Blagdan sv. Leopolda u Dubrovniku

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika braće kapucina u Hrvatskoj i zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije, svečano je proslavljen 12. svibnja u kapucinskom samostanu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku.

Svečano večernje misno slavlje predslavio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a suslavio je don Fran Miljenko Markić.

Na početku propovijedi o. Šakota naveo je nekoliko misli sv. Leopolda Bogdana Mandića o kojima je u nastavku više govorio. Prva misao je bila: „Bogu je draži nedostatak koji vodi poniznosti, negoli oholna čestitost.“ Tumačeći što je to oholna čestitost, propovjednik je podsjetio na primjer iz Evanđelja koji govori o farizejima koji mole u hramu. Oni sebe smatraju pravednim, ispravnim i čestitim jer mole i poste. A zapravo ne vide, ne shvaćaju da su upali u oholost i sljepoću za sebe, pojasnio je.

Spomenuo se i nedostatka koji je imao sv. Leopold koji je bio niska rasta, bio je malen. Taj njegov hendikep, nedostatak, doveo je Leopolda do svetosti, do poniznosti i otvorenosti Bogu. Svaki čovjek ima nedostatke i hendikepe, ali ako te nedostatke prihvatimo to nama može pomoći da sazrijemo kao ljudi i kršćani, da rastemo u svetosti, poručio je okupljenim vjernicima župnik Šakota.

Druga misao sv. Leopolda Bogdana Mandića koju je izdvojio glasi: „Ne izbjegavaj trpljenje pod svaku cijenu.“ Župnik Šakota posvjedočio je o susretu s jednim mladićem koji je nosio slušni aparat na uhu. Na njegov upit je li njemu to problem što nosi taj aparat, mladić je odgovorio odlučno ne. On tu nije vidio problem, kazao je propovjednik te je nadodao da je ostao zadivljen mladićevim odgovorom. Tu sam shvatio što znači prihvatiti križ, dodao je. Kada prihvatimo križ događa se izmirenje, objasnio je, jer prihvaćanjem sebe takvih kakvi jesmo, izmirujemo se sa samim sobom. Isus nas uči da mijenjamo sebe pa tek onda druge. Zato nam je bitno da provjerimo stanje u sebi, da se oslobodimo onoga što nam smeta i što iskrivljuje naše gledanje pa ćemo tek nakon toga moći izvaditi drugome „trn iz oka“. Na kraju propovijedi međugorski župnik pozvao je vjernike da otkriju ljepotu Božjeg stvorenja jer tada će se u njima pojaviti radost, zadovoljstvo te će otkriti koliko im je toga darovano pa se njihov pogled neće usmjeriti na ono što nemaju, na ono što im nedostaje.

Ususret svetkovini bila je organizirana trodnevna duhovna priprava s molitvama pobožnosti sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Na sam dan svetkovine mise su još bile u 9,00 i 11,00 sati, a jednu od njih je predstavio gvardijan kapucinskog samostana fra Stanko Dodig. Zbog epidemioloških mjera na proslavama je sudjelovalo manje vjernika nego što je uobičajeno.