Izložba u čast sv. Leopolda

Home / Vijesti / Izložba u čast sv. Leopolda
Izložba u čast sv. Leopolda

U samostanu franjevaca kapucina sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi 10. svibnja otvorena je retrospektivna izložba slika „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ više autora.

Riječ je o izložbi likovnih djela autora Branimira Dorotića, Maje Vidović, Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri, Hrvoja Marka Peruzovića, Ante Mamuše i Ivane Ćavar koji su se predstavili samostalnom izložbom portreta hrvatskih duhovnih velikana na dosadašnjim manifestacijama Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji se od 2009. godine održavaju u Križevcima, a zatim su se postavljale i u drugim hrvatskim sredinama.

Kako su prošlogodišnji Dani hrvatskih svetaca i blaženika bili deseti, jubilarni, tako su se organizatori odlučili da deseta izložba bude retrospektivna. Oblikovao ju je i postavio likovni kritičar Stanko Špoljarić. Nakon Križevaca, izložba je dosad bila postavljena u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku i u samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici. Kod braće kapucina će se u samostanu sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi izložba moći razgledati u sljedećih mjesec dana, a tijekom ljeta bit će postavljena kod konventualaca u Puli. Organizator izložbe bila je Galerija „Laudato“, a suorganizatori Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“.

U svečanost otvorenja riječima dobrodošlice sve nazočne uveo je gvardijan fra Juro Šimić, izrazivši napose zadovoljstvo što se izložba posljednjih nekoliko godina, uoči patrona samostana i župe sv. Leopolda, postavlja upravo kod zagrebačkih franjevaca kapucina  te da na taj način sami samostan postaje i kulturno središte mnogih likovnih majstora preko čijih djela vjernici mogu upoznavati različite doživljaje naših hrvatskih svetaca i blaženika.

Uime organizatora Galerije „Laudato“ govorila je direktorica i glavna urednica „Laudato televizije“ Ksenija Abramović. Pripovijedala je o čudu „Laudato TV“ i koncerta popularne duhovne glazbe „Progledaj srcem“ koji će prvi put biti održan u najvećoj dvorani u Hrvatskoj u subotu 11. svibnja u Areni. „Za sva ta postignuća, do kojih smo teško došli, a radosti i teškoća i danas ima, zaslužna je Providnost. Živimo od čiste Providnosti, njoj se utječemo jer u nju vjerujemo. Na tom putu sigurni smo da je bio prevažan zagovor hrvatskih svetaca i blaženika kojima smo se posvetili tijekom posljednjih deset godina kroz organizaciju izložbe koju smo nakon Križevaca selili u više hrvatskih sredina, najviše u samostanske galerije“, istaknula je Abramović.

Izložbu je otvorio provincijal fra Jure Šarčević. Osvrnuo se i na aktualni trenutak vezan uz riječi pape Franje o kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca. „Sv. Leopold Mandić postao je blaženik i svetac Katoličke Crkve uz punu potporu nadbiskupa Alojzija Stepinca. Vjerujemo da će danas kanonizirani sv. Leopold ‘vratiti dug’ Stepincu i pomoći mu da i on službeno postane svet. Makar, Stepinac je odavno svetac, što znade i svjedoči vjernička duša hrvatskoga naroda“, poručio je.

Glazbeni obol svečanosti, pjevajući pjesme posvećene sv. Marku Križevčaninu i bl. Ivanu Merzu, dale su Križevčanke Tamara Perc i Mateja Hrlec, dok je kroz program vodila, interpertirajući stihove u čast sv. Leopoldu Mandiću i hrvatskoj svetosti, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Ispripovijedala je o deset dosadašnjih manifestacija Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima te o želji za intenzivnijim poznavanjem i štovanjem hrvatskih svetaca i blaženika te o izložbi koja je, putujući po Hrvatskoj, pronosila sadržaj hrvatske svetosti. Zahvalila je kapucinima na domaćinstvu i potpori, a posebno Kseniji Abramović na deset godina suradnje kroz izložbu.

Najavila je 11. dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima od 23. do 26. svibnja. Naglasila je da organizaciju izložbe od Galerije „Laudato“ od ove godine preuzima Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, dok Galerija „Laudato“, zajedno s Udrugom „Dr. Stjepan Kranjčić“, postaje suorganizator.

Skip to content