Varaždin – Samostan Presvetog Trojstva

Varaždin – Samostan Presvetog Trojstva

”Dne 28. listopada 1699. uvedeni su u Varaždin, uz dozvolu, pače na zahtjev Hrvatskoga sabora, pobožni i miroljubivi kapucini”, kako je napisao Ivan Kukuljević Sakcinski u svom povijesnom prikazu “Varaždin – Kratki nacrt s gledišta historičkog”. Isprva su stanovali u privatnoj, iznajmljenoj kući gradskoga činovnika Markušića, koja se nalazila uz gradske bedeme blizu gradskih vrata.

Kamen temeljac za crkvu i samostan svečano je položio zagrebački biskup Stjepan Seliščević 25. travnja 1701. godine. Crkva je svečano posvećena u čast Presvetog Trojstva 14. srpnja 1706. godine. Posvetio ju je zagrebački biskup Martin Brajković uz nazočnost plemenitog Ivana Palfija, hrvatskog bana i Ivana Draškovića, generala vojske te uz veliko mnoštvo vjernog naroda. Za crkvu je godine 1699. nacrt i projekt načinio kapucin fra Valentinianus, rodom iz Bologne. Crkva i samostan izgrađeni su donacijama plemićkih obitelji.

Kapucini su se ugovorom obvezali da će propovijedati za puk hrvatskim jezikom. Bili su zato svakonedjeljni propovjednici u gradskoj župnoj crkvi sv. Nikole.

U samostanu je u više navrata bio novicijat, a već potkraj 19. i tijekom 20. stoljeća bilo je uvijek i po nekoliko učenika koji su pohađali gimnaziju, najprije realnu, a poslije Franjevačku klasičnu gimnaziju. Pokazala se zato potreba izgraditi dom Serafskog sjemeništa, kako se tada to imenovalo. Brigom tadanjeg gvardijana i definitora  fra Anzelma Canjuge krenulo se u izgradnju toga doma u dvorišnom prostoru iza crkve. Temeljni kamen položio je generalni ministar fra Vigilije iz Valstagne prilikom kanonske vizitacije 1935. godine. Nazvan je Konvikt sv. Josipa. Djelomično je bio izgrađen, blagoslovljen i u njega su se uselili učenici na blagdan sv. Franje 4. listopada 1937.  Za vrijeme Drugog svjetskog rata i neposredno poslije rata u njega je bila smještena vojska, a poslije rata bio nam je oduzet [po tadanjem zakonu nacionalizacije, 1960. godine] i u njega je smješten jedan odjel gradske bolnice, a poslije rodilište. U tijeku sređivanja odnosa tadanje Jugoslavije [SFRJ] sa Svetom Stolicom od 1963. stavljen je na popis povrata nacionaliziranih objekata koje treba vratiti ustanovama Katoličke crkve. Proces toga povrata vodio se do 1970. godine. Kad nam je te godine vraćena ta zgrada Konvikta, počela je njezina prilagođena obnova pa je od 1974. postupno natrag uspostavljeno sjemenište, nazvano Centar za odgoj pripravnika.

Uz naš samostan je 1961. ustanovljena župa sv. Vida. Svečano je otvorena 8. listopada 1961. Odobrenjem Svete Stolice po ugovoru između naše Provincije i Nadbiskupije Zagrebačke župa je punim pravom ujedinjena našem samostanu [”unita pleno iure et ad nutum Sanctae Sedis…”].

Kontakt

KAPUCINSKI SAMOSTAN
Kapucinski trg 7
42000 VARAŽDIN
Tel. [+385] 042 21 35 50
Fax [+385] 042 21 29 59
E-mail: fradejan.ofmcap@gmail.com
Web: www.zupa-vid-varazdin.hr

SAMOSTANSKO BRATSTVO

  • Fra Josip Vizjak
  • Fra Mirko Kemiveš
  • Fra Dejan Lecić
  • Fra Drago Vrhovac
  • Fra Stjepan Pucak
  • Fra Damir Sušec

Služba Božja (euharistija)

  • Radni dan: 7:00, 8:30, 19:00
  • Nedjelja i blagdani: 6:30, 8:30, 10:00, 12:00, 17:00

Skip to content