Izložba slika fra Drage u Splitu

Home / Video / Izložba slika fra Drage u Splitu
Izložba slika fra Drage u Splitu

Fra Drago Vrhovac, vikar kapucinskog samostana i župe Gospe od Pojišana u Splitu, postavio je početkom listopada izložbu slika pod nazivom »Krunica Blažene Djevice Marije u slikama i svetci kroz godinu« u prostorijama svoga samostana. ”Ovu izložbu od 60-ak slika napravio sam kao poticaj na molitvu Gospi kroz cijelu godinu, a osobito kroz njezin mjesec svibanj i listopad. Listopadske su pobožnosti nastale ka zahvala Mariji koja je donijela pobjedu nad turskom vojskom u bitki kod Lepanta. Radio sam je pastelama, voštanim bojicama od veljače do lipnja ove godine. Mogu reći da je ovo ‘koronaizložba’. Želio sam u tom teškom vremenu ohrabriti vjernike da jedino s molitvom možemo pobijediti zla, bolesti, pošasti i grijehe. I naši su branitelji u Domovinskom ratu obranili našu domovinu s krunicom oko vrata i u srcu”, rekao je p. Drago te dodao: ”Rabio sam žive boje, kolorite kako bi ljudi ponijele sa sobom radost u životu.”

To je peta redovnikova izložba slika otkad je u Splitu. Prva izložba bila je prije 10 godina u prigodi proslave 100 godina od dolaska kapucina u Split. Potom izložba ”Križni put”, koja se nalazi u Zagrebu, pa o liturgiji kroz godinu, a prošle godine izložio je o svetcima i anđelima. Slike nisu na prodaju, a izložba se može pogledati kroz listopad i studeni svakoga dana od 9 do 12 i od 17 do 20 sati.

Fra Drago Vrhovac rođen je g. 1956. u Busovači u srednjoj Bosni, gdje je završio osnovu školu, a kao kapucinski sjemeništarac srednju školu započeo je u Splitu i završio na zagrebačkoj Šalati. Nakon bogoslovnog fakulteta u Zagrebu za svećenika je zaređen 1983., nakon čega je šest godina djelovao u Varaždinu, 16 godina u Zagrebu i od 2005., dakle već 15 godina u, u Splitu.

                                                       Silvana Burilović Crnov (*GK, br. 43., 25. 10. 2020., str. 23)

Skip to content