Fra Josip Stanković i fra Josip Ćibarić zaređeni za svećenike

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Na svećeničkom ređenju održanom 20. lipnja 2020. u Mariji Bistrici red prezbiterata primili su dvojica hrvatskih kapucina: fra Josip Stanković iz župe Sviju Svetih – Aladinići (BiH) i fra Josip Ćibarić iz župe sv. Mihaela ark. (Zagreb-Dubrava). Ukupno je zaređeno dvadeset – dijecezanskih i redovničkih – svećenika. Zbog oštećenja katedrale u nedavnom potresu ovaj veliki događaj za Crkvu u Hrvata premješten je u nacionalno Marijansko svetište.

Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, uz koncelebraciju brojnih svećenika. Fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, s desetak braće kapucina iz raznih samostana u Hrvatskoj nazočio je ovom jedinstvenom i radosnom liturgijskom slavlju. Obitelji, rodbina i prijatelji dvojice naših ređenika također su stigli u velikom broju.

            U svojoj homiliji kardinal se obratio ređenicima: „Treba težiti za ljepotom života s Bogom koja u sebi sadrži ljubav i istinu. Ona se postiže kada se čovjek podloži Božjoj volji i Njegovoj spasonosnoj moći. Slušati Boga znači krenuti sa sviješću da nas Njegovo gospodstvo spašava. Povratak središtu traži da naš pogled trajno bude s povjerenjem usmjeren prema Isusu da ostanemo poslušni Njegovoj Riječi, u zajedništvu s Njim, posebno po molitvi“.

– Dvadeset novih svećenika u 2020. godini govore nam o budućnosti, znak su budućnosti, onoga što nam Bog priprema. S jedne strane osjećamo težinu vremena i života, ali krize su uvijek i novi izazovi za ono što dolazi. Bog vodi povijest i trebamo uvijek iznova obnavljati povjerenje u Njega – rekao je nadbiskup Bozanić.

Nakon misnog slavlja zaređeni prezbiteri ostali su u čestitanju s kardinalom i svećenicima, a kasnije su se pridružili obitelji, rodbini i prijateljima. Prigodni objed za mladomisnike i članove njihovih obitelji bio je poslije misnog slavlja organiziran u samostanu sv. Leopolda u Zagrebu.

Fra Josip STANKOVIĆ svoju Mladu misu proslavio je već sljedećeg dana, 21. lipnja, u samostanskoj crkvi sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Na misi je propovijedano njegov rođeni brat i župnik u Austriji don Ivica Stanković.

Fra Josip ĆIBARIĆ svoju Mladu misu proslavio je, također, 21. lipnja u crkvi sv. Mihaela u zagrebačkoj Donjoj Dubravi. Prigodnu propovijed izrekao je fra Branko Lipša, župnik.