Javljanje iz novicijata u Italiji

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dana 31. kolovoza 2020. službeno smo započeli godinu novicijata, odn. “vrijeme intenzivnog uvođenja i dubljeg iskustva evanđeoskog franjevačko – kapucinskog života prema njegovim temeljnim zahtjevima” (Konst. 31.1). Nešto kasnije smo, tj. 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa primili kapucinski habit, tj. “odijelo kušnje” i na taj način započeli život Manje braće kapucina koji se odvija u formacijskoj kući novicijata u Tortoni. Nač život uglavnom je prožet duhom molitve, rada, studija i apostolata.

Svakodnevni život nas novaka sastoji se od zajedničke molitve Brevijara (Jutarnja, Srednji čas, Služba čitanja, Večernja i Povečerje), zajedničkog rada te zajedničkih obroka. Tijekom cijelog tjedna (osim ponedjeljka) u jutarnjim satima od 9 do 11,00 sati imamo predavanja iz raznih materija (molitveni život, franjevaštvo i spisi sv. Franje, kapucinska povijest, redovnički život, uvod u moralnu teologiju, uporaba novih medija – mobitela i društvenih mreža – u našem životu,…). Od 11,00 do 12,00 sati imamo “sat sobe” predviđen za meditaciju i molitvu. Poslijepodne je predviđeno za obavljane poslova u samostanu ili van samostana ovisno o potrebi, zatim slijedi molitva sv. Krunice te Sveta Misa. Kao apostolat imali smo službu u Kući za prihvat potrebitih u kojoj smo pomagali volonterima u njihovom radu, te je planirana i služba u malenom Cottolengu u kojoj smo trebali biti sa djecom s posebnim potrebama, ali obje aktivnosti su odgođene zbog pandemije corona virusa. Za blagdan našeg Serafskog oca sv. Franje (4. listopada) odgojitelji su nas zamolili da sami pripremimo program za  trodnevnicu, što je bilo jako zanimljivo, obogaćujuće i svima na izgradnju.

Smatramo velikim bogatstvom dan posvećen bratstvu koji imamo ponedjeljkom. U jutarnjim satima zajedno slavimo Svetu Misu, a u popodnevnim satima se nalazimo oko “stola Riječi” da podijelimo svoja razmatranja (Lectio Divina) o Evanđelju, zatim poslije večere nastavljamo druženje u rekreacijskoj sali. Važni su nam i zajednički susreti s odgojiteljima u kojima dijelimo svoja osobna, svakodnevna životna iskustva, emocije, poteškoće proživljene u proteklim danima što omogućuje međusobno bolje poznavanje, razumijevanje, izgradnju odnosa itd. Vrijeme novicijata je i vrijeme posebnog duhovnog razlučivanja što uvelike potpomažu trenuci tišine i samoće. Odgojitelj zajedno s pomoćnim odgojiteljima, koji imaju višegodišnje iskustvo u formaciji kandidata, uvelike doprinose našem osobnom razvoju i razlučivanju poziva. U novicijatu otkrivamo i usvajamo kako je “zajednička molitva značajan element našeg indentiteta” i “kako je prvi zadatak svakog fratra potraga za jedinstvom s Bogom” kako nam donosi bivši general Reda fra Mauro Jőhri u svom pismu o molitvi. 

Pandemija koronavirusa nije zaobišla niti naš samostan. Prve simptome primijetili smo za vikend 14. i 15. studenog kod 3 brata: fra Ivandra (Piemonte), fra Ivana (Hrvatska) te fra Damiana (Veneto). Testirani su u ponedjeljak i rezultirali su pozitivni na corona test. Dana 18.studenog sva braća rade test te još 7 braće rezultira pozitivno. Zbog težih simptoma fra Vittorio (77god. – Piemonte) bio je hospitaliziran na 2 tjedna, nakon čega je pušten i sada je dobro. U međuvremenu i brat Marko (Veneto) odlazi u izolaciju, što je dodatno otežalo situaciju za braću koja su nas posluživala jer, Marko je bio, kako smo ga zvali “šef sale”, zbog njegovog dugogodišnjeg iskustva u radu u ugostiteljstvu. Bogu hvala što nitko (od nas novaka) nije imao težih simptoma i posljedica. Vrijeme u izolaciji u glavnom smo provodili uz čitanje duhovnog štiva, razmatranje Božje Riječi, molitvu. Koristimo priliku da se zahvalimo braći koja su nas neumorno posluživala i uz to, obavljala ostale samostanske dužnosti. Bili su to: meštar fra Emanuele (prov. Lombardia), fra Nicola (prov. Veneto), fra Daniele (prov. Emilia Romagna), fra Matteo (prov. Toscana) i fra Lorenzo P.(prov. Emilia Romagna).  Zahvaljujemo se i našoj braći hrvatske Provincije što su nam omogućili ovo iskustvo početne formacije u Italiji i što nas na svaki način podržavate na našem odgojnom putu. Preporučamo se svoj braći u molitve!

Vaši novaci –

                                                                                         Fra Ivan Suša & fra Ivica Sučić