - Bog - čovjek - Crkva - svijet" izlagat će doc. dr. sc. Valerija Kovač s KBF-a u Zagrebu.
Na drugoj tribini u srijedu 15. ožujka o temi "Pastoralni djelatnik u službi dijaloga i pomirenja" govorit će prof. dr. sc. Josip Baloban s KBF-a u Zagrebu.
Na trećoj korizmenoj tribini u srijedu 22. ožujka predavač dr. sc. Stanko Uršić iz Zagreba govorit će o temi kako provesti u praksu encikliku o ekologiji "Laudato si" pape Franje u gradu koji je zatrpan smećem.
Na četvrtoj tribini u srijedu 29. ožujka o temi "Vjera i duševno zdravlje" izlagat će dr. sc. Mijo Nikić, isusovac iz Zagreba.
Na petoj i posljednjoj tribini, u srijedu 5. travnja, o 20 godina Varaždinske biskupije govorit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

(IKA)

Korizmeni susret u organizaciji Hrvatskoga društva katoličkih novinara održan je u subotu 4. ožujka u kapucinskom samostanu Sv. Leopolda Mandića u Zagrebu. Nagovor s temom „Riječ Božja kao dar. Drugi kao dar" uz korizmenu poruku pape Franje održao je duhovnik društva dr. fra Darko Tepert.
Članovima Društva pridružili su se i drugi novinari koju djeluju posebice u svjetovnim medijima, kao i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević.
Pozdravljajući okupljene, predsjednica Društva dr. Suzana Peran uputila je na važnost Papine poruke koja je i tema susreta te je istaknula kako je u tom duhu Društvo potaknulo članove na humanitarno djelovanje usmjereno prema Caritasu župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi.
Uime župnoga Caritasa riječ zahvale na potpori uputila je voditeljica Josipa Glasnović. Predstavljajući djelatnost, istaknula je kako se redovito pomaže 40 obitelji mjesečnim paketima, ogrjevom. Caritas tijekom godine organizira razne akcije, tako je u siječnju protekle godine održan dobrotvorni koncert, posebne akcije sakupljanja proizvoda za obiteljske pakete organiziraju se u došašću i korizmi u suradnji s Garden Mallom, u rujnu se sakuplja školski pribor, a organiziraju se i radionice. Istaknula je kako je to sve na volonterskoj osnovi.
Uvodeći u temu, dr. Tepert uputio je na zanimljivu podudarnost. Naime, Papa je korizmenu poruku potpisao na blagdan sv. Luke, a upravo se u Lukinu evanđelju u 16. poglavlju nalazi prispodoba o Lazaru i bogatašu o kojoj govori Papa u svojoj poruci. Podsjetio je i na prispodobe koje se nalaze u 15. poglavlju Lukina evanđelja. Osvrnuvši se na prispodobu o Lazaru i bogatašu, dr. Tepert je pojasnio da „u prispodobi upoznajemo ime siromaha jer on je taj koji je važan, bogataševa imena ne saznajemo". Lazar, tumači Papa, na hebrejskome znači „Bog pomaže" i tu se pokazuje Bog koji je na strani siromaha.

Obuzeti Kristovom ljubavlju gradimo nove odnose

Središnje ekumensko bogoslužje kod kapucina u Osijeku21.1.17.DSC04773„Mi, kapucini smo radosni i ponosni jer smo s molitvom za jedinstvo kršćana u ovoj našoj osječkoj crkvi započeli 1927. godine, tako da je ovo devedeseta godina otkako se u njoj redovito moli za jedinstvo kršćana. Zbog toga imamo čast da se središnje ekumensko molitveno slavlje u istočnoj Slavoniji i Baranji svake godine održava upravo u kapucinskoj crkvi u Osijeku“, kazao je fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku, dobrodošlicom pozdravljajući sabrane na središnjem ekumenskom bogoslužju Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana održanom 22. siječnja.

U zajedništvu sa predstavnicima kršćanskih Crkava i zajednica u Osijeku u kapucinskoj crkvi bogoslužje je prevodio mons. dr. Đuro Hranić, metropolita i nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, poručujući u duhu mota SMO „Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima“ (2 Kor 5,14-20): „Obuzeti Kristovom ljubavlju nastoj(i)mo graditi nove odnose kakve On gradi i nastavimo u tome smjeru biti vjerni ljubavi Isusa Krista, živjeti zajedništvo u društvenoj sredini, među politikom i političarima, u svakidašnjem životu i u konačnici u zajedništvu oko euharistijskoga stola.“ Pjevanje zajednice tijekom bogoslužja predvodio je Zbor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, a orguljski pratio bogoslov Bruno Diklić.

