Dodjela diploma o postignutoj svećeničkoj spremi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Svečanošću dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi 10. lipnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu završena je Đakonska pastoralna godina (2019./2020.).

Na početku svečanosti okupljene je pozdravio voditelj ĐPG i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta prof. dr. Josip Šimunović koji je kroz prezentaciju predstavio rezultate i tijek odvijanja ovogodišnje Đakonske godine. Istaknuo je da se godina sastoji od tri dijela: odgojno-duhovnog, studijsko-obrazovnog i đakonskog pastoralnog praktikuma koji obuhvaća trideset i jedan tjedan rada na župi za vrijeme kojeg đakoni vode dnevnik rada. Ova Đakonska godina bila je posebna, jer je i nju obilježila pandemija koronavirusa Covid 19. Stoga je bilo otkazano Duhovno-studijsko putovanje u BiH, a posljednji studijski tjedan nije bilo moguće fizički održati, pa su đakoni materijale dobili putem interneta.

Uime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, gdje se odvija odgojno-duhovni dio Đakonske pastoralne godine, nazočne je pozdravio rektor Bogoslovije vlč. Anđelko Košćak koji je zahvalio svima uključenima u odvijanje programa. Ove pastoralne godine program je pohađalo 28 đakona, pripravnika za prezbiterat, koji su uspješno prošli zahtjeve programa i stekli potrebnu stručnu spremu za svoju daljnju pastirsku službu. Od hrvatskih kapucina diplome su primila dvojica đakona – fra Josip Ćibarić i fra Josip Stanković. U drugom dijelu svečanosti uslijedilo je uručenje diploma i nagrada đakonima koje su zajedno uručivali ravnatelj Instituta i rektor Bogoslovije