IN MEMORIAM + Fra Branko Lipša, OFMCap

IN MEMORIAM + Fra Branko Lipša, OFMCap

Curriculum Vitae

 Fra Branko Lipša je rođen 5. siječnja 1968. godine u Varaždinu od majke Marije, a djetinjstvo je proveo u mjestu Petrijanec, nedaleko od Varaždina. Kao kandidat, u Hrvatsku kapucinsku provinciju sv. Leopolda Bogdana Mandića je primljen u ljeto 1983. godine, gdje je i boravio u kapucinskom samostanu te pohađao srednju školu u Varaždinu od 1983. do 1987. godine.

U novicijat je primljen 28. kolovoza 1987. godine a započeo ga je 20. rujna 1987. ali ga je morao prekinuti 9. prosinca radi služenja vojnog roka. Po završetku vojnog roka nastavio je novicijat 14. prosinca 1988. godine. Novicijat je završio 17. rujna 1989. godine kada je i položio svoje privremene zavjete. Nakon toga upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je uspješno diplomirao.

Doživotne zavjete u Redu manje braće kapucina položio je 4. listopada 1993. u crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Zagrebu – Dubravi. Red đakonata primio je 9. listopada 1994. polaganjem ruku msgr. Giulia Einaudia, tadašnjeg apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 25. lipnja 1995. godine. u Zagrebačkoj prvostolnici.

Nakon svećeničkog ređenja provincijalna uprava ga je iz Zagreba kao mladomisnika na godinu dana pastoralne prakse premjestila u kapucinski samostan u Varaždin. Pastoralnu praksu je obavljao od 1995. do 1996. godine. Godinu dana nakon toga provincijalna uprava ga je imenovala odgojiteljem – magistrom đaka pripravnika u Varaždinu. I tu je službu vršio od 1997. do 2005. godine. U ovom razdoblju kroz dvije godine predavao je vjeronauk u Osnovnoj školi u Varaždinu.

Godine 2005. godine redovnički poglavari su ga premjestili u kapucinski samostan sv. Jakova u Osijeku gdje je vršio službu gvardijana. Dekretom đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Marina Srakića od 18. kolovoza 2008. imenovan je župnikom župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku VII gdje je bio do premještaja 2011. u Zagreb na novu službu. Jedno vrijeme tijekom svoga pastoralnog djelovanja u Osijeku vršio je i službu zatvorskog kapelana u Osijeku, a povremeno je bio ispovjednik i časnim sestrama.

Novi premještaj za fra Branka je uslijedio 2011. godine kad je iz Osijeka premješten u zagrebačku Dubravu, u kapucinski samostan sv. Mihaela gdje je preuzeo i upravu istoimene župe iste godine. Istovremeno je bio imenovan magistrom bogoslova službu koju je obnašao kroz tri godine. Službu župnika u župi sv. Mihaela vršio je revno kroz punih 10 godina, od 2011. pa sve do 2021. godine, kad je ponovno premješten u obližnji samostan i župu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. 2021. godine imenovan je i gvardijanom sv. Leopolda a istovremeno ga je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovao župnikom župe sv. Leopolda. I to je bila fra Brankova posljednja postaja, i ona pastoralna a i ona životna.

Fra Branko je više puta u svom redovničkim i svećeničkom djelovanju bio i članom uprave svoje provincije.

U međuvremenu još kao župnik župe sv. Mihaela dekretom NDS-a u Zagrebu od 14. rujna 2013. godine imenovan je dekanom Remetskoga, kasnije Remetsko-dubravskog dekanata. Službu dekana je vršio u dva mandata. I nepunih je još mjesec dana do isteka ovog drugog mandata njegove dekanske službe.

Nakon kratke a teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo je 3. studenoga 2023. godine u bolnici u zagrebačkoj Dubravi, a pokopan je 7. studenoga 2023. godine u kapucinskoj grobnici na groblju Miroševac, u Zagrebu.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Skip to content