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Osijeku je trajala od 18. do 25. siječnja 2017. i molitveni hod je započeo u retfalačkom prostoru Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve, nastavljen u Evangeličkoj crkvi, u Katoličkoj Crkvi (župna crkva Sv. Ćirila i Metoda), potom uz središnje bogoslužje kod kapucina u crkvi Sv. Jakova, dok je završetak održan u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u crkvi Uspenija (Uznesenja) Presvete Bogorodice, te u molitvenoj dvorani Katoličke laičke zajednice "MiR".

pio leopold25Raduje nas što ćemo ovdje u Zagrebu od 13. do 17. travnja moći počastiti i okupiti se oko tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Cvjetnu nedjelju, 20. ožujka, pobožnost križnoga puta na ksaverskoj kalvariji, priopćio je vjernicima da će tijelo nama dragoga hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića uskoro doći u Zagreb.

cpoviii logoSmjernice VIII. Plenarnog vijeća Reda možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

Vjernici tijekom priprave za proslavu župnog blagdana molili pred relikvijom hrvatskog sveca koju je sveti papa Ivan Pavao II. tijekom svoga prvog apostolskog pohoda Zagrebu i Hrvatskoj darovao zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću

Zagreb, (IKA) - Relikvijar sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Riznice zagrebačke katedrale brojni su vjernici i hodočasnici s velikom pobožnošću častili u župnoj crkvi Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci u ponedjeljak 14. ožujka na završetku misnoga slavlja koje je u sklopu devetodnevne priprave za svetkovinu sv. Josipa predvodio župnik župe sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi i dekan Remetskoga dekanata fra Branko Lipša OFMCap, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Santa Cruz, (IKA) - Na četvrtu korizmenu nedjelju u župi Nuestra Senora de Guadalupe u Santa Cruzu de la Sierra slavljena je misa za hrvatsku zajednicu koja živi u tome bolivijskom gradu. Misno slavlje okupilo je pedesetak Hrvata i njihovih potomaka na čelu s počasnim konzulom Republike Hrvatske u Boliviji Robertom Jokubekom, a predvodio ga je fra Ivica Vrbić, OFMCap, hrvatski misionar koji se trenutačno priprema za misijski rad u nadbiskupiji Santa Cruz.

Sva događanja vezana uz boravak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu do 13. do 18. travnja 2016. godine možete vidjeti ovdje: letak - plakat.

 

 

 

 

 
 

U sklopu emisije "Vjera i nada" Varaždinske televizije koja se emitira svake subote u suradnji s Varaždinskom biskupijom, na treću korizmenu nedjelju o sakramentu pomirenja progovorio je fra Jure Šarčević, provincijal hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Fra Ivica PETANJAK koji je u nedjelju, 22. ožujka zaređen za krčkog biskupa, treći je hrvatski kapucin koji postaje biskupom. Prije njega bili su to fra Robert Antun Menini i fra Angelik Juraj Bedenik.

„Došao sam u svome redovničkom habitu, uz nešto osobnih stvari i nešto više knjiga. Ne mogu vam ponuditi ono što nisam i ono što nemam. Ova biskupija nije moje vlasništvo. Nisam ja njezin gospodar. Ovo je biskupija Isusa Krista, a ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj. Mogu dati samo ono što jesam i što imam“, poručio je u svom nastupnom govoru novi krčki biskup Ivica Petanjak.
Više na http://laudato.hr

U ono vrijeme i za sva vremena, jer je Isusova riječ vječna, Isus Krist je rekao: „Ne dajte se zvati 'Rabbi', jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji, jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa – Krist“ (Mt 23, 8-10).

U krčkoj katedrali Uznesenja Marijina, u nedjelju 22. ožujka 2015. godine, zaređen je novi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak.
Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, glavni zareditelj.

Prema crkvenom zakoniku za crkvene službenike izabrane za biskupsku službu, imenovani krčki biskup fra Ivica Petanjak OFMCap, 20. ožujka u kapeli Apostolske nuncijature u Zagrebu učinio je ispovijest vjere i dao prisegu vjernosti. Ceremoniji je predsjedao apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Ne mogu ništa bolje ponuditi biskupiji nego zajedništvo

Dana 24. Siječnja ove godine apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico objavio je da će redovnik, kapucin fra Ivica Petanjak biti novi krčki biskup. Za dan biskupskoga ređenja u Krku određena je nedjelja 22. Ožujka. Uoči toga događaja novi se biskup rado odazvao pozivu da svoja promišljanja prije preuzimanja pastirske službe podijeli sa širom javnosti.

Kako vam je zazvučala zgoda prije dodjele Nobelove nagrade za mir, kad norveški kralj ljubazno poručuje Majci Tereziji da bi tako rado došao na svečanost, ali da ne želi biti u središtu pažnje on, nego želi da u središtu pažnje bude Majka Terezija, pa će se stoga uzdržati od dolaska, - a ona ljubazno i svetačkom duhovitošću uzvraća kralju neka samo dođe i bude bez brige, jer niti će u središtu pažnje biti on niti ona nego Isus Krist? - Da, Isus je u središtu pažnje znali mi to ili ne. On je onaj potomak obećani u prvom čitanju današnje svetkovine, on je izdanak Abrahamov, koji će biti osnivač velike Božje obitelji, sazdane na vjeri Abrahamovoj i svih vjernika poslije njega. On je u središtu života i Josipova i Marijina i cijelog čovječanstva, priznavali mi to ili ne. Kako ono pjeva Pasternak »Svi će vjekovi pred Njega na sud«.

Tradicionalne Korizmene tribine srijedom, u Kapucinskom samostanu u Varaždinu, započele su u srijedu 12. ožujka predstavljanjem knjige "Svaki dan u zrcalu Božje riječi" autora fra Bone Zvonimira Šagi.

Riječ je o pozamašnoj knjizi od gotovo 800 stranica u kojoj je sabran izbor svagdanjih homilija koje je autor, fra Bono Zvonimir Šagi kao župnik župe sv. Vida, kroz više od 50 godina propovijedao u kapucinskoj crkvi u Varaždinu. Knjigu su predstavili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, dr. Anton Šuljić, pomoćnik direktora izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i sam autor knjige.