Duhovna obnova katoličkih novinara u Zagrebu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Korizmena duhovna obnova za članove Hrvatskog društva katoličkih novinara održana je 6. travnja u našem zagrebačkom samostanu sv. Leopolda. Prigodni nagovor s nazivom  „Ozdravljajuća moć pokajanja i opraštanja“ održao je naš provincijal fra Jure.

Nagovor je započeo retcima iz poslanice Rimljana (8,18-25). Nadalje je podsjetio na govor koji je papa Franjo održao 5. lipnja 2018. godine tijekom susreta s izaslanstvom Zaklade koja promiče međunarodnu novinarsku nagradu u kojem je pozvao: „Dajte prostora nadi. Zauzimajte se za komunikaciju koja zna staviti istinu ispred osobnih interesa ili interesa velikih korporacija“. Tom prigodom ukazao je na tri ključne riječi: periferija, istina, nada. U središnjem dijelu nagovora provincijal Šarčević osvrnuo se na ovogodišnju Papinu poruku za korizmu. U prvom dijelu govori o otkupljenju svega stvorenoga, dok je središnji dio naslovljen „Razorna moć grijeha“. Papa naglašava kako je korijen svakoga zla grijeh, koji je od prvoga trenutka raskinuo naše odnose s Bogom, našu vezu s prirodom i na kraju s nama samima. „Grijeh vodi čovjeka do toga da se on počinje smatrati Bogom svih stvorova, da se doživljava njihovim apsolutnim gospodarom i da ih ne koristi za onu svrhu za koju ih je htio sam Bog. Kad čovjek napusti Božji zakon, zakon ljubavi tada prevladava zakon jačega“.

U trećem dijelu Papa govori o ozdravljujućoj moći pokajanja i opraštanja. „Mi, bili religiozni ili ne, priznavali grijeh ili ne, kad u nekom trenutku osjetimo potrebu da se oslobodimo toga, bivamo preporođeni, postajemo novi ljudi“, rekao je provincijal Šarčević, te podsjetio na Papine riječi, kako je prvotna zadaća nas vjernika „da okrenemo leđa grijehu, da se vratimo Bogu“, te preporuča tri stupa – post, molitvu i djela milosrđa. Na kraju je provincijal kratko podsjetio kako se život sv. Leopolda Mandića može promatrati kao ozdravljenje, kako dijeljenje Božjeg milosrđa. „U sobici u kojoj je svetac ispovijedao nalazi se knjiga od tisuću stranica u koju vjernici zapisuju svoje molitve, zahvale, zagovore. Do sad se sakupilo 540 knjiga. U ovoj godini knjiga je već gotovo ispunjena. Time se potvrđuje kako sv. Leopolda ljudi osjećaju blizu“.

Ove korizme, Društvo je na poseban način podržalo akciju pod nazivom: „Kruh svoj s gladnim dijeli” koju je pokrenuo hrvatski kapucin-misionar u Boliviji fra Ivica. Svrha prikuplja sredstava je pomoć u školovanju djece iz razorenih i siromašnih obitelji.