Novicijat

Home / Novicijat

Novicijat je vrijeme intenzivnijeg uvođenja i dubljeg proživljavanja evanđeoskog, franjevačko-kapucinskog života prema njegovim temeljnim zahtjevima i pretpostavlja slobodno i zrelo opredjeljenje za redovnički život.
(Konstitucije OFMCap 29, 1)

* * * * *

Mladići koji žele biti franjevci kapucini, nakon završene srednje škole, – mogu biti i stariji, možda npr. već s nekim fakultetom ili pak već zaposleni – stupaju u novicijat.

Novicijat jest intenzivnije vrijeme upoznavanja naše redovničke zajednice, odnosno uvođenje u naš redovnički život.

Novicijat je kao neka vrsta škole, a u ovom slučaju ‘duhovne škole’. To je vrijeme upoznavanja franjevačko-kapucinskog ideala, te uvođenje u naš način života i djelovanja. Također je to vrijeme stjecanja znanja o povijest Crkve i Reda, o počecima, razvoju i velikim granama unutar franjevačke obitelji, te vrijeme proučavanja naših Konstitucija i drugih dokumenata Crkve i Reda.

Tijekom novicijata, koji u našoj redovničkoj zajednici traje godinu dana, svaki novak ukoliko se osjeća sposobnim, tj. ukoliko prihvati naš način života i rada, tada provincijalnom ministru piše molbu za polaganje jednostavnih redovničkih zavjeta (tj. siromaštva, čistoće i poslušnosti).

NOVAK U VARAŽDINU: 2023./2024.

Fra Damir Sušec

NOVACI U TORTONI (ITALIJA): 2023./2024.

Fra Danijel Cvetko

Fra Dominik Vuković

Fra Marijan Penić

Fra Nikica Bošnjak

Fra Antonio Brebrić

Fra David Brkić

Skip to content