sv. Leopold Mandić

leopold apostolPrigodom dolaska tijela sv. Leopolda u Hrvatsku, izdavačka kuća Verbum iz Splita u suradnji s Hrvatskom kapucinskom provincijom sv. Leopolda B. Mandića iz Zagreba, izdala je novi životopis sv. Leopolda pod naslovom: Apostol Božjeg milosrđa. Autor knjige je talijanski kapucin o. Giovanni Lazzara. Knjigu izlazi u Biblioteci: Fides, 74.

Životopis izlazi u godini izvanrednog Jubileja Božanskog milosrđa, čijim je zaštitnikom zajedno sa sv. Pijom iz Pietrelcine, proglašen upravo naš sv. Leopold.  Osim prikaza života ovoga našeg zemljaka, autor donosi i njegov duhovni profil poticajan za svakoga čitatelja.

 Knjiga želi biti i mali doprinos približavanju i otkrivanju otajstva Božjega milosrđa kojega je sv. Leopold na poseban način u susretu s ljudima u ispovjedaonici kroz dugi niz godina neumorno bio svjedok i djelitelj te je radi toga i zavrijedio da ga se zove apostolom Božjeg milosrđa. Osim toga, papa Pavao VI. nazvao je sv. Leopolda pretečom duhovnoga ekumenizma koji je u duhu evanđeoske i franjevačke skrovitosti i poniznosti prikazivao svoje svakodnevne napore i djelovanje upravo za ostvarenjem – u duhu Isusovih riječi s Posljednje večere - ponovnog jedinstva svih Kristovih učenika, na poseban način istočnog i zapadnog pluća jedne Kristove Crkve. Sv. Ivan Pavao II. nazvao ga je, prilikom proglašenja svetim, "uzorom ispovjednika" i "herojskim službenikom sakramenta pomirenja i pokore".

                              Fr. Juro Šimić, ofmcap