Đakonsko ređenje fra Josipa i fra Ivana

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Upućujući pozdrave okupljenima na početku homilije – 9. listopada 2021., u crkvi sv. Ivana XXIIII., pape, u Zagrebu, – ređenicima i njihovim bližnjima, kardinal je rekao kako je Bog onaj koji prvi poziva. Tumačeći navješteno evanđelje,  izdvojio je izraz zapovijedi ljubavi iz Ivanova evanđelja. To da ljubimo jedni druge, u Isusovo vrijeme su učili filozofi i drugi učitelji, no bitna razlika koju unosi Isus je u dodatku – kao što sam ja vas ljubio. Treba ljubiti kao što je to činio Isus. Kršćanska kvaliteta zapovijedi ljubavi je u nasljedovanju Isusa Krista, a Isus je utjelovljena Božja ljubav. “Dragi kandidati za đakonat! Želim vam da pristupite đakonatu i da sutra budete svećenici samo zbog toga jer ljubite Gospodina. Samo zbog toga jer želite biti Isusovi prijatelji. Samo zbog toga jer želite njega slijediti u ljubavi”, rekao je kardinal.

U nastavku homilije, nadovezujući se na Pavlov hvalospjev ljubavi iz prvog čitanja, kardinal je istaknuo: “Može se darovati sve. Čak i život, ali ako se to čini bez ljubavi koja dolazi od Boga, ništa ne koristi. Ljubav koja dolazi od Boga potrebna je da bi podržala, oslobodila, očistila našu ljudsku ljubav.” Kardinal je pozvao ređenike da se ugledaju i uče od ljubavi naših roditelja, naših baka i djedova, osoba koje su nas pratile, pomagale, željele i žele nam dobro. Potrebno je slijediti one koji su nas učili da kada činimo dobro djelo da to ne činimo zbog vlastite afirmacije nego da bi u našoj sredini rasli i razvijali se dobri odnosi.

Na kraju homilije, obraćajući se ređenicima, kardinal je istaknuo kako u obredu đakonskog ređenja ruke na glavu ređenika polaže samo biskup za razliku od prezbiterskog i biskupskog ređenja: “Što to znači? Vi po obredu đakonskog ređenja postajete i ostajete zaređeni službenici Crkve. Dajete se na raspolaganje Crkvi i po biskupu dobivate poslanje u Crkvi. Nećete u crkvenom djelovanju i pastoralu ni kao đakoni ni kao svećenici biti nosioci vlastitog programa i plana, ma koliko vam se činilo da su vaši projekti bolji, duhovniji i napredniji. Biskup je pozvan biti otvoren svim inicijativama, ali na kraju je on onaj koji treba prihvatiti, odlučiti i potvrditi. Stoga budite uvijek radosni dionici crkvenog zajedništva. Posebno u zajedništvu sa svećenicima i biskupom.”

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić istaknuo je: “Braćo i sestre, i ova tišina i mir govore. Danas smo sudjelovali u slavlju. Možda je ovo jedno od najbrojnijih ovogodišnjih đakonskih ređenja u cijeloj Europi. Ali, nije to naša zasluga. Jedni siju, drugi žanju. Ja bih ovdje samo želio to naglasiti. Iza nas u nedavnoj prošlosti su tolike žrtve. Osobito ratne žrtve nedužnih koji su trpjeli, koji su morali bježati, ali koji su ostali vjerni Bogu i čvrsto se držali svete krunice. U mjesecu smo svete krunice – Marijinu listopadu. Ostanimo vjerni svojoj katoličkoj, kršćanskoj predaji. Počevši od obitelji, župnih zajednica i šire. To je naša snaga. To je snaga i ovog događaja. To je dar za koji danas Bogu zahvaljujemo.

A vama, dragi đakoni čestitamo. Stavili ste ruke na plug. Treba gledati naprijed, ne okretati se natrag. Nemojte se dati zavesti. Đavao vreba. Znade se obući i u anđela svjetla. Čvrsto se držite vjere, Evanđelja, molitve, euharistije i zagovora svetih, posebno Blažene Djevice Marije i,  ovdje naglašavam,  bl. Alojzija Stepinca. To je snaga koja nas je očuvala i koja je sposobna i danas čuvati.” 

                   — (*Izvor: www.Bitno.net) — 

Za našu provinciju Reda manje braće kapucina sveti red đakonata primili su fra Josip Milatović rodom iz Gline i fra Ivan Perić rodom iz Zadra.