Europski susret kapucinskih studenata

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Od 8. do 12. srpnja u Rimu se okupilo 185 kapucinskih studenata iz cijele Europe, koji su zajedno s odgajateljima, na poziv generalnog ministra fr. Mauro Johri, kako bi se međusobno upoznali. To je prvi takav susret kapucinskih studenata na europskoj razini. Fratri iz 18 različitih zemalja, od Engleske do Malte, od Portugala do Libanona, dali su posebno bogatstvo ovom susretu, posebice radi raznolikosti kultura koje su predstavljali. Tom susretu prisustvovala su i četiri hrvatska studenta: fra Marin Berišić, fra Josip Stanković, fra Ivan Vuković, fra Mario Berišić.

Svi su bili smješteni u Međunarodnom zavodu sv. Lovre Brindiškog gdje su proveli zajedničke trenutke. Razgovaralo se s generalnim ministrom, savjetnicima i odgajateljima o odgoju studenata i planovima za budućnost,  te o samostanima u Europi gdje žive zajedno fratri iz različitih zemalja. Podijeljena su i svjedočanstva fratara koji su u različitim misijama i službama u Italiji, Europi i svijetu. Većina studenata u raspravama je iznijela koliko je bitno naše zajedništvo koje trebamo graditi, te želja da budu uz ljude, posebno uz one kojima je to najpotrebnije.

Tijekom druženja, jedan dan su proveli i u Asiziju, a drugi u Rimu posjećujući rimske bazilike, kapucinske samostane i crkve značajne kao početke kapucinskog reda.

Na kraju su studenti izrazili želju da se ovaj susret ponovi, jer su vidjeli koliko je bitno podjeliti vrijeme zajedno i tako se upoznati međusobno, jer se na taj način ruše predrasude i vidi ljepota u raznolikosti i u zajedništvu koje donosi franjevački red, a koji mogu biti znak mira za sve ljude, upravo danas kada je to toliko potrebno.