Postulatura je prvo razdoblje obrazovanja i opredjeljenja za naš život. U tom razdoblju kandidat upoznaje naš život, a bratstvo sa svoje strane upoznaje kandidata da može raspoznati njegovo zvanje. (Konstitucije OFMCap, 28, 1).

* * * * *

Pod Postulaturom se obično podrazumijeva period provjere i izbora prije novicijata (to vrijeme redovito traje od šest mjeseci do godinu dana, a prema potrebi i do dvije godine, ali ne duže od tog razdoblja!).

Postulatura je prije svega redovnička odgojna ustanova u koju dolaze mladići koji su osjetili Božji poziv i poticaj da nasljeduju Krista po uzoru na svetoga Franju iz Asiza.

Ona, dakle, započinje kad je kandidat osjetio da ga Gospodin zove na svoje nasljedovanje u franjevačko-kapucinskom načinu života i rada. Za vrijeme ove odgojne faze kandidat, u uskoj vezi sa samostanskim bratstvom, upoznaje naš redovnički način redovnički života i rada, a bratstvo pak, sa svoje strane, upoznaje kandidata, da može otkriti i dati pravi odgovor na njegovu molbu za konačan prijem u Red i novicijat.

To je također vrijeme u kojem kandidat nastoji intenzivnije upoznati i obdržavati Gospodnje Evanđelja; otkriti svoje početno zvanje; provjeriti motivaciju svojega vlastitog zvanja; upoznati i otkriti naš franjevačko-kapucinski način život; steći prvo iskustvo samostanskog načina života i rada.

Postulatura je i vrijeme približavanja franjevačkim izvorima naše duhovnosti kao i našega života. Franjin lik, čitanjem spisa i života, uzor je, bogat privlačnošću i primjer koji ni dan danas ne prestaje oduševljavati i privlačiti iznova nove duhovne sinove. Uz njegov lik kandidati se trebaju uvesti i upoznati s našom bogatom duhovnom povješću i duhovnošću, te s onom našom braćom, koja su dala svjedočanstvo kako se u pojedinim povijesnim okolnostima franjevačka karizma nastojala utjeloviti u Crkvi, vjerno, temeljito, dosljedno i originalno.

Obrazovna aktivnost glede postulature usmjerena je nadasve usavršavanju kateheze vjere; načinima molitve, posebno s uvođenjem u liturgiju koja je središte i vrhunac svega kršćanskog i redovničkog poslanja; poučavanjem u franjevaštvu; prva iskustva uvođenja u apostolsko-pasroralni rad. S početkom postulature postulant je pripušten u zajednicu kao njezin član, te time sudjeluje u bratskom životu zajednice.

* Za stupanje u Postulaturu potrebno je kontaktirati:

PROVINCIJALAT KAPUCINA
Sv. Leopolda Mandića 41
10040 ZAGREB

E-mail: provincija@kapucini.hr
Telefon: 01/ 29 82 